Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zaken te rooskleurig voorstellen: te optimistisch

Zaken te rooskleurig voorstellen: is dat een valkuil die u herkent? Dan bent u waarschijnlijk te optimistisch ingesteld en hebt u af en toe gebrek aan realiteitszin.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Kenmerken

De valkuil van optimsme: zaken rooskleuriger voorstellen dan ze zijnWat zijn de kenmerken van iemand die te optimistisch is? We noemen een paar voorbeelden:

 • De realiteit uit het oog verliezen
 • Ideeën hebben die praktisch onuitvoerbaar zijn
 • Zaken gemakkelijker voorstellen dan ze zijn 
 • Onderschatten of over het hoofd zien van praktische implementaties van een plan
 • Te rooskleurig over deadlines en planningen
 • Onderschatting van financiën en te optimistisch begroten: kosten onderschatten en opbrengsten overschatten

Het glas is altijd halfvol

Iemand vertelde: 'ik denk niet snel in problemen maar altijd in kansen. Van DIP naar DIM. Niet denken in problemen maar in mogelijkheden. Het glas is bij mij altijd halfvol. Maar soms kom ik er bedrogen mee uit. Dan blijkt dat ik de situatie onderschat heb of dat ik mijzelf of mijn kunnen overschat heb. Waardoor er problemen ontstaan'

Gevolgen

Wanneer onderschatting van situaties plaatsvindt, kan dat vervelend uitpakken. Voor uzelf, thuis of op het werk. Uw omgeving zal afwijzend reageren. Of u betitelen als de man of vrouw van mooie praatjes of luchtkastelen

Luchtfietserij!

Het leerpunt zit in realisme. De werkelijkheid onder ogen zien. De tijd nemen om feiten en cijfers op rij te zetten. De eerlijkheid een kans te geven.

Uw kracht en uw kernkwaliteit

Er wordt zo snel negatief over gepraat: mensen die luchtkastelen bouwen of woorden als luchtfietserij of dagdromen. Dat is jammer. Té optimistisch ingesteld zijn of zaken te rooskleurig voorstellen komt voort uit de valkuil. Maar er ligt een prachtige kernkwaliteit aan ten grondslag namelijk: optimistisch ingesteld zijn.  U komt meer in uw kracht door een balans te vinden tussen Optimistisch ingesteld zijn' en 'realisme'. Uw optimistische houding krijgt dan meer effect. Want optimistisch ingesteld zijn is een kwaliteit. U weet zaken namelijk om te buigen naar het positieve en uw inbreng voorkomt dat zaken te negatief worden bekeken. Training of coaching kan u helpen te ontdekken wanneer u in de valkuil stapt. U zult immers niet altijd en overal te optimistisch zijn maar steeds in bepaalde situaties?

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Zomeraanbieding: persoonlijk ontwikkelpakket

Wil je deze zomer gebruiken als rustmoment om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan is dit voor jou een unieke kans.

Actie van 16 juni t/m 31 juli 2021: 3 e-books over persoonlijke ontwikkeling! Van € 56,85 voor € 39,95.

Zomeraanbieding

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.