Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Voorstelrondje tijdens de vergadering: ziet u er tegenop?

Voorstelrondje tijdens de bespreking of vergadering

Ziet u ook wel eens tegen het voorstelrondje op tijdens een meeting, conferentie, vergadering, cursus of training? Merkt u dat u zenuwachtig bent voor het kennismakingsrondje?

Even voorstellen: het lijkt zo simpel!

U bent voor het eerst samen in een projectgroep, een teamvergadering of in welke setting dan ook. Als u voor de eerste keer bij elkaar zit, dan volgt altijd het onvermijdelijk voorstelrondje. Even vertellen wie u bent en wat u doet. Het klinkt zo eenvoudig. Helaas is het voor velen een nachtmerrie.

Waarom zoveel angst?

De meest voor de hand liggende redenen zijn:

  • Het onverwachte aspect. Wat moet je wel of niet zeggen?
  • Het vastlopen in de presentatie
  • Een rood hoofd krijgen
  • In het middelpunt van de belangstelling staan
  • Angst om te gaan stotteren of hakkelen
  • Gebrek aan zelfvertrouwen
  • Angst voor kritiek of angst om het fout te doen

Zenuwachtig?

Hoe merkt u dat u zenuwachtig bent? Het begint vaak al om steeds te bedenken waar u het beste kunt zitten. Naast de voorzitter zodat u het eerst aan de beurt bent en dus er ook als eerste ervan af? Of juist tegenover iemand die u kent, zodat u een vertrouwd iemand kunt aankijken. Daar begint het vaak al mee.

Ondertussen bent u bezig te luisteren wat anderen vertellen en bereid alvast in uw hoofd uw eigen verhaaltje voor. U blijft echter twijfelen. Is dit wel het juiste verhaaltje? Ben ik interessant genoeg? Allemaal vragen die zich in uw hoofd afspelen.

Ondertussen bent u echter ook aan het tellen hoe lang het nog duurt voor u aan de beurt bent. Nog 5 mensen voor mij, nog 4 mensen voor mij…….

Uw adem zit steeds hoger, uw stressniveau stijgt alsmaar door en waar u al bang voor was gebeurd nu echt. U hebt een knalrood hoofd. En u bent echt de enige met dit probleem. We kunnen u uit de droom helpen. U bent bij lange na niet de enige met dit probleem. Hoogstwaarschijnlijk hebt u dit probleem niet alleen bij het voorstelrondje maar ervaart u ook problemen bij andere manieren van presenteren. Want dat is het voorstelrondje. U presenteert zichzelf.

Uzelf presenteren: een dagelijkse bezigheid!

U staat er misschien niet bij stil maar u presenteert uzelf de hele dag door. Bij de kassière als u afrekent bij de supermarkt. Dan presenteert u zich als klant, maar u presenteert zich ook als leider bij de voetbalclub van uw zoon. Dit doet u als vader. Toch levert de ene presentatie geen en de andere juist heel erg veel problemen op. Als u problemen ervaart bij uzelf presenteren kan dit uw functioneren heel erg in de weg staan. Zonde, want met een goede training zijn dit soort problemen op te lossen.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training werken aan uw persoonlijke presentatie en uitstraling.

Training uzelf presenteren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert