Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Verdrietig, bedroefd of smart: bij verlies!

Verdriet, smart of bedroefd is een gevoel. Een reactie op een verandering die u niet hebt gewild. U had graag dat u de oude situatie in stand zou kunnen houden. Verdriet is nodig om verandering te leren aanvaarden.

Verdriet en verdrietig

De functie van verdriet

Verdriet heeft als natuurlijke functie, in het reine komen met een verlies. Door te huilen kun je helen, de wond genezen of op zijn minst een beetje schoonhouden. Iedereen krijgt te maken met verlies in zijn leven. Het kan zijn om dingen/mensen die geweest zijn. Ook kan het gaan om dingen die je graag (anders) had gewild. Soms kunnen we zonder er bewust van te zijn, verdriet in ons meedragen om dingen die nooit zijn geweest. Een wond (door verlies) die niet verzorgd wordt, kan gaan etteren en zweren. Dus je verdriet/verlies serieus nemen kan dit voorkomen.

Verlieservaring en verdriet

Emotionele teleurstelling als onze wensen en verwachtingen niet uitkomen. We verliezen iets wat ons dierbaar is: baan, partner, een verloren jeugd. In het algemeen wordt vermijding van verdriet gebruikt om ons verlangen naar geluk vorm te geven.  Verdriet ontlopen zorgt ervoor dat we een soort van vaag algemeen geluksgevoel creëren. De mond lacht, maar van binnen is er pijn. Verdriet uiten geeft het gevoel van: ‘hè dat lucht op’.

Verdriet en rouw horen bij elkaar

Rouwen zonder gevoelens van verdriet gaat niet. Maar hoe verwerk je rouw? En hoe verwerk je verdriet?  Als je onvoldoende ruimte krijgt (van je omgeving) of onvoldoende ruimte neemt (omdat je jezelf de ruimte niet gunt) kan verdriet zich vervormen in schuld, zelfverwijt, spijt, schaamte, zelfmedelijden en martelaarschap of verbitterdheid en depressie. Verdriet is een emotie die hoort bij het rouwproces.

Rouwcoaching

Hoe reageert u?

Op verdriet wordt heel verschillend gereageerd. Durft u de pijn onder ogen te zien? Of gaat u de pijn bestrijden door de pijn te vermijden? U kunt pijn vermijden door:

  • Uzelf af te leiden: hard werken, er volop tegenaan onder het mom van dooddoeners als: ‘het leven gaat verder’ en ‘de tijd heelt alle wonden’
  • Verdoven door alcohol, roken of eten en de pijn niet te voelen
  • In uw hoofd te gaan leven en het verdriet te beredeneren.

Verdriet en leerdoelen voor training en coaching

Verdriet kan heel veel informatie geven over de juiste leerdoelen bij training en coaching. Altijd ligt er een relatie tussen mijn behoeften en mijn gevoelens. Onvervulde behoeften zorgen voor negatieve gevoelens. We hebben ze allemaal voor u uitgewerkt. Meer over gevoelens en behoeften? Dat geldt in meerdere situaties zoals:

  • ontslag krijgen: (rouwproces bij gedwongen ontslag)
  • ziek worden en de eigen mogelijkheden zien verminderen
  • echtscheiding (echtscheiding en de invloed op het functioneren van de medewerker)
  • verdriet kan ook voorkomen wanneer de medewerker teruggezet wordt in functie

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens