Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Afgedankt en  aan de kant gezet?

Je aan de kant gezet voelen of je afgedankt voelen, is een immense en intense ervaring die verschrikkelijk veel pijn kan doen. Dit artikel gaat over je aan de kant gezet, gedumpt of je buitengesloten voelen.

Afgedankt en aan de kant gezet

Definitie en betekenis

We geven graag een definitie voor ‘aan de kant gezet’ aan de hand van wat criteria. Wanneer u aan de kant gezet wordt, hebt u het gevoel:

 • dat u wordt afgedankt
 • dat u buitengesloten,  weggegooid of gedumpt wordt
 • dat u er niet meer toe doet en geen betekenis meer hebt (voor de ander)
 • dat er geen waardering meer voor u is
 • dat men geen respect meer voor u heeft
 • dat er wellicht negatief over u wordt gedacht of gepraat
 • dat u niet leuk, aantrekkelijk of interessant bent voor de ander
 • dat u weinig toegevoegde waarde te bieden hebt

Afgewezen

De gevoelens die u hebt categoriseren wij onder het gevoel van afwijzing. Afwijzing om wie u bent, om wat u hebt gedaan. Of nog erger: afwijzing om niets, zonder reden, zonder oorzaak.

Waardering en erkenning

Negatieve gevoelens houden altijd verband met verstoorde behoeften. Gevoelens van afwijzing hebben een relatie met uw behoefte aan waardering, erkenning en respect. Daar ligt ook de les of het leerdoel. Richt u op uw behoeften en niet op uw negatieve gevoelens. Meer weten over uw behoeften?

Behoefte aan erkenning, waardering en respect

Wanneer gebeurt het?

U kunt afgedankt en aan de kant gezet worden op tal van manieren. We noemen er een paar:

 • Liefdesverdriet

  In uw relatie kunt u zich bij de beëindiging van de relatie aan de kant gezet voelen zeker wanneer er een ander in het spel is. Dat kan tal van gevoelens bij u oproepen. Gevoelens van vernedering ( u voelt zich vernederd) tot gevoelens van oneerlijkheid (er wordt u iets onrechtvaardigs aangedaan). Op zich allemaal logische gevoelens. Diegene waarin u vertrouwen had laat in daden blijken dat u niet meer de nummer 1 bent. En wanneer u zelf niet zo ver bent, kan dat heel veel pijn en verdriet doen.

 • Ontslag

  Jaren stond u klaar voor uw werkgever. Met plezier ging u  naar uw werk en in al die jaren hebt u ook geen onvertogen woord gehoord. En opeens kwam die ene dag. U moest op gesprek komen bij uw leidinggevende en u werd verteld dat ze willen stoppen met de arbeidsrelatie. Waarom? U functioneert niet meer en u voldoet niet meer aan de verwachtingen. De reden is in ieder geval niet omdat u boventallig bent of omdat er een reorganisatie is door inkrimping.  De dagen, weken en maanden na uw ontslag kunt u zich nog vreselijk boos  maken om wat zich voordeed. U die jaren klaar stond voor deze werkgever. U werd zomaar afgedankt. Verdriet, pijn en boosheid wisselen zich nog vaak af in uw gevoel (lees ook: ontslag is een rouwproces). U dacht iets te betekenen voor uw werkgever en nu: alsof u nummer zoveel bent. Was u dan niet meer dan een nummer?

 • Vrienden

  Jarenlang was u bevriend met elkaar. U ging samen op vakantie, u kwam bij elkaar op visite. En zo op een dag merkt u dat uw beste vrienden niet meer zo enthousiast zijn. Als u ze uitnodigt, houden ze de boot af. Wanneer u een bericht stuurt, duurt het dagen voordat u een antwoord krijgt. Zo was het vroeger niet! U komt erachter dat ze opeens met andere mensen omgaan. Blijkbaar vinden ze die leuker of belangrijker. Wanneer u er naar vraagt dan wordt het ontkend. ‘nee hoor, er is niets’. Maar u weet wel beter. U voelt zich afgedankt. Lees ook ons artikel over: vrienden verliezen door echtscheiding.

 • Ziek

  Opeens bent u thuis en u bent ziek. Als een slag bij heldere hemel is het ontstaan. Uit het niets! U schrok toen de doctoren zo ernstig keken. Ze maakten zich zorgen over u. Dag in dag uit ligt u op bed. Een bed in de kamer. U voelt zich alleen en u bent alleen. De eerste weken kreeg u nog wel eens een telefoontje of een kaartje. Maar naarmate de tijd verstrijkt wordt het stiller. Uw familie haakt af, uw vrienden laten u alleen. U begrijpt er niets van. U stond toch altijd voor iedereen klaar? U wordt er verdrietig van maar ook boos. U voelt zich teleurgesteld en…………… aan de kant gezet.

Wat is er aan te doen?

Goeie vraag: wat is er nu aan te doen wanneer u zich zo voelt? Vaak is er aan de situatie niet zoveel (meer) te doen. Een paar punten geven we u graag mee:

 • Blijf er niet mee rondlopen, spreek u uit en zoek steun of begrip
 • Negatieve gevoelens wijzen u de weg naar uw behoeften. Dat geldt zeker ook in dit voorbeeld. Richt u op uw behoeften en niet op uw negatieve gevoelens.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens