Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Buitenstaander binnen uw eigen team?

Buitenstaander binnen uw eigen team? Voelt u zich buitengesloten, buitenstaander of vreemde eend in de bijt? Waar komt dat gevoel vandaan? Wat kunt u doen?

Buitenstaander in het teamHoe vreemd is het wanneer u in een team functioneert waarin u zich de vreemde eend in de bijt voelt. Regelmatig vraagt u zich af waar dit aan ligt en hoe het kan. U bent allemaal met hetzelfde werk bezig, u hebt allemaal hetzelfde doel voor ogen en toch zit u niet op één lijn met uw collega’s.

Clubjes en vriendschappen

Er wordt onderling veel met elkaar gepraat. Er zijn clubjes en vriendschappen binnen het team ontstaan waar u niet echt bij hoort. Het is niet zo dat u uw collega’s niet mag en toch is er iets waardoor u zich niet op je gemak voelt binnen uw huidige team.

Waar komt dat gevoel vandaan?

Hebt u wel eens geprobeerd om te kijken waar dit gevoel vandaan komt? Bent u voor uzelf wel eens op zoek gegaan naar de echte reden of oorzaak hiervan? Wat maakt het dat u zich een vreemde eend in de bijt voelt? Ligt het aan de mensen om u heen of kunt u de oorzaak bij uzelf zoeken?

Zelfreflectie is nodig

Vaak is het zo dat we reden en oorzaak van ongemak buiten ons zelf gaan zoeken.  Het is zoveel gemakkelijker om de ‘schuld’ bij een ander te leggen dan kritisch naar je zelf te kijken. Hebt u het gevoel dat  uw teamgenoten u links laten liggen en u niet altijd bij de gesprekken betrekken? Wellicht dat u dan te snel denkt:  ”zie je wel, ik hoor er niet bij”. U zit dan in een slachtofferrol en dit is gelijk de boodschap die u naar anderen toe ook afgeeft. U kunt ook denken: “interessant gesprek, ik wil hier meer van weten”. Uw houding verandert, u komt geïnteresseerd over en voor u het weet bent u met de anderen in gesprek.

Neerwaartse en opwaartse gedachten

U kunt neerwaartse gedachten veranderen in opwaartse gedachten. Opwaartse gedachten zullen u positieve beïnvloeden en kunnen ervoor zorgen dat  u zich meer betrokken gaat voelen bij uw team en u zich geen vreemde eend bijt blijft voelen.

Andere publicaties over teamontwikkeling

Dit artikel is geschreven in een artikelenserie over teamontwikkeling en teambuilding.

Publicaties over teamontwikkeling.

Verwante informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens