Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Discreet: eigenschap of kwaliteit?

Discreet: is dat een eigenschap, kwaliteit of zelfs een competentie? Is discretie aan te leren of te ontwikkelen? Of heeft het met normen en waarden te maken?

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Vertrouwelijk en geheimhouding

Iemand die zegt dat hij/zij discreet omgaat met bepaalde informatie, bedoelt doorgaans dat hij vertrouwelijk met uw gegevens omgaat. Dat wil zeggen dat hij/zij begrijpt dat er geheimhouding berust op datgene wat u verteld hebt.

Is discretie alleen maar zwijgen?

Is discretie alleen maar zwijgen en kunnen we dat versmallen tot alleen maar geheimhouding? Wij menen dat discretie meer omvat:

  • Wanneer u de zaken van iemand behartigt dan behartigt u die zaken zodanig dat de persoon in kwestie er geen nadelen van ondervindt
  • Wanneer u iets vertelt over iemand dan vertelt u het zo dat de persoon niet onnodig geschaad wordt en zorgt u ervoor dat de feitelijkheden kloppen
  • Onder discretie verstaan wij ook dat u zaken niet opblaast, groter maakt dan ze zijn, aandikt of overdrijft
  • Ook het tegenovergestelde is waar: discretie betekent ook dat u zaken niet afzwakt, bagatelliseert, verkleint of minoreert

Tot slot noemen wij het discreet wanneer u bescheiden met informatie omgaat zonder er opvallend veel aandacht aan te schenken. U bent terughoudend, stilzwijgend en voorzichtig wanneer over deze zaak wordt gesproken.

Kwaliteit of eigenschap?

Discretie willen wij graag scharen onder de kwaliteiten of eigenschappen waarover mensen beschikken. Maar het heeft ook vooral te maken met normen en waarden waarover u beschikt. Discretie is ook een overtuiging.

Er is behoefte aan

In tal van functies wordt discretie gevraagd. Dat kan op de afdeling administratie zijn waar u bepaalde financiële gegevens van collega’s onder ogen komen. Dat geldt op de HRM afdeling maar ook voor leidinggevenden en managers. Sterker nog: we denken dat leidinggevenden een voorbeeldfunctie hebben wanneer het over discretie gaat.

Kun je ook té discreet zijn?

Té discreet: kan dat? U zou wellicht denken van niet. Wie echter te discreet is, is naïef of kwetsbaar en verzwijgt bepaalde informatie in eigen nadeel.

Irritatiezone

Indiscretie, oneerlijkheid, slordig omgaan met vertrouwelijke gegevens zit in de irritatiezone van iemand die discreet is.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Drenthe en Utrecht: trainingslocatie

De Steven heeft een tweetal trainingslocaties namelijk: Drenthe: Hoogeveen en Utrecht: Amersfoort.

Geheel Nederland

Incompany trainingen kunnen we in geheel Nederland uitvoeren: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland.

Online coaching ook mogelijk

Wij verzorgen ook online coaching via skype, zoom of teams. Ook wanneer je verder weg woont kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Klanten van ons komen ook uit België, Spanje, Frankrijk, Curaçao, Israël, Duitsland etc.

Webinar over 20x jeZELF terugkijken

Wil je meer zelfvertrouwen ontwikkelen, je zekerder voelen, je onzekerheid inleveren en wil je jezelf meer leren waarderen?

Dan kan deze webinar jou helpen.

Meer informatie of inschrijven?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.