Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Overmatige controlebehoefte: alles willen weten

Overmatige controlebehoefte is een behoefte die in ieder geval de controlefreak heeft ontwikkeld. Het is doorgaans een reactie op onzekerheid en omdat je je onzeker voelt wil je GRIP ontwikkelen. Je wilt controle. Geloof me: daar is niks op tegen. Maar overmatige controle leg ik uit als:

  • Je wilt controle op onderdelen in je leven waar je geen invloed hebt.
  • Je spijkert van tevoren alles zo dicht dat elke vorm van spontaniteit verdwijnt.
  • Je gaat uit het hier en nu.

Hoeveel betaal jij aan de AWW-premie: de Alles Willen Weten premie?

Ik heb het de AWW-premie genoemd. Dat betekent Alles Willen Weten. Waarom? Om onzekerheid in de kiem te smoren. Ik duid het met een paar voorbeelden.

AWW premie

Training assertiviteit

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een assertiviteitstraining? Onze individuele coaching richt zich op jouw specifieke leerdoelen.

 Aarzel niet en neem contact met ons op voor uitgebreide informatie!

Training assertiviteit

Doe de assertiviteitstest!

Hoe assertief ben jij? Ontdek het nu met onze gratis online test! Ontvang direct de resultaten in je inbox.

Doe de assertiviteitstest

Lieneke en de sollicitatie

Lieneke kreeg ontslag en zocht vanuit de WW een andere baan. Je gelooft het niet: ze werd 12 keer de tweede. En weer kwam die brief: ‘We hebben een andere kandidaat gevonden die beter past bij het profiel’. Hoe vaker het gebeurde, hoe onzekerder Lieneke werd. Wat ging ze doen? Het gesprek zo goed voorbereiden dat ze alle vragen die ze zou kunnen krijgen van tevoren had bedacht, en aangevuld met een mogelijk antwoord. Ze leerde de antwoorden nog net niet uit haar hoofd. Ze dacht zich daardoor zekerder te voelen. Maar ja, een gesprek gaat altijd anders dan je van tevoren kunt bedenken. En als het gesprek anders verliep, raakte ze in paniek. Zie je wat ik bedoel?

Linda ging op reis

Linda had een prachtige reis gepland. Haar ouders waren 50 jaar gehuwd en nog goed gezond. En zij zou het allemaal regelen. Ze besteedde maanden aan het onderzoeken van mogelijke bezienswaardigheden, hotels en excursies. Er mocht immers niks verkeerd gaan. Door haar strakke controlebehoefte was Linda tijdens de reis enorm gespannen. Ze kon niet eens genieten. En toen die ene dag. Ze zouden in een trein stappen die overvol was. Meer dan 100 mensen bleven achter op het perron. De volgende trein reed niet. En Linda schoot helemaal in de stress. Ze viel uit tegen haar vriend en die mooie droomreis werd een reis vol discussie en gedoe onderling. Kortom: een goede voorbereiding is perfect, maar wie vaak reist weet dat het meestal anders gaat dan je had bedacht. Een verlate vlucht, een kapotte trein, een onverwachte file etc. gooien roet in het eten.

Vicieuze cirkel

De term "AWW-premie" ofwel "Alles Willen Weten" verwijst naar het streven naar absolute controle en alwetendheid. Je wilt onzekerheid bestrijden maar eigenlijk geef je er voeding aan. Hoe meer we trachten te weten, hoe meer onzekerheid we in feite creëren.

Het verlies van het hier en nu

Wanneer je teveel AWW-premie betaalt, verlies je het vermogen om in het huidige moment te leven. Je bent altijd bezig met straks, de toekomst, wat nog moet komen. Dit gebrek aan aanwezigheid in het heden berooft je van waardevolle ervaringen.

Controlebehoefte

Tips om de vicieuze cirkel te doorbreken

In plaats van te streven naar absolute controle en volledige kennis, ligt de sleutel tot het overwinnen van de AWW-premie in het omarmen van het onbekende en het versterken van ons vertrouwen. Een paar handreikingen:

  • Leer leven met onzekerheid: ontwijk het niet maar omarm het!
  • Focus op nu en leef in het heden.
  • Leer loslaten.
  • Sta open voor nieuwe situaties.
  • Vertrouw op je vermogen om te improviseren.

Zelfverzekerd

Ik heb dit artikel geschreven als onderdeel van de serie over zelfverzekerdheid. Lees ook:

Webinar

Meer weten over assertiviteit? Bekijk de webinar over assertiviteit of zelfvertrouwen.

Bekijk alle webinars

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.