Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Struisvogelpolitiek: de kop in het zand steken

Hebt u snel de neiging om de kop snel in ’t zand te steken en problemen, conflicten of spanningen te vermijden? Weet u dat dit wel struisvogelpolitiek wordt genoemd? In dit artikel gaan we in op gedrag wat omschreven wordt als zijnde struisvogelpolitiek oftewel de kop in  ’t zand steken.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Waarover gaat het?

Struisvogelpolitiek: de kop in het zand stekenWanneer het gaat over de kop in ’t zand steken dan staat dat synoniem voor struisvogelpolitiek. We gaan eerst in op wat dit nu precies betekent. In ieder geval gaat het over het vermijden van of het niet onder ogen willen zien. Wat wordt dan vermeden? We noemen eens een aantal zaken:

  • Veranderingen in uw leven op uw werk
  • Onzekerheden die u hebt over de toekomst
  • Conflicten en spanningen die er zijn
  • Problemen
  • Gevaren die er zijn

Doen alsof het er niet is

De methode van de struisvogel is om te doen alsof het er niet is. Dat veronderstelt dat u zich wel bewust bent van de aanwezigheid van gevaren, veranderingen, onzekerheden, conflicten of problemen. U weet wel dat ze er zijn maar u doet alsof het niet zo is.

Er niets aan doen

De tweede vermijding is: er niets aan doen. Het op zijn beloop laten of het laten gaan. Afwachtend en passief kijken hoe het verder zal verlopen.

Waarom is dit gedrag?

Waarom vertonen mensen dit gedrag? We noemen een paar voorbeelden:

  • De realiteit niet onder ogen willen zien of de realiteit niet onder ogen durven zien (angst)
  • Niet verrast willen worden met onaangename zaken in uw leven
  • Uzelf een beetje voor de gek houden en in de ontkenningsfase blijven steken tegen beter weten in
  • Niet kunnen omgaan met moeilijke situaties zoals conflicten, spanningen en tegengestelde belangen

Wat brengt het u?

Vooropgesteld: niets menselijk is ons vreemd. Dus wie graag in moeilijke situaties even wil wegkijken of weg bewegen moet dat maar gewoon doen. Maar het brengt u niets. Het lost niets op. U geeft uzelf een kleine time-out als een soort vorm van pijnbestrijding. Maar u komt geen stap verder.

Wat is de oplossing?

De oplossing is: de werkelijkheid onder ogen zien. Wat is er aan de hand? Hoe erg is het? Wat is er aan te doen? Is er wat aan te doen? Wie hebt u daarbij nodig of kunt u het zelf oplossen?

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens