Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Primair reageren: hoe voorkomt u het?

Primair reageren: we kennen een tweetal varianten namelijk de strijd aanbinden of wegkijken. Beide zijn het primaire reacties maar toch is er een behoorlijk verschil.

Wanneer gebeurt het?

Primair reagerenPrimaire reacties ontstaan wanneer we ons bedreigd voelen in onze behoeften. Bedreiging in onze behoeften roept negatieve gevoelens bij ons op. Wanneer deze gevoelens worden gecommuniceerd met de ander noemen we dat een primaire reactie. Er ligt een duidelijke relatie tussen mijn verstoorde behoefte, de negatieve gevoelens die dat bij mij oproept en de wijze waarop ik hierop reageer. Meer weten over behoeften en de relatie met negatieve of positieve gevoelens?

Voorbeelden

Mogelijke situaties waar het ontstaat:

  • u krijgt kritiek en u hebt de neiging deze kritiek op uzelf te betrekken
  • u voelt zich aangevallen
  • u voelt zich afgewezen of niet gehoord
  • u voelt zich niet serieus genomen
  • u voelt zich niet begrepen

Wat gebeurt er?

Primair reageren is een soort van impuls-reactie. Normaliter hebben de hersenen hierover controle. Maar de adrenaline die wordt losgemaakt, zorgt voor een impuls waarover u eventjes niet meer de baas bent. Gevolg is dat u wellicht dingen gaat zeggen waar u later spijt van krijgt.

Twee soorten: de strijd aanbinden of wegkijken

Primair reageren verdelen wij in twee soorten. vechten of vluchten. In andere woorden uitgedrukt: de strijd aanbinden of wegkijken. Het gebeurt wanneer we even de controle kwijt zijn over onze gevoelens en emoties.

Leerdoel

De kunst is om uzelf te leren beheersen en anders met kritiek, aanvallen of afwijzing om te gaan. Tips als even tot tien tellen zijn vaak goed bedoeld maar niet toereikend om uw heftige gevoelsreactie te bedwingen. Omgaan met primaire reacties is een leerdoel dat heel veel andere leerdoelen overstijgt. Anders gezegd: het dekt de lading van heel veel leerdoelen. Primaire reacties spelen een rol bij veranderingen, omgaan met veranderingen, conflicten, stress. Wilt u eraan werken? Zoek dan eens precies uit wanneer u geneigd bent om primair te reageren. Dat is alvast een mooi begin. Uw leerdoel noemen wij:

Leerdoelen training communicatie

We hebben nog veel meer leerdoelen voor de communicatietraining voor u uitgewerkt. U kunt ook het overzicht bekijken van alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen communicatietraining

Training communicatie

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens