Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Webinar geven: hoe presenteer je jezelf?

Webinar: zelfpresentatie

Het woord “webinar” is een samenstelling van de twee woorden “web” en “seminar”. Om te begrijpen wat het woord “webinar” precies in houdt moet je allereerst op de hoogte te zijn van de betekenis van de afzonderlijke woorden. Het woord ”web” is een afkorting van het begrip “world wide web” oftewel het internet. Wat is dan een “seminar”?

Als we dit begrip opzoeken op Wikipedia, dan legt deze het als volgt uit: “een seminar is een omvangrijke bijeenkomst rondom een bepaald onderwerp, meestal via workshops en lezingen, om kennis met elkaar te delen. Heeft een seminar een wetenschappelijk karakter dan noemen we dit een symposium of conferentie”. Het woord “webinar” kun je dus min of meer vertalen als een lezing of workshop via internet. Vanaf je luie stoel kun je deze lezing volgen en vaak krijg je achteraf de herhaling(replay) toegezonden, zodat je het nog eens rustig opnieuw kunt bekijken. Ook handig als je niet in de gelegenheid bent het webinar live bij te wonen.

Wat is het doel van een webinar?

Het doel van een webinar is het delen van kennis over een bepaald onderwerp, maar uiteindelijk is het doel om meer klanten te verwerven. Met het delen van kennis via internet kun je in een keer een groot aantal potentiele klanten bereiken. In de webinar geef je wat weg over jouw expertise. Zoals gezegd hoop je hierdoor klanten te verwerven, maar je vergroot hiermee ook jouw zichtbaarheid. En zichtbaarheid kan jouw expertstatus doen groeien.

Training presenteren tijdens de webinar

Via een individuele training leer jij jezelf presenteren tijdens de Webinar.  Enerzijds: hoe presenteer jij jezelf, hoe kom je over, hoe gebruik jij jouw stem en hoe bouw je jouw verhaal op? Anderzijds: hoe zet je jouw bedrijf neer? Maatwerk door individuele coaching.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Training zelfpresentatie

Jezelf en jouw bedrijf presenteren tijdens een online workshop

Ik beperk mij in dit artikel tot het presenteren tijdens de webinar en ga niet inhoudelijk in op de technische kant van het organiseren van een webinar.

Voor je start met je eerste webinar moet je jezelf een aantal vragen stellen:

 • Voor wie maak ik mijn webinar? Wie is mijn doelgroep? Voor jongeren gebruik je een ander taalgebruik als voor een groep artsen. Ga je je doelgroep met u aanspreken of met je en jou?
 • Hoe ga jij presenteren? Statisch achter een bureau? Of ga je bijvoorbeeld door je bedrijf lopen om een product te demonstreren?
 • Hoe presenteer jij jezelf? In een kostuum, mantelpakje of wat meer casual?
 • Je hebt geen direct oogcontact met je publiek. Hoe ga je jouw non-verbale communicatie aanpakken? Hierbij kun je denken aan houding en mimiek.
 • Je praat tegen een camera. Hoe hou je het publiek betrokken bij je webinar? Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Hoop ik. Simpel iets voorlezen houdt de aandacht van het publiek niet vast. Je moet goed nadenken hoe je dit wilt bereiken. Met een muisklik bent je jouw publiek immers kwijt.
 • Hoe hou je de presentatie natuurlijk? Ik denk dat dit een van de lastigste opgaven is van een webinar. Presenteren voor een camera is heel iets anders als presenteren voor een live publiek. Jij ziet niet hoe een publiek op je reageert. Vraag na een webinar om feedback van het publiek. Zie dit niet als kritiek maar zie dit als verbeterpunten. Als je nog nooit voor een camera hebt gepresenteerd is dit heel erg lastig. Het gevoel bekeken te worden is voor heel veel mensen een ongemakkelijk gevoel.

Met een webinar kun je ineens een heel groot publiek bereiken. Maar  je zult dit wel goed moeten doen. Als het eerste webinar niet goed genoeg is, is de kans klein dat jij jouw publiek voor een tweede keer kunt interesseren.

Maak van tevoren een goed draaiboek. Denk goed na over je teksten en hoe je dit wilt vertellen aan je publiek. Het moet lijken of je de teksten ter plaatse verzint. Maar het tegendeel is waar. Door je goed voor te bereiden lijkt het alsof je dit zo even doet. Maar goed presenteren kan alleen met een goede voorbereiding.

Heb je hulp nodig bij het voorbereiden van een webinar, wil je meer weten over presenteren of heb je een ander leerdoel?

Leerdoelen zelfpresentatie

Bekijk ook andere llerdoelen voor de training zelfpresentatie.

Leerdoelen training zelfpresentatie

Diverse trainingen

Meer weten over:

 • sollicitatietraining
 • training jezelf profileren
 • training netwerken?

Neem contact met ons op!

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Zomeraanbieding: persoonlijk ontwikkelpakket

Wil je deze zomer gebruiken als rustmoment om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan is dit voor jou een unieke kans.

Actie van 16 juni t/m 31 juli 2021: 3 e-books over persoonlijke ontwikkeling! Van € 56,85 voor € 39,95.

Zomeraanbieding

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.