Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Vermijden van rouw of wegkruipen

Vermijden van of wegkruipen voor het rouwproces kan een reactie zijn bij een verlieservaring. U wilt het liefst wegkruipen in een hoekje. De gordijnen dicht, de deur op slot, even niemand zien. U hebt geen enkele zin om dingen aan anderen uit te leggen, geen zin om uw verhaal voor de zoveelste keer te vertellen. Kortom: geen zin om met de buitenwereld geconfronteerd te worden.

Rouwproces vermijdenEchter er komt een moment dat u deze confrontatie niet langer kunt ontlopen, want de kinderen moeten naar school, u moet boodschappen doen. Enfin dat kunt u zelf invullen. Hoe doet u dat dan?

Assertief

Bent u assertief genoeg om aan een ander aan te geven dat u nu even geen zin hebt om over uw verlies te praten? Of voelt u zich dan schuldig? U vindt uzelf niet aardig genoeg naar de ander toe om dat deze juist zo belangstellend naar u toe is. U kunt dan achteraf spijt hebben dat u op deze manier gehandeld hebt. U voelt zich er niet happy onder.

Als u wel op de vragen ingaat, hoe reageert u dan? Eerlijk vanuit uw gevoel of zegt u dat het best wel goed met u gaat? Als het laatste het geval is, dan wordt dit etalagegedrag genoemd. U probeert naar buiten toe de schijn op te houden dat het wel goed met u gaat.

Rietje heeft ernstige rugklachten. Zij zegt hierover: hoe slechter ik mij voel, hoe meer ik mij ga optutten. Ik heb gewoon niet altijd zin om over mijn gezondheid te praten. Ik ervaar dat mensen dit minder snel doen als ik er goed uit zie. Dus ga ik vol in de make-up, lak mijn nagels en zet mijn goedgemutste humeur aan als ik de deur uitga.

Rouwcirkel

Het rouwproces kan ook verstoord worden door tal van factoren. De cirkel van verstoring in het rouwproces helpt u om uw inzicht te vergroten hoe dat in zijn werk gaat.

Cirkel van verstoorde rouw

Nadelen etalagegedrag

Het nadeel van etalagegedrag is:

  • U kunt nooit uzelf zijn naar een ander toe.
  • U geeft een onrealistisch beeld van uw situatie en kunt u ook geen begrip of troost verwachten van anderen.

Het beeld van u dat een ander dan krijgt is een heel vertekend beeld. De ander ziet bijvoorbeeld niet dat u dagen op bed ligt, omdat u heel veel pijn hebt. U wordt ook niet gezien als u uw verlies thuis in uw eentje probeert te verwerken en u afwisselend boos, verdrietig of opstandig bent. U zegt immers dat het goed met u gaat. En op momenten dat het niet zo goed met u gaat, bent u even uit beeld verdwenen.

Niet klagen maar dragen

Een oud gezegde luidt: niet klagen, maar dragen. Dit wil zo veel zeggen dat u uw verdriet in stilte moet dragen. Maar is zeggen hoe u zich voelt klagen? Wij vinden van niet. Als een ander vraagt hoe het met u gaat, wordt u immers uitgenodigd te vertellen hoe het met u gaat? Klagen is meer ongevraagd en telkens opnieuw zeggen wat u voelt of vind. Daar zit niet iedereen op te wachten.

Contacten niet ontwijken

Mensen met een verlieservaring die open en eerlijk naar zichzelf en anderen zijn, voelen zich vaker beter verbonden/gehecht met anderen. De ervaring leert dat deze mensen beter met een verlieservaring kunnen omgaan. U mag verdrietig zijn, u mag boos zijn en u mag opstandig zijn. En u mag voelen wat u voelt en dit aan anderen vertellen. Dat is alleen maar menselijk. Stop uw gevoel niet weg en vermijd etalagegedrag.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.