Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Solliciteren en social media

Als je gaat solliciteren, dan is social media erg belangrijk. Jouw profiel op LinkedIn is minstens zo belangrijk als jouw cv. Je hebt maar één keer een kans om een goede eerste indruk te maken: zorg dat je jouw kans benut. Wist je dat een recruiter binnen negen seconden een indruk heeft van jouw profiel? Negen seconden die beslissend zijn of je een goede indruk maak of meteen wordt afgeschreven.

Welke foto kies ik voor social media?

Alles staat of valt met een goede foto. Maar wat is een goede foto? Waar moet deze aan voldoen?

 • Kies voor een duidelijke en heldere foto. Het gaat tenslotte om jou.
 • Je mag best een glimlach laten zien. Er wordt vaak gedacht dat lachen onprofessioneel is, maar een glimlach komt vriendelijk en benaderbaar over.
 • Denk goed na over welk type baan je zoekt en welke kleding daar bij past. Misschien onnodig te zeggen, maar gebruik geen vakantiefoto’s. Ook een te diep decolleté is niet aan te raden. Bedenk dat een verkeerde foto zichtbaar blijft op Google en dat die averechts voor je kan werken.
 • Zorg ervoor dat je alleen op de foto staat. Het gaat tenslotte om jou en om niemand anders.
 • Gebruik een recente foto. Het heeft weinig zin een foto te gebruiken waar je helemaal niet meer op lijkt. Dat kan een verkeerde indruk wekken.

Wil je weten of je professioneel overkomt op de foto die je wilt gebruiken? Ga dan naar www.photofeeler.com. Hier kun je jouw foto laten testen.Jezelf presenteren op social media

Jouw gedrag op social media

Je moet je er altijd van bewust zijn, dat er mensen naar jouw profiel kijken. Je wilt immers gevonden worden om jouw baan te bemachtigen? Het is belangrijk dat je dan op jouw taalgebruik let. Let erop dat je niet vloekt of schuttingwoorden gebruikt. Alles waar aanstoot aan genomen kan worden moet je echt vermijden. Dat geldt ook voor het plaatsen van foto’s. Kijk kritisch wat je plaatst op internet. Jouw potentiele werkgever kan immers ook meekijken.

Voicemail

Wat voor jouw gedrag op social media geldt, geldt ook voor de voicemail. Blijf altijd professioneel. Ga niet een “grappige ”boodschap inspreken op jouw voicemail. Jouw potentiele werkgever en een recruiter zou je kunnen bellen. Een afwijkende voicemail kan dan een heel onprofessionele indruk wekken.

Mailadres

Vaak worden voor sollicitaties een nieuw mailadres aangemaakt. Ga daar geen grappige naam van maken. Ook geen gecombineerde naam van man en vrouw of vriend en vriendin. Gebruik slechts jouw eigen naam, dus lindadevries@gmail.com of l.devries@gmail.com en niet: lindaenharry@gmail.com

Maak altijd gebruik van een privé account en niet van jouw eigen mailadres bij jouw huidige werkgever. Dat komt vreemd over bij jouw potentiele werkgever. Deze kan denken dat je onder werktijd andere dingen doet en ook dat is geen professioneel gedrag.

Whatsapp

Ook de foto op WhatsApp moet een professionele foto zijn. Bij de info zou je zelfs een link naar je LinkedIn profiel kunnen doen. Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn.

Mobiele telefoon

Iedereen is tegenwoordig in het bezit van een mobiele telefoon. Neem bij een nummer dat je niet kent of bij een anoniem nummer altijd jouw telefoon op met jouw voor en achternaam. Je weet immers nooit wanneer je gebeld gaat worden. Ook niet onbelangrijk: zorg ervoor dat jouw telefoon altijd opgeladen is, zodat je geen gesprekken mist.

Sollicitatietraining

De Steven verzorgt  individuele sollicitatietraining.

Sollicitatietraining

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.