Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Aardetype: persoonskenmerken

Een aarde-mens is gericht op details. Hij/zij is een prima bewaker van processen, ziet denkbeeldige gevaren niet over het hoofd. Een aardetype is nauwkeurig en precies, weet van de hoed en de rand en kan beter een project uitvoeren dan bedenken.

Wanneer een aardetype zijn / haar eigenschappen verkeerd inzet wordt hij zij: negatief, te gedetailleerd, perfectionistisch, nauwkeurig tot 4 cijfers achter de komma, te gesloten voor veranderingen.

Voor leidinggevenden: zie ook de aardemanager.

Aarde kwaliteiten

We hebben een aantal kwaliteiten van een aarde-type voor u op rij gezet:

Valkuilen en vervormingen

Aarde-type: kwaliteiten en valkuilenMaar er is ook een andere kant aan dit verhaal. Wanneer een aardetype geen tegenwicht krijgt van lucht-, water-, of vuurtypes, dan kan hij star worden, onzeker of achterdochtig. Hij heeft eerder een bekrompen kijk op het leven en hij is snel verslaafd aan routine en orde. Hij neigt tot melancholie, hetgeen uiteindelijk kan leiden tot desinteresse en slecht functioneren.

Vervormingen zijn: starheid, dwangmatigheid, botheid, afwachtend, pessimistisch. Risicovermijdend, overbezorgd, achterdochtig, traagheid.

Irritatiezone

Wanneer komt u in de irritatiezone bij een aardetype?

 • hij/zij onder druk een besluit moet nemen
 • hij/zij risico's moet nemen die hij/zij niet kan overzien
 • mensen overdreven enthousiast reageren op een idee
 • mensen het zogenaamd altijd zien zitten terwijl het niet gegrond is
 • mensen voortdurend nieuwe ideeën hebben
 • mensen te weinig structuur aanbrengen in hun werk
 • mensen zich niet aan hun afspraken houden
 • mensen de details over het hoofd zien
 • mensen halfbakken werk afleveren
 • overal over nagedacht moet worden en we niet aan doen toekomen

Leerdoelen Aardetype

Mogelijke persoonlijke leerdoelen voor een aardetype zijn:

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Training Persoonlijke Effectiviteit

We hebben een aantal leerdoelen uitgewerkt voor de training Persoonlijke Effectiviteit. O.a. om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten en valkuilen.

Training Persoonlijke Effectiviteit

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Combinaties met andere typen

Bent u een aardetype? Wellicht hebt u een combinatie met water, lucht of vuur. Hieronder treft u de beschrijvingen van de combinaties.

 • Aarde/lucht typen

  De combinatie aarde/lucht betekent dat u vrij rationeel bent ingesteld. U neemt meer beslissingen op basis van logische onderbouwing en argumentatie dan wanneer u op uw gevoel zult afgaan.  Als aarde/lucht  type bent u ambivert (dus introvert en extravert).

  De unieke combinatie zorgt ervoor dat u enerzijds een denker (lucht) bent terwijl u anderzijds een doener (aarde) bent. U werkt planmatig, gestructureerd, systematisch, doelgericht, functioneel en u bent vrij zakelijk ingesteld. U benadert de zaak logisch en analytisch waardoor u effectief werkt. Enerzijds houdt u van de hoofdlijn, anderzijds ziet u details. Dat kan er soms voor zorgen dat u hoofd- en bijzaken moeilijk van elkaar kunt scheiden.

  Een aandachtspunt voor u is dat u weinig contact hebt met uw gevoel. U hebt de neiging om er aan voorbij te gaan. Ook in het contact met anderen kan dat als weinig verbindend worden ervaren.

 • Aarde/watertypen

  De combinatie water en aarde betekent dat u enerzijds rationeel ingesteld bent terwijl u anderzijds gericht bent  op gevoel en intuïtie. Dat lijkt tegenstrijdig maar dat hoeft niet. Niets is tegenstrijdiger dan een mens immers of nog beter verwoord: niets is verwonderlijker dan een mens! U bent vooral introvert en dat betekent dat u meer naar binnen gericht bent dan naar buiten. Aarde/watertypen vinden het moeilijker om de regie te pakken en laten dit doorgaans sneller aan een ander over.

 • Aarde/vuurtypen

  Aarde/vuurtypen kenmerken zich doordat ze gericht zijn op actie en op doen. Aarde en vuur zijn op zich grote tegenpolen. Waar een vuurtype gericht is op verandering, heeft een aardetype daar soms moeite mee. Is een aardetype meer gedetailleerd of proceduregericht, een vuurtype houdt van de essentie. Echter een aarde/vuurtype heeft de combinatie van beide. Dat maakt de persoon uniek en soms ook wel onbegrepen.

  Een aandachtspunt kan zijn dat er te snel tot doen of tot actie wordt overgegaan. Soms is het verstandig even beter na te denken en te analyseren wat het werkelijke vraagstuk is.

Wat voor type mens bent u?

Wilt u inzicht in wat voor type mens u bent en welke karaktereigenschappen bij u horen? Bekijk dan de  informatie over de eigenschappenanalyse!

Aardetypen en samenwerking

Lees meer over: Watertypen en samenwerking binnen teams.

Training Persoonlijke ontwikkeling

Bekijk onze trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling.

De leiderschapsstijl van een aardetype

Een beschrijving van de leiderschapsstijl van een aardetype als manager. Welke kwaliteiten heeft de aardemanager als leidinggevende? Welke valkuilen? Wanneer is de aardemanager op zijn best?

 • Eigenschappen en persoonskenmerkenManagementstijl van een aardtype

  Een Aardemanager zal leiding geven via duidelijke regelgeving en sluitende procedures. Hij/zij zal veel tijd besteden aan het opstellen van huishoudelijke regels en instructies. Hij weet zelf vaak van de hoed en de rand en zal van medewerkers vragen dat ze precies, ordelijk en gestructureerd zijn.

 • Kwaliteiten aardemanager

  Aardemanagers zijn bijzonder goed in het optimaliseren van werkprocessen. Ze houden van een opgeruimde werkomgeving en eisen dat de regels van veiligheid, hygiëne strak worden nageleefd. Doordat ze vakinhoudelijk vaak goed onderlegd zijn, hebben ze een ongekende antenne voor wat er mis zou kunnen gaan binnen het team. Kwaliteit hebben ze hoog in het vaandel staan en vaak weten zij de kwaliteit van de producten of diensten van een organisatie op een hoger plan te brengen.

 • Valkuilen aardetype in een leidinggevende functie

  Waar een Aardemanager minder goed in is, is het onderhouden van sociale contacten binnen het team. Liever is hij/zij met de materie en inhoud bezig. Terugkoppelingen ontvangt hij het liefst schriftelijk, zodat er later altijd nagekeken kan worden hoe het precies in elkaar zit. Met beloningen is hij meestal niet scheutig en is er bijzonder gespitst op zaken die fout gaan of fout dreigen te gaan.

 • Spanning in het team

  Spanning in het team bij de Aardemanager kan ontstaan doordat hij /zij teveel controlefreak is en minder oog heeft voor de begeleiding en ontwikkeling van de mensen. Door zijn houding van controle en beheersbaarheid zullen vuur- en luchttypen sneller afhaken die gericht zijn op innovatie en vernieuwing.

 • Omgeving

  Een Aardemanager is op zijn best bij de uitvoer van afdelingsplannen. Hij kan prima de processen vormgeven en een strakke planning hanteren. Geef hem/ haar de leiding op operationeel niveau en hij zal de kwaliteit van de organisatie op een hoger plan tillen, mits hij geholpen wordt om overzicht te houden en niet te verstikken in de alledaagse beslommeringen.De aardemanager is bij uitstek geschikt voor het managen van processen.

Gratis test: leiderschapsstijlen

Inzicht in uw natuurlijke stijl van leidinggeven? Doe dan (kostenloos) onze (online) test. U krijgt een rapport in uw mailbox.

Doe de leiderschapstest online!

Wat zijn leiderschapsstijlen

Wat zijn leiderschapsstijlen? Welke stijlen zijn er? We hebben het voor u uitgewerkt!

Leiderschapstijlen


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.