Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Dooddoeners bij rouw en verdriet

Dooddoeners bij rouw en verdriet zijn er genoeg. Maar wat is een dooddoener precies? Wanneer je zoekt naar de betekenis van het woord dooddoener dan komen er verschillende verklaringen tevoorschijn. Eén daarvan is: een  een niet terzake doende algemeenheid. En dat komt aardig in de richting.

Rationele benadering van rouwgevoelens

Dooddoeners bij het rouwprocesWe zouden het liever wat aanscherpen: een dooddoener is ‘het doden van een emotie van een gevoel door een gevoel of emotie verstandelijk of rationeel te benaderen’. We zullen het duiden met een voorbeeld: Het meisje had na 8 maand de verkering uit. Ze hield veel van haar vriend maar de laatste tijd merkte ze al dat er afstand kwam. Tot de dag naderde dat haar vriend een eind maakte aan de relatie. Ze was ernstig verdrietig en teleurgesteld. Toen ze dit thuis vertelde zei moeder: ‘kop op meid, geen hand vol, maar een land vol’.

Het kan nog aangrijpender. Vrienden van ons zijn in het gelukkige bezit van vier kinderen. De vijfde was op komst en na een spannende zwangerschap kwam de bevalling: een doodgeboren kindje. Leeft u het zich eens in wat dit betekent in het leven van de vader en de moeder. En hoe reageerden sommigen uit de omgeving: ‘kijk ook eens naar wat je hebt, in plaats naar dat wat je nu verliest’.

Waarheid als een koe

Het eigenaardige van dooddoeners is dat ze allemaal waar zijn. Ieder voordeel heeft zijn nadeel, dat klopt. En beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. Dat klopt ook. De bewering klopt wel maar het is een verstandelijke beredenering. En daar zit het vraagstuk: verdriet zit niet in ons verstand maar in ons gevoel. We zouden er pagina's mee kunnen vullen: voorbeeld op voorbeeld. En u kent ze allemaal.

  • Er is maar één ding zeker in dit leven en dat is dat je doodgaat
  • Het leven gaat verder  (alsof de rouwende dat niet wist)
  • Je moet het maar nemen zoals het is
  • De tijd heelt alle wonden
  • Het is niet anders: that's life
  • Je moet het maar aanvaarden (nadruk op 'moet')
  • Na regen komt zonneschijn
  • Aan het eind van de tunnel is er altijd weer licht
  • Soms ook om te lachen: ‘kop op meid, je komt er vast beter uit’

Communicatie en verlies

Toch heeft dit alles te maken met communicatie. De één praat vanuit zijn hoofd, de ander beleeft emoties en gevoelens. En dat gaat bij elkaar langs. Ten diepste zit het hier op vast. Ons verstand gaat nu eenmaal sneller dan ons gevoel. Dus verstandig als wij zijn, klopt het wel. Maar nu gaat het erom dat de beleving, de emotie die erachter zit beleefd moet worden. Je kunt ze ontwijken, wegdrukken, rationaliseren: maar vandaag of over vijf jaar kom je ze weer tegen.

Communicatie bij verlieservaring

Redeneren of ervaren?

En nu de clou: de vrienden die we in het voorbeeld noemden, hebben een diep rouwproces gekend. Jarenlang hebben ze het schrijnende gemis ervaren en het verlies tot op het bot doorleefd. En jaren later zeiden ze met een betraande oog: ‘pas nu zien we hoe rijk wij zijn want we hebben nog 4 kinderen die allemaal gezond zijn’.  Kijk en toen was het geen dooddoener! Ze hebben een dooddoener leven ingeblazen omdat hun hart het verdriet en de emotie heeft doorleefd.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens