Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Webinar geven: hoe presenteert u zich?

Webinar: zelfpresentatie

Het woord “webinar” is een samenstelling van de twee woorden “web” en “seminar”. Om te begrijpen wat het woord “webinar” precies in houdt dient u allereerst op de hoogte te zijn van de betekenis van de afzonderlijke woorden. Het woord ”web” is een afkorting van het begrip “world wide web” oftewel het internet. Wat is dan een “seminar”?

Als we dit begrip opzoeken op Wikipedia, dan legt deze het als volgt uit: “een seminar is een omvangrijke bijeenkomst rondom een bepaald onderwerp, meestal via workshops en lezingen, om kennis met elkaar te delen. Heeft een seminar een wetenschappelijk karakter dan noemen we dit een symposium of conferentie”. Het woord “webinar” kunt u dus min of meer vertalen als een lezing of workshop via internet.

Wat is het doel van een webinar?

Het doel van een webinar is het delen van kennis over een bepaald onderwerp, maar uiteindelijk is het doel om meer klanten te verwerven. Met het delen van kennis via internet kunt u in een keer een groot aantal potentiele klanten bereiken.

Training presenteren tijdens de Webinar

Via onze individuele training leert u uzelf presenteren tijdens de Webinar.  Enerzijds: hoe presenteert u zichzelf, hoe komt u over, hoe gebruikt u uw stem en hoe bouwt u uw verhaal op? Anderzijds: hoe zet u uw bedrijf neer? Maatwerk door individuele coaching.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Contact

Uzelf en uw bedrijf presenteren tijdens een online workshop

Ik beperk mij in dit artikel tot het presenteren tijdens de webinar en ga niet inhoudelijk in op de technische kant van het organiseren van een webinar.

Voor u start met uw eerste webinar moet u zichzelf een aantal vragen stellen:

  • Voor wie maak ik mijn webinar? Wat is uw doelgroep? Voor jongeren gebruikt u een ander taalgebruik als voor een groep artsen. Gaat u uw doelgroep met u aanspreken of met je en jou?
  • Hoe gaat u presenteren? Statisch achter een bureau? Of gaat u bijvoorbeeld door uw bedrijf lopen om een product te demonstreren?
  • Hoe presenteert u zichzelf? In een kostuum, mantelpakje of wat meer casual?
  • U hebt geen oogcontact met uw publiek. Hoe gaat u uw non-verbale communicatie aanpakken? Hierbij kunt u denken aan houding en mimiek.
  • U praat tegen een camera. Hoe houdt u uw publiek betrokken bij uw webinar? Simpel iets voorlezen houdt de aandacht van uw publiek niet vast. U moet goed nadenken hoe u dit wilt bereiken. Met een muisklik bent u uw publiek immers kwijt.
  • Hoe houdt u uw presentatie natuurlijk? Ik denk dat dit een van de lastigste opgaven is van een webinar. Presenteren voor een camera is heel iets anders als presenteren voor een live publiek. U ziet niet hoe een publiek op u reageert. Vraag na een webinar om feedback van uw publiek. Zie dit niet als kritiek maar zie dit als verbeterpunten. Als u nog nooit voor een camera hebt gepresenteerd is dit heel erg lastig.

Met een webinar kunt u ineens een heel groot publiek bereiken. Maar u zult dit wel goed moeten doen. Als het eerste webinar niet goed genoeg is, is de kans klein dat u uw publiek voor een tweede keer kunt interesseren.

Maak van tevoren een goed draaiboek. Denk goed na over uw teksten en hoe u dit wilt vertellen aan uw toehoorders. Het moet lijken of u uw teksten ter plaatse verzint. Maar het tegendeel is waar. Door u goed voor te bereiden lijkt het alsof u dit zo even doet. Maar goed presenteren kan alleen met een goede voorbereiding.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training werken aan uw persoonlijke presentatie en uitstraling.

Training uzelf presenteren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert