Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Opoffering

Zelfopoffering

Opoffering kan zowel een valkuil als allergie zijn en dit is een woord wat nogal verwarring kan oproepen. Wanneer u uzelf opoffert dan doet u iets wat ten koste gaat van uzelf. De vraag is of dat nu de bedoeling is?

Offeren of opofferen

De onduidelijkheid ontstaat vanuit religieus perspectief. Wie offert, biedt een geschenk aan, een gift. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord offerrere en dat betekent aanbieden vaak met als doel om de dankbaarheid tot uiting te brengen. Wie offert, geeft dus ook het beste wat hij heeft.

Opofferen is geen offeren meer. Dat is niet het beste geven van jezelf maar het is eerder jezelf uitschakelen, aan de kant zetten, wegcijferen, veronachtzamen. Voelt u het verschil?

  • wie offert geeft het beste van zichzelf maar wie zichzelf opoffert geeft niet maar ondergaat het
  • wie offert biedt het beste aan wat hij/zij bezit en wie opoffert schakelt eigen wil uit en doet slaafs wat er van hem/haar gevraagd wordt

Doe de test!

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen. Of maak gratis de beknopte test.

Uitgebreide test

Webinar over valkuilen

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Valkuil

Opoffering is een valkuil. Wanneer is dat een valkuil? Wanneer u iets geeft wat ten koste van uzelf gaat. Het is dus de valkuil van bijvoorbeeld de kwaliteit behulpzaamheid of van de kwaliteit zorgzaam. Wie opoffert, gaat over eigen grenzen heen, put zichzelf uit, zet zichzelf aan de kant en luistert niet naar eigen behoeften of gevoelens.  Het leerdoel wat hierbij hoort is autonoom.

Allergie

Opoffering kan ook een allergie zijn. Op dat moment is autonomie juist een kwaliteit die bij u past en kunt u zich irriteren wanneer de ander voorbijgaat aan eigen waarde, eigen behoefte en eigen gevoel. Mocht dat bij u passen, dan is het belangrijk om inzicht te krijgen in allergiegedrag als zijnde een vorm van zelfbescherming. U offert zichzelf dan op (u doet dingen ten koste van uzelf) omdat u zich niet opgewassen voelt tegen de situatie.

Ziet u het verschil?

Wanneer opoffering uw valkuil is, past de kwaliteit behulpzaam of zorgzaam bij u. Of in andere woorden uitgedrukt: de kwaliteit dienstbaarheid, gerichtheid op de ander (klantgericht, servicegericht.

Wanneer opoffering uw allergie is, past de kwaliteit autonoom bij u en is opoffering een reactie van zelfbescherming.

Persoonlijke valkuilen

Dit artikel is geschreven in de serie over Persoonlijke valkuilen. Wilt u een overzicht van andere persoonlijke valkuilen?

Persoonlijke valkuilen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens