Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Afgaan op geruchten

Het is niet moeilijk om iemand te beoordelen of zelfs te veroordelen op basis van geruchten. Natuurlijk gebeurt dat maar al te veel. Toch doe je twee personen onrecht aan wanneer je afgaat op geruchten namelijk de persoon in kwestie waar het over gaat en jezelf.

Waarover gaat het?

Afgaan op geruchten: wat is dat eigenlijk? Ik noem wat criteria om het duidelijk te maken. Afgaan op geruchten is:

  • jouw mening over iemand of iets baseren op praatjes van anderen waarvan je niet zeker weet of ze ook waar zijn
  • jouw oordeel vormen op basis van nieuwtjes of mededelingen die niet bevestigd zijn of ontkend worden door de persoon waar het over gaat
  • een mening of oordeel baseren op aannames of percepties van jezelf of anderen

Waarom gebeurt het?

Afgaan op geruchten kan een vorm zijn van waardering halen over de rug van een ander.  Een motief om een ander in een kwaad daglicht te stellen kan zijn om zelf in een positief daglicht te komen. Door de ander onderuit te halen, kun je jezelf boven de ander verheffen. Door de tekorten van de ander te etaleren, kun je laten zien hoe goed je bent. In feite is het een omgekeerde manier van waardering binnen halen. Ook een wrange manier overigens.

 

Afgaan op geruchten

Dit artikel schreef ik in de serie over: behoefte aan waardering, erkenning en respect.

Behoefte aan waardering, erkenning en respect

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Iemand zwart maken: kwaadsprekerij

Een halve waarheid is een hele leugen. Dat geldt ook wanneer je afgaat op geruchten over iemand en wanneer je daarop jouw oordeel baseert. In feite kom je dan in het grensgebied van kwaadsprekerij, achterklap, iemand belasteren of roddelpraat. Zolang je niet gecheckt hebt of het verhaal klopt, kun je jouw mening in feite niet over de situatie geven.

Je doet twee personen tekort

Wie zich schuldig maakt aan het afgaan op geruchten doet in feite twee personen tekort. Uiteraard de eerste die je tekort doet is diegene die het betreft.Je stelt namelijk iets vast over de persoon of je meent iets te kunnen vaststellen over de persoon zonder dat je weet of dit terecht is. In feite is het een vorm van eerroof. Je ontneemt de ander zijn/haar eer, waardigheid, goede naam zonder dat daar enige reden voor is.

De tweede persoon die je onrecht aan doet, betreft jezelf. Wie autonoom is, heeft dit soort praktijken niet nodig.Je haalt jezelf als het ware onderuit omdat je niet het vertrouwen van de ander waard blijkt te zijn of omdat je niet kunt omgaan met verhalen die de ronde doen.

Hoor en wederhoor

Belangrijk in het geruchtencircuit is: hoor en wederhoor toepassen. Dat geldt in het dagelijkse leven maar ook op de werkvloer. Wanneer je iets hoort over een ander is het van belang dat je checkt of het waar is voor je er ook maar iets van vindt, over denkt of over zegt. En wanneer dat niet is gebeurd, is er maar één devies:  onthoud je van alle commentaar!

Voor leidinggevenden

Voor leidinggevenden geldt nog meer dan voor wie ook dat afgaan op geruchten bij bijvoorbeeld beoordelingen funest is.  Jouw beoordeling dient objectief te zijn volgens vaststaande criteria en mag niet gekleurd worden door willekeur, praatjes van anderen of roddels uit de wandelgang. Ook hier geldt: oordeel niet maar neem zelf waar.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.