Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Zaken te rooskleurig voorstellen: te optimistisch

Zaken te rooskleurig voorstellen: is dat een valkuil die u herkent? Dan bent u waarschijnlijk te optimistisch ingesteld en hebt u af en toe gebrek aan realiteitszin.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Kenmerken

De valkuil van optimsme: zaken rooskleuriger voorstellen dan ze zijnWat zijn de kenmerken van iemand die te optimistisch is? We noemen een paar voorbeelden:

  • De realiteit uit het oog verliezen
  • Ideeën hebben die praktisch onuitvoerbaar zijn
  • Zaken gemakkelijker voorstellen dan ze zijn 
  • Onderschatten of over het hoofd zien van praktische implementaties van een plan
  • Te rooskleurig over deadlines en planningen
  • Onderschatting van financiën en te optimistisch begroten: kosten onderschatten en opbrengsten overschatten

Het glas is altijd halfvol

Iemand vertelde: 'ik denk niet snel in problemen maar altijd in kansen. Van DIP naar DIM. Niet denken in problemen maar in mogelijkheden. Het glas is bij mij altijd halfvol. Maar soms kom ik er bedrogen mee uit. Dan blijkt dat ik de situatie onderschat heb of dat ik mijzelf of mijn kunnen overschat heb. Waardoor er problemen ontstaan'

Gevolgen

Wanneer onderschatting van situaties plaatsvindt, kan dat vervelend uitpakken. Voor uzelf, thuis of op het werk. Uw omgeving zal afwijzend reageren. Of u betitelen als de man of vrouw van mooie praatjes of luchtkastelen

Luchtfietserij!

Het leerpunt zit in realisme. De werkelijkheid onder ogen zien. De tijd nemen om feiten en cijfers op rij te zetten. De eerlijkheid een kans te geven.

Uw kracht en uw kernkwaliteit

Er wordt zo snel negatief over gepraat: mensen die luchtkastelen bouwen of woorden als luchtfietserij of dagdromen. Dat is jammer. Té optimistisch ingesteld zijn of zaken te rooskleurig voorstellen komt voort uit de valkuil. Maar er ligt een prachtige kernkwaliteit aan ten grondslag namelijk: optimistisch ingesteld zijn.  U komt meer in uw kracht door een balans te vinden tussen Optimistisch ingesteld zijn' en 'realisme'. Uw optimistische houding krijgt dan meer effect. Want optimistisch ingesteld zijn is een kwaliteit. U weet zaken namelijk om te buigen naar het positieve en uw inbreng voorkomt dat zaken te negatief worden bekeken. Training of coaching kan u helpen te ontdekken wanneer u in de valkuil stapt. U zult immers niet altijd en overal te optimistisch zijn maar steeds in bepaalde situaties?

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens