Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Weerzin, geen zin of tegenzin

Merk je dat je er geen zin in hebt? Weet je ook wat dat betekent en wat dat gevoel van ‘geen zin’ je vertelt? In dit artikel ga ik in op de betekenis van weerzin, tegenzin of  ‘geen zin’.

Betekenis

Iedereen heeft er wel eens een keer geen zin in. Dat kan overal over gaan trouwens. Je hebt geen zin om te koken vanavond of je hebt geen zin in macaroni. Misschien heb je geen zin om jouw verjaardag te vieren of je hebt geen zin in het bezoek dat zaterdag aanstaande gepland is. Je kunt ook geen zin hebben om weer naar jouw werk te gaan.

Tegenzin ergens in hebben vertelt dus iets over de afkeer die je van iets hebt. Je hebt blijkbaar ergens een hekel aan of je voelt afkeer en weerstand tegen iets of iemand. In zwaardere gradatie ervaar je afgrijzen, aversie, antipathie, walging, onwil of afschuw.

Tegenzin

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Nergens zin in

Wanneer je nergens zin in hebt, is de verkeerde energiestroom aan de gang. Het duidt op gevoelens van luiheid, loomheid, lusteloosheid of uitputting. In dat geval moet je opletten. Je bent waarschijnlijk een grens overgegaan en jouw energiebalans is niet in evenwicht.

Verwarring

Soms voelt het verwarrend. Je zegt: ik heb geen zin om………………… maar je bedoelt iets anders. Je bedoelt: ik zie er tegenop om. In feite is dat wat anders dan tegenzin of weerzin. Je wilt het wel in dit geval of het voldoet wel aan jouw behoefte. Maar je merkt dat je er tegenop ziet. Misschien voel je je onzeker of maak je het te groot in jouw hoofd. Zie je dat dit iets anders is?

Wat zegt het?

Wanneer je tegenzin ervaart of ergens geen zin in hebt, heeft dat een boodschap. Het vertelt je namelijk dat je:

  • iets hebt afgesproken wat je niet had willen afspreken
  • iets moet doen wat je liever niet zou willen doen
  • ergens naar toe moet waar je liever niet naar toe zou willen

Zie je wat er gebeurt? Geen zin hebben aan iets is het verschil tussen ‘moeten’  en ‘willen’. Moeten komt van buitenaf (wordt je opgelegd door anderen) en willen komt van binnen uit. Geen zin hebben vertelt je iets over jouw wil en ook over jouw werkelijke behoefte. Je moet iets tegen jouw zin doen.

Hoe weet je dat?

Geen zin of tegenzin hebben, heeft verbinding met jouw zintuigen. Je hebt vijf zintuigen. Je voelt, je proeft, je ruikt, hoort en je ziet. Die zintuigen helpen je om jouw weg te vinden. Wanneer je tegenzin voelt, geven jouw zintuigen blijkbaar aan dat er iets is wat je niet wilt. Belangrijk is het om trouw te zijn aan jouw eigen waarden of aan jouw eigen innerlijke kompas zonder concessies te doen aan tal van zaken die je van buitenaf opgelegd worden.

Structurele tegenzin

Wanneer je structureel tegenzin hebt om naar jouw werk te gaan dan wordt het tijd om de bakens te verzetten. Blijkbaar zit je niet (meer) op de goede plek. Verandering is noodzakelijk. Of je haalt te weinig zinnigheid uit jouw werk. Je ervaart te weinig zingeving, betekenis of toegevoegde waarde waardoor tegenzin ontstaat.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Schrijf je in voor de webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaand!

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.