Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoogsensitief: modegril of karaktereigenschap?

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid. Synoniemen voor dezelfde eigenschap. Zelf gebruiken we echter liever het woord hoogsensitiviteit omdat het alles met het gevoel te maken heeft (Engels: senses). Bij hoogsensitiviteit komen prikkels dieper binnen en worden anders verwerkt in onze hersenen. Hoogsensitiviteit heeft dus niets te maken met overgevoeligheid en is zeker geen stoornis. Hoogsensitieve mensen (of HSP, Higly Sensitive Persons) zijn gevoeliger op het gebied van onze vijf zintuigen:

  • Horen
  • Zien
  • Ruiken
  • Voelen
  • Proeven

Hoogsensitief is karaktereigenschapOm op de titel van dit artikel terug te komen. Nee, hoogsensitiviteit is zeker geen modeverschijnsel. De eigenschap bestond al in de psychologie, maar begin jaren 90 gaat de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron hier meer onderzoek naar doen. Dat onderzoek wordt nog gedaan onder een beperkt aantal deelnemers, maar de Vlaamse klinisch Psycholoog Elke van Hoof doet uitgebreider onderzoek naar HSP. Er wordt op dit moment veel onderzoek naar gedaan en dus ook veel over geschreven. Vandaar dat het lijkt alsof HSP een modeverschijnsel is, maar is dit beslist niet.

Hoogsensitiviteit: een eigenschap

Inmiddels is bekend dat maar liefst 20 procent van onze bevolking hoogsensitief is. En dat zijn overigens evenveel mannen als vrouwen. Het is dus ook geen afwijking of stoornis. Alleen maar een eigenschap, niets meer, niets minder. Wel jammer is dat over hoogsensitiviteit soms een spiritueel sausje zit. Er worden maanstanden, chakra’s of aura’s bijgehaald. Daardoor wordt hoogsensitiviteit vaak weggezet in de alternatieve hoek en wat mij betreft klopt dit niet.

Hoogsensitiviteit is dus een eigenschap. Net als: vrolijk zijn, saai zijn of linkshandig zijn. Zelf ben ik dus linkshandig. En ja, soms is dat lastig. Probeert u maar eens te knippen met een rechtshandige schaar in uw linkerhand. Onmogelijk dus. En als u weleens een snack bij de snackbar hebt besteld dan krijgt u daar een vorkje bij met aan een kant tandjes om te snijden. Wel eens geprobeerd met links? Niet te doen. Maar ik heb echt wel een oplossing gevonden om die snack op te eten hoor. Voor alle linkshandige problemen is wel een oplossing te vinden.

Zo is het met hoogsensitiviteit ook. Het kan soms een lastige eigenschap zijn. Zeker als u gauw overprikkeld raakt of u bent gauw moe. Lastig, maar als u weet wat hoogsensitiviteit is en hoe u er mee om moet gaan, dan zult u zich daar veel prettiger bij voelen. Hoogsensitiviteit wordt vaak als negatief ervaren, maar kan zeker ook omgezet worden als een kracht.

Meer weten over HSP?

Wilt u meer informatie over hoogsensitiviteit? Bekijk dan de volgende artikelen.


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar assertiviteit op 21 december 2023

Ben je klaar om je assertiviteit te versterken, persoonlijke groei te omarmen en de vicieuze cirkel te doorbreken? Mis deze webinar niet!

Webinar assertiviteit

Meer informatie

Aanbieding: schaf e-book en webinar tegelijkertijd aan

Word assertief

Aanbieding

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.