Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Overenthousiast overdreven of te uitbundig

Overenthousiast of overdreven is een valkuil. Wordt u wel eens weten dat u overdreven enthousiast of te uitbundig op bepaalde zaken reageert? Vindt u dat vervelend?

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

kwaliteit

Overenthousiast overdreven of te uitbundigOverenthousiast is de valkuil van in ieder geval een tweetal kwaliteiten:

Twee kwaliteiten waarover u waarschijnlijk beschikt. Zodra u doorslaat komt u in de valkuil.

Kenmerken

We noemen wat kenmerken die bij de valkuil horen:

  • Mensen vinden u overdreven vrolijk of blij overkomen
  • U raakt soms zo in vuur en vlam voor een idee of gedachte dat u even het contact met de aarde verliest. Anderen kunnen dit betitelen als nep of onecht.
  • Ook als u verdrietig bent of boos kunt u in de ogen anderen buiten normale proporties reageren
  • U communiceert uitbundig met uitroeptekens en gebaren. Uitgelaten en zeer uitbundige reacties kunnen anderen afschrikken
  • De omgeving kwalificeert u als ‘een overdreven type’

Keiharde oordelen van de omgeving

Mensen zijn soms knetterhard in het labelen van bepaald gedrag. Woorden als ‘overdreven zijn’ of ‘nep’ zijn nogal een aanval op uw persoonlijkheid. Ze hebben vaak niet in de gaten hoe hard dit bij u kan binnenkomen. Hoe dat komt? U bent zo enthousiast dat het lijkt alsof u geen pijn hebt. Maar u weet wel beter.

De pijn van de enthousiasteling

Vaak hebben mensen niet door hoe groot de pijn  kan zijn bij iemand die erg enthousiast is. Achter dat uitbundige gedrag zit soms een wereld van verdriet. Iemand schreef ons: ‘altijd werd ik afgewezen en terecht gezet omdat ik te druk was, te hard praatte te uitbundig reageerde en altijd kreeg ik mee dat ik bedaren moest’.

In sommige gevallen leidt dit er toe dat enthousiaste mensen zich gaan inhouden. Ze komen dan in hun eigen irritatiezone terecht en worden zogenaamd ‘gereserveerd’ of ‘ingetogen’. Maar u begrijpt wel dat dit zelfbescherming is.

Uw leerdoel

Als eerste zeggen wij: blijf alstublieft uzelf! Wees enthousiast. Blijf spontaan. Dat zijn prachtige kwaliteiten immers? En probeer contact met de aarde te houden. Dan blijft u in de juiste balans.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens