Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ongeluk kan leiden tot rouwproces

Ongeluk kan leiden tot rouwproces en verlieservaring. Het is maar een klein berichtje in de krant. Er is een ongeluk gebeurd met slechts lichtgewonden. Een klein berichtje, maar met hele grote gevolgen. Om van de gevolgen bij groot letsel maar niet te spreken. Een ongeluk is een enorme ingreep in uw leven. De gevolgen van een ongeluk draagt u de rest van uw leven met u mee. Het maakt hierbij niet uit of u nu wel of geen blijvend letsel hier aan overhoudt. De impact van een ongeluk is zeer groot.

Overigens moet u bij een ongeluk niet alleen aan een verkeersongeluk denken. Het kan ook gaan om een ongeluk in uw huis, bijvoorbeeld een klusongeval of een huishoudelijk ongelukje. Het kan gaan om een val buitenshuis van de fiets of van een stoep. U kunt hier zelf van alles bij bedenken. Maar waar het ook om gaat, een ongeluk raakt diep in iemands leven.

Vermindering van gezondheid

Lees ook: de gevolgen van vermindering van gezondheid.

Vermindering van gezondheid

Letsel na een ongeval

Ongeluk kan leiden tot rouwprocesNa een ongeluk ontstaat er letsel. Zichtbaar en onzichtbaar. Het zichtbare letsel is eenvoudig vast te stellen. Het onzichtbare letsel is veel moeilijker. Het kan bijvoorbeeld gaan om de acceptatie van letsel. Hoe gaat u verder met een minder functionerend lichaam? Bij een fysiotherapeut kunt u werken aan een zo groot mogelijk herstel, maar als volledig herstel niet meer mogelijk is zult u toch een manier moeten vinden om verder te gaan. Dit proces noemen we rouwverwerking. 

Een ander gevolg kan angst zijn. Zeker na een verkeersongeluk. U zit na een ongeval met veel vragen. Had ik het niet kunnen zien aankomen? Hoe heb ik de situatie zo verkeerd kunnen beoordelen? Zelfs als u niet de veroorzaker bent kunnen er twijfels bij u ontstaan. U wordt angstig dat het u opnieuw overkomt. Dat kan u onzeker maken en bent u bang opnieuw achter het stuur te gaan zitten. U kunt pas weer met zelfvertrouwen aan het verkeer deelnemen als u deze gebeurtenis goed hebt verwerkt.

Ongeval en werk

Als een ongeval zo ingrijpend is geweest dat u uw werk niet meer, of gedeeltelijk niet meer kunt verrichten dan heeft dit nogal wat consequenties. U wordt zo vanuit uw volle leven patiënt. U komt in een hele andere wereld terecht. Een wereld van artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, bedrijfsartsen en noem maar op. U gaat werken aan uw herstel voor zo ver dat mogelijk is. Maar er komt een moment dat u weer aan het werk kunt. Misschien met ander werk of minder uren, maar toch. Hoe doet u dat? Opnieuw aan het werk is meer dan iedere dag een paar uurtjes op het werk doorbrengen en dan wekelijks opbouwen zoals vaak gedacht wordt. Er komt veel meer bij kijken. Om maar een paar dingen te noemen:

  • Wennen aan werkritme
  • Balans werk/privé
  • Blijven werken aan conditie c.q. herstel
  • Stellen van grenzen
  • Aanpassingen

Gedwongen thuis na een ongeval, wat nu?

Het kan ook zijn, dat u na een ongeval  helemaal niet meer kunt werken. U wordt dan gedwongen tot het nadenken over uw toekomst. Een toekomst die er heel anders uitziet dan u had verwacht. Dat is nogal wat om te verwerken. U ondergaat een rouw proces. Het verlies van werk wordt veel gezien als verlies van een identiteit. Het gevoel hebben er niet meer toe te doen in deze maatschappij. Dat kan een enorme geestelijke belasting zijn.

Daarnaast moet u ook nog het verlies van uw gezondheid verwerken. U weet nu dat het niet meer goed zal komen. Met die diagnose moet u wel verder. Maar hoe dan? Hoe geeft u invulling aan uw enorm veranderde leven? Een veranderd leven, maar ook een leven met beperkingen. Hoe vind u een balans?

Overigens verandert door een ongeval ook het leven van uw naasten. Spontane dingen doen wordt heel moeilijk. Ook zij moeten hier mee leren omgaan. Zij kennen u zoals u was, maar helaas bent u degene niet meer. Wel van geest maar niet van lichaam.

De Steven kan u helpen bij het begeleiden van het rouwproces en het verwerken van dit enorme verlies. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat gezondheid het belangrijkste is in iemands leven. Een gezond leven is voor u misschien niet weggelegd, maar wel een zinvol leven.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.