Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Wil je de lieve vrede bewaren?

Lieve vrede willen bewaren

De lieve vrede bewaren: waarom wil je dat zo graag en waarom doe je het? Daarover gaat dit artikel. Ik ga eerst uitleggen wat lieve vrede is en daarna ga ik in op de vraag waarom mensen in zijn algemeenheid de lieve vrede willen bewaren.

Vredig en lief

Wanneer er vrede is, is er geen oorlog, ruzie, trammelant. Er is rust en kalmte en we kunnen zonder conflicten en gevechten met elkaar omgaan. Dat is vrede! Maar wat is dan lieve vrede? Dat is in feite een houding die erop gericht is om ruzie, trammelant en conflicten te voorkomen. Wie de lieve vrede wil bewaren, past zich aan qua gedrag, spreekt zich niet uit, laat zich niet zien en manifesteert zich niet.

Schijnharmonie

De lieve vrede is dus een vorm van schijnharmonie, schijnvrede of nepharmonie. Omdat jij je mond houdt, is er vrede. Maar als jij je zou uitspreken is er die vrede niet. Zo lief is de vrede dus ook weer niet. Jij mag niet zijn wie je bent. Jij kan niet zeggen wat je voelt en ervaart. Het is dus voortdurend manoeuvreren tussen de bermbommen door. Zorg dat je niemand raakt. Let goed op wat je zegt en hoe je het zegt. Pas op voor lange tenen. Ga er nooit op staan!

Wat is er mis mee?

De vraag wat er mis mee is ligt voor de hand vind ik. Het is namelijk geen vrede. Wanneer je de lieve vrede wilt bewaren heb je ruzie met jezelf. Waarom? Omdat je ten enenmale voorbij gaat aan jouw behoeften, jouw gevoelens en aan wie jij bent. Je veronachtzaamt jezelf, je neemt jouw eigen zienswijze niet serieus en je haalt jezelf onderuit. Het is dus een vorm van sociaal wenselijke harmonie maar het is geen harmonie. Je bedriegt jezelf.

Waarom doe je het?

Iemand zei tegen me: ‘zodra ik me laat zien, word ik afgewezen, is er kritiek op mij, vinden ze dat ik het niet goed doe’.

Daar zit een kernpunt. Waarom doe je het? Angst voor afwijzing, angst om jezelf te laten zien, angst om kritiek te krijgen. En de strategie om dat te voorkomen is: onzichtbaar zijn, wegkruipen, verstoppen, eigen gevoelens wegmoffelen.

Ik denk dat je het daarom doet. Of heb jij een andere reden? Vul hem hieronder in via het formulier. Dat boeit me namelijk.

Wil je er vanaf?

Wil je er vanaf om jezelf voor de gek te houden en wil je mee stoppen om de schijnharmonie in stand te houden? Dat kan! Wij kunnen je daarmee helpen! Hoe we dat doen? Neem gerust even contact met ons op!

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'opmaat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens