Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Bad manager index en werkvermogen

Bad manager index is de BMI voor organisaties. Maar is de BMI een indicator voor werkvermogen? Een lage Bad Manager Index is heel goed voor het werkvermogen.

Bad manager index en werkvermogen

Werkvermogen

Met het werkvermogen wordt aangegeven in hoeverre iemand instaat is om arbeid te verrichten. Als iemand instaat is om werk te verrichten moet hij of zij eerst in staat gesteld worden om werk te kunnen verrichten. In staat zijn en in staat gesteld worden zijn twee verschillende dingen. In staat zijn om werk te verrichten betreft persoonlijke eigenschappen, in staat worden gesteld om werk te verrichten is een organisatie eigenschap.

Aspecten die van invloed zijn op het werkvermogen waar een persoon zelf verantwoordelijk voor zijn:

  • gezondheid en vitaliteit, 
  • competentie en  vaardigheden,
  • waarden en normen.  

Indicator voor gezondheid

De BMI wordt vaak gebruikt als indicator voor gezondheid, gezondheid is van invloed op het werkvermogen en dus zou je de BMI als een maat voor het werkvermogen kunnen zien.

Discussie ontstaat echter over de vraag hoe groot de invloed van gezondheid op het werkvermogen is en vervolgens hoe groot de invloed van de BMI op gezondheid. Gezondheid is namelijk van veel meer factoren afhankelijk dan de BMI, en het werkvermogen van veel meer factoren dan alleen gezondheid. Deze redenatie maakt de BMI van een persoon tot een slechte indicator voor werkvermogen.

BMI van de organisatie

Maar de BMI van de organisatie, is dat een goede voorspeller voor het werkvermogen? Dat wel! De organisatie moet mensen in staat stellen om het werk, waartoe mensen  in staat zijn, ook goed uit te kunnen voeren.

Aspecten die van invloed zijn op het werkvermogen waar een organisatie verantwoordelijk voor is:

  • Leiderschap
  • Cultuur
  • Mobiliteit

Leiderschap en cultuur zijn de belangrijkste factoren om medewerkers te ondersteunen het werk te doen waartoe ze in staat zijn. Hier is een lage BMI een geweldige indicator voor het werkvermogen. De afkorting BMI staat hier echter niet voor Body Mass Index, maar voor Bad Manager Index. Een lage Bad Manager Index is heel goed voor het werkvermogen.

Duurzame inzetbaarheid

Dit artikel is geschreven in de serie over duurzame inzetbaarheid binnen organisaties.

Duurzame inzetbaarheid

Gezondheidsmanagement

Duurzame inzetbaarheid is onderdeel van ons programma  gezondheidsmanagement.

Gezondheidsmanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door: Peter Weustink

Peter Weustink trainer - coach