Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Jezelf verliezen is een rouwproces

Jezelf verliezen: wat is dat precies? In ieder geval kan het leiden tot een rouwproces. U kunt op zoek zijn naar uw identiteit. Of u bent toch niet wie u altijd dacht te zijn. Kortom: u kunt het gevoel hebben dat u de weg helemaal bent kwijtgeraakt.

Hoe ontstaat het?

Jezelf verliezen is een rouwprocesWat zijn de oorzaken? Feitelijk is deze vraag veel te ruim gesteld. Want dat kan van alles zijn. We noemen een paar voorbeelden:

  • u bent in uw relatie zo gericht op de ander en u wilt zo graag voldoen aan de criteria die de ander aan u stelt dat er voor u weinig ruimte over is
  • u bent opgegroeid in een gezin met een dominante vader en/of moeder (lees ook: dominante ouders). Vaders wil was wet en wat u voelde of wat u dacht, deed er niet zoveel toe.
  • u hebt vervelende situaties meegemaakt: een arbeidsconflict, een nare ontslagprocedure, een echtscheiding (of vechtscheiding), een familieruzie die grote impact op u had

Maar welke situatie u ook hebt meegemaakt. Doorgaans is er het volgende aan de hand:

  • gebrek aan zelfvertrouwen
  • gebrek aan eigenwaarde
  • negatieve gevoelens over uzelf: onzekerheid
  • faalangst of perfectionisme

De weg kwijt

Hebt u het gevoel dat u de weg kwijt bent? U weet zelf niet meer zo goed wie u nu precies bent? Of is het nog erger? Iemand schreef: 'eigenlijk heb ik nog nooit geweten wie ik zelf ben. Ik weet niet wat ik leuk vind, ik heb geen idee waar mijn behoeften liggen en heb hier ook nooit oog voor gehad, ik heb geen idee wat ik goed kan of waar ik vaardig in ben'. 

Zelfbeeld

Jezelf verliezen en negatief zelfbeeld Soms komt het voor dat mensen een beeld van zichzelf aangenomen hebben dat niet blijkt te kloppen. Maar het bijzondere is; ze hebben het zelf wel altijd zo gezien. De omgeving heeft er mede aan bijgedragen dat dit zelfbeeld ontstaan is. We zullen dit aanduiden met een voorbeeld:

Een deelnemer van een coachingstraject vulde de eigenschappenanalyse in. De uitslag was: veel Aarde. Kortom: gericht op beheersbaarheid, controle, structuur, accuraat, nauwkeurig en precies. Bij nader inzien kwam de deelnemer er zelf achter dat dit helemaal niet bij hem paste. Maar vroeger werd het thuis van hem gevraagd want zijn vader was ook zo. En zo had hij een vorm van sociaal wenselijk gedrag ontwikkeld, wat in feite niets te maken had met wie hij eigenlijk was. Gevolg: verkeerde baan gezocht op basis van wie hij dacht te zijn. Reactie aan het eind van het traject: ik ben mezelf beter gaan begrijpen en ik begrijp nu ook waarom ik me al jarenlang ongelukkig voel op mijn werk.

Jezelf kwijt zijn is een rouwproces

Jezelf kwijt zijn, jezelf verliezen, het zicht kwijt zijn op uw eigen identiteit, uw identiteit verliezen: het is een rouwproces. Zonder emoties zal het niet gaan. Gevoelens van verdriet blijven niet achterwege wanneer u zich hier bewust van bent. 

Jezelf hervinden: hoe gaat dat?

Goede vraag: hoe herpak ik mezelf? Hoe vind ik nu uit wie ik wel ben? Weet u dat hier geen kookboek voor is waarin staat u bij hoofdstuk 3, paragraaf 2 moet beginnen. Maar er zijn wel wat richtingaanwijzers:

Uw behoeften doen er namelijk wel degelijk toe. Ook al was daar misschien weinig oog voor. En uw gevoelens doen er zeker toe. Hoe kunt u uw grenzen aangeven zonder dat u uw gevoelens ervaart? Dat gaat immers niet.  Wilt u er meer over weten? Lees ook onze artikelen over autonomie.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens