Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Leiderschapsvaardigheden

Leiderschapsvaardigheden zijn vaardigheden waarover de leidinggevende of manager moet beschikken. Welke vaardigheden hebt u in huis. Wat wilt u ontwikkelen?

Leiderschapstest

De leiderschapstest van De Steven legt een negental vaardigheden op tafel voor de leidinggevende gecombineerd met de karakaktereigenschappen van de leidinggevende.

Leiderschapsstijlen.

Om welke vaardigheden gaat het? 

In leidinggevende functies gaat het (verschillend per functie) o.a. om de volgende vaardigheden.

 • Visie en strategische plannen

  LeiderschapsvaardighedenHet onderdeel visie en strategische plannen is niet in iedere leidinggevende functie van belang. Dit onderdeel geeft inzicht in de mate waarin u marktontwikkelingen kunt vertalen naar kansen binnen uw organisatie. Bent u iemand die deze kansen en signalen kan omzetten in plannen? Kunt u de organisatie meenemen in uw ideevorming? Kunt u de ideevorming en plannen goed uitleggen aan uw medewerkers?

 • Motiveren en enthousiasmeren

  Het onderdeel motiveren en enthousiasmeren geeft de mate weer waarin u uw medewerkers kunt meenemen in de plannen van de organisatie. Daarvoor zijn wat vaardigheden vereist zoals: enthousiasmeren, goed uitleggen, overtuigen.

 • Plannen en organiseren

  Het onderdeel plannen en organiseren geeft inzicht in de mate waarop u organisatie- en/of afdelingsdoelstellingen kunt vertalen in een concreet takenpakket voor uw medewerkers en hoe de gestelde doelen omzet met uw medewerkers in individuele doelstellingen. Essentieel daarbij is ook de contrule hierop en de wijze waarop u gestelde deadlines bewaakt.

 • Delegeren en ontwikkelen van medewerkers

  Het onderdeel delegeren en ontwikkelen van medewerkers geeft de mate weer waarin u als leidinggevende taken kunt loslaten en ze uit laten voeren door uw medewerkers. Dit hangt nauw samen met de mate waarin u aandacht hebt voor de ontwikkeling van uw medewerkers en in hoeverre u in staat bent hen iets te leren.

 • Teamontwikkeling en samenwerken

  In wat voor mate bent u in staat om de goede sfeer en de onderlinge samenwerking binnen uw team te bevorderen? Zet u de juiste mensen in op de juiste taken? Hoe gaat u om met kritiek? In wat voor mate staat u open voor feedback? Hoe geeft u kritiek en feedback? Wordt informatie voortdurend met andere teamleden gedeeld? Spreekt u ook uw waardering uit voor hun prestaties?

 • Rsultaatgerichtheid

  Het onderdeel resultaatgerichtheid geeft inzicht in de mate waarin u doelen stelt en vooral ook hoe u deze doelen bewaakt. In hoeverre spreekt u medewerkers aan wanneer bepaalde doelstellingen niet worden gehaald? Hoe organiseert u het bewaken van doelstellingen? Hoe lost u eventuele knelpunten met uw medewerkers op wanneer de deadlines gevaar lopen?

 • Veranderingsgerichtheid

  Het onderdeel veranderingsgerichtheid geeft inzicht in de wijze waarop u veranderingen kunt bewerkstelligen. In hoeverre kunt u mensen het nut laten inzien van veranderingen? Hoe gaat u om met medewerkers die bepaalde weerstanden tegen veranderingen hebben? Kunt u mensen vrij snel overtuigen en ze meenemen in de noodzaak van veranderingen?

 • Reflectie en zelfkennis

  Voor alle leidinggevende functies geldt: ‘wie zichzelf niet kent, is niet in staat om leiding te geven’. Het onderdeel zelfreflectie geeft inzicht in de mate waarop u uzelf kent (uw sterke en uw zwakke punten) maar ook de mate waarop u inzicht hebt welke impact uw gedrag kan hebben op anderen c.q. welke invloed het gedrag van anderen op uzelf kan hebben. Hoe gaat u om met feedback en kritiek van cullega’s? In wat voor mate durft u kritisch naar uzelf te kijken?

 • Probleemoplossen en omgaan met conflicten

  Als leidinggevende wordt u vrij snel betrokken bij onderlinge conflicten binnen uw team of met externe personen zoals klanten. Het onderdeel probleemoplossen geeft inzicht in de mate waarin u een probleem en/of conflict kunt analyseren en hiervoor samen met uw teamleden tot een oplossing weet te komen.

Leiderschapsprogramma

Wilt u meer weten over onze leiderschapsprogramma’s?

Leiderschapsprogramma

Leiderschapsontwikkeling

Bekijk al onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.