Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Weerzin, geen zin of tegenzin

Tegenzin of geen zin hebben

Merkt u dat u er geen zin in hebt? Weet u ook wat dat betekent en wat dat gevoel van ‘geen zin’ u vertelt? In dit artikel gaan we in op de betekenis van weerzin, tegenzin of  ‘geen zin’.

Betekenis

Iedereen heeft er wel eens een keer geen zin in. Dat kan overal over gaan trouwens. U hebt geen zin om te koken vanavond of u hebt geen zin in macaroni. Misschien hebt u geen zin om uw verjaardag te vieren of u hebt geen zin in het bezoek dat zaterdag aanstaande gepland is. U kunt ook geen zin hebben om weer naar uw werk te gaan.

Tegenzin ergens in hebben vertelt dus iets over de afkeer die u van iets hebt. U hebt blijkbaar ergens een hekel aan of u voelt afkeer en weerstand tegen iets of iemand. In zwaardere gradatie ervaart u afgrijzen, aversie, antipathie, walging, onwil of afschuw.

Nergens zin in

Wanneer u nergens zin in hebt, is de verkeerde energiestroom aan de gang. Het duidt op gevoelens van luiheid, loomheid, lusteloosheid of uitputting. In dat geval moet u opletten. U bent waarschijnlijk een grens overgegaan en uw energiebalans is niet in evenwicht.

Verwarring

Soms voelt het verwarrend. U zegt: ik heb geen zin om………………… maar u bedoelt iets anders. U bedoelt: ik zie er tegenop om. In feite is dat wat anders dan tegenzin of weerzin. U wilt het wel in dit geval of het voldoet wel aan uw behoefte. Maar u merkt dat u er tegenop ziet. Misschien voelt u zich onzeker of maakt u het te groot in uw hoofd. Ziet u dat dit iets anders is?

Wat zegt het?

Wanneer u tegenzin ervaart of ergens geen zin in hebt, heeft dat een boodschap. Het vertelt u namelijk dat u:

  • iets hebt afgesproken wat u niet had willen afspreken
  • iets moet doen wat u liever niet zou willen doen
  • ergens naar toe moet waar u liever niet naar toe zou willen

Ziet u wat er gebeurt? Geen zin hebben aan iets is het verschillen tussen ‘moeten’  en ‘willen’. Moeten komt van buitenaf (wordt u opgelegd door anderen) en willen komt van binnen uit. Geen zin hebben vertelt u iets over uw wil en ook over uw werkelijke behoefte. U moet iets tegen uw zin doen.

Hoe weet u dat?

Geen zin of tegenzin heeft verbinding met uw zintuigen. U hebt vijf zintuigen. U voelt, u proeft, u ruikt, hoort en u ziet. Die zintuigen helpen u om uw weg te vinden. Wanneer u tegenzin voelt, geven uw zintuigen blijkbaar aan dat er iets is wat u niet wilt. Belangrijk is het om trouw te zijn aan uw eigen waarden of aan uw eigen innerlijke kompas zonder concessies te doen met tal van zaken die u van buitenaf opgelegd worden.

Structurele tegenzin

Wanneer u structureel tegenzin hebt om naar uw werk te gaan dan wordt het tijd om de bakens te verzetten. Blijkbaar zit u niet (meer) op de goede plek. Verandering is noodzakelijk. Of u haalt te weinig zinnigheid uit uw werk. U ervaart te weinig zingeving, betekenis of toegevoegde waarde waardoor tegenzin ontstaat.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens