Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Verliesgebeurtenis

Verliesgebeurtenis: wat is dat? Een verliesgebeurtenis is een incidentele gebeurtenis waardoor verlies ontstaat van iets of iemand waaraan u gehecht was. Verliesgebeurtenissen beperken zich niet alleen tot het verliezen van een geliefde maar spelen in ons leven een grote rol.

Voorbeelden van verlieservaringen

Leerdoelen rouw- en verliesverwerkingWe noemen graag een aantal voorbeelden.

 • Ontslag en baanverlies

  Een baan verliezen kan een enorme ingreep zijn in uw leven. In sommige gevallen IS iemands baan zijn of haar leven. Als dit plotseling wegvalt kan dit een enorme impact hebben op iemands bestaan.

  Daarbij kan ook de reden voor ontslag een grote rol spelen. Het maakt een groot verschil of u ontslagen bent doordat het bedrijf failliet is of dat u ontslagen bent omdat u volgens u w werkgever niet goed functioneert. Hoe gaat u daar mee om?

  Bij het wegvallen van een baan kunnen nog veel meer factoren meespelen. Uw zekerheden vallen plotseling weg. Want wat als u niet op korte termijn een andere baan vind. Uw lasten gaan nog wel gewoon door.

  Als uw baan uw leven is, hoe zit het dan met uw sociale contacten?  Of valt u echt in het bekende “zwarte gat”?

  En er zijn nog veel meer aspecten die een rol kunnen spelen bij het verliezen van een baan.

  In een coaching traject kunnen we kijken hoe u op een goede manier afscheid kunt nemen van uw werkgever. Als coach ga ik met u in gesprek om vanuit een ingrijpende ervaring richting te geven aan uw nieuwe toekomst, want een afscheid is ook altijd weer een nieuw begin. 

 • Burn out

  U bent een harde werker, een heel sociaal mens, altijd goed voor een ander en plotseling………. houdt alles op. U bent ontzettend moe, concentreren lukt niet meer, kortom: alles is u te veel.

  Herkenbaar? Jaarlijks overkomt dit heel veel mensen. Maar u toch niet? Maar waarom u niet?

  Vaak ervaren mensen met een burn out dit als heel schokkend. Ze herkennen zichzelf niet meer en hebben het gevoel dat ze zichzelf helemaal kwijt zijn. Dat klopt ook wel voor een deel.

  Als coach kan ik u helpen uzelf weer terug te vinden. Om de balans in uw leven terug te vinden. En u handvatten te geven om het in de toekomst anders te doen. Want een ding is zeker, er moet wel iets veranderen. Die verandering zit in uzelf.

 • Echtscheiding

  Er wordt te weinig bij stilgestaan. Maar net als bij een overlijden is ook een scheiding een vorm van verlies. Er komt ook bij scheiding een rouwverwerkingsproces aan te pas. Als je aan een relatie begint verwacht je dat die voor eeuwig is. Helaas blijkt dat in de praktijk niet altijd zo te zijn. Bijkomend probleem is dat je bij een scheiding met kinderen ook altijd nog aan je ex-partner verbonden blijft. Hoe gaat u hier op een goede manier mee om? Hoe raakt u uzelf niet kwijt in dit hele proces.

 • Stress

  Stress is een hele slechte raadgever. En op de lange duur erg slecht voor uw gezondheid. Hoe wordt stress voor u weer hanteerbaar? Vaak spelen ook andere factoren een rol. Stress komt nooit vanzelf en gaat ook niet vanzelf weer over.

 • Carrière

  U werkt al jaren bij een baas en krijgt het gevoel: is dit het nou? Of u bent juist zelfstandig en u hebt het gevoel dat u de kar niet meer kunt trekken. U ziet er geen uitdaging meer in. Of u hebt al heel banen gehad en nog nooit het gevoel gehad: Yes dit is het! Of: u hebt het prima naar u zin bij deze baas, maar uw baas is niet tevreden met u. Hoe gaat u dan verder? Hoe gaat u weer zin geven aan uw professionele carrière? Wat vind u belangrijk, wat wilt u absoluut niet meer? Allemaal vragen die in het traject aan de orde komen en waar alleen u het antwoord op kan geven. U zult eerst een werkzame periode moeten afsluiten voor u een nieuwe weg kunt inslaan. Daarna gaan we verder in op uw nieuwe toekomst. Wat is voor u de juiste weg en hoe gaat u uw doel bereiken.

 • Verlies van een dierbare door overlijden

  Als iemand die u na staat overlijdt dan is dit een enorme ingreep in uw leven. Het gemis van iemand is heel erg groot. De eerste periode na het overlijden is het medeleven groot, maar na verloop van tijd wordt er veel minder aan u gevraagd hoe het met u gaat. Het leven gaat immers door? En dat klopt, alleen wel op een andere manier voor u. In onze huidige maatschappij is er helaas maar weinig ruimte voor rouw. Toch is rouw heel erg belangrijk voor verliesverwerking. Belangrijk is te beseffen dat er geen tijdpad voor rouw is. Over het verlies praten kan heel erg goed doen. Het kan u helpen bij de verwerking van het overlijden van uw dierbare.

 • Verlies van uw gezondheid

  U krijgt van uw arts te horen dat uw gezondheid niet meer in orde komt. Dat kan door een aandoening, een ziekte of een ongeluk. U kunt niet meer wat u in het verleden wel kon. U wisselt goede en slechte dagen met elkaar af. U heeft moeite daardoor structuur in uw leven aan te brengen. U krijgt te maken met onbegrip, want er is niets of weinig aan u te zien. Werken gaat moeilijk of wordt onmogelijk. Een sociaal leven wordt steeds lastiger. Het leven ervaart u steeds meer als saai. Het kost u moeite de dag door te komen. Zo maar een greep wat u kunt tegenkomen als u patiënt wordt. Wilt u hulp om uit deze vicieuze cirkel te komen? Uit eigen ervaring weet ik hoe ingrijpend de gevolgen van  het verlies van gezondheid kunnen zijn. En hoeveel moeite het heeft gekost om te komen waar ik nu ben. Dat gun ik u ook en wil u daar graag bij helpen.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert