Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Valkuilen bij het presenteren

Iedere presentator kent een aantal valkuilen bij het presenteren. Zeker in de beginfase is het moeilijk bij deze valkuilen weg te blijven. Zenuwen spelen vaak een grote rol en dan is het moeilijk helder te blijven en uw gedrag te corrigeren. U zult echter merken als u vaker presenteert dat u zich dan meer op uw gemak voelt en dat u dan ook beter op deze valkuilen let. U kunt het vergelijken met het leren autorijden. Bij uw eerste rijles hebt u ook vast gedacht dat u nooit alle handelingen zou kunnen onthouden: koppeling op laten komen, in de spiegels kijken, schakelen, gas geven. En toch hebt u waarschijnlijk uw rijbewijs gehaald. Het gaat eigenlijk automatisch. Zo zal ook het presenteren u steeds natuurlijker af gaan.

Stopwoordjes

Valkuilen presentatieDe eerste valkuil is wel de stopwoordjes. Dus dat is erg lastig en dus ook moeilijk te corrigeren. Dus zal het woordje dus ook dus wel vaak in uw presentatie terugkomen. Probeer stopwoordjes te voorkomen. Als het publiek dit doorheeft kan de stemming behoorlijk vrolijk worden.

EUH

De tweede valkuil is het woordje euh. Bijna iedereen maakt zich er wel schuldig aan. Maar het kan bij een presentatie enorm irriteren.

Afleidend gedrag

De derde veel voorkomende valkuil is afleidend gedrag. Te veel met uw armen bewegen bijvoorbeeld of steeds van u enen voet op de andere wiebelen. Het leidt enorm af van uw presentatie. De laatste valkuil die ik hier wil noemen is het verspreken. Door de zenuwen kan dit heel makkelijk gebeuren. Probeer niet eindeloos te herinneren wat u nu precies wilde zeggen. Los het op door bijvoorbeeld te zeggen: “ik zal het anders formuleren” of “wat ik eigenlijk wilde zeggen”.

Blokkeren tijdens de presentatie.

Een valkuil kan zijn om te blokkeren tijdens de presentatie. Wat nu? U hebt een goede voorbereiding gehad en dan eindelijk is het zo ver. U staat er klaar voor en u hebt geen idee hoe u verder moet. Alles schiet door uw hoofd, maar wat u wilde zeggen? U hebt geen idee. Gelukkig heeft u uw mindmap wel bij zich. Probeer even rust te vinden door stil te zijn en uw gedachten te ordenen. Probeer te focussen op uw ademhaling en neem rustig het publiek in u op. Komt u er helemaal niet uit loop dan even het podium af, verontschuldig u en probeer het dan opnieuw. Wees gerust, de eerste keer vergeet u van alles. U herhaalt niet de uitgesproken zin in uw hoofd om rustig te vertellen, u staat niet stabiel, u legt te weinig intonatie in uw toespraak enz. enz. Dat overkomt echter iedereen de eerste keer. Wees trots op uzelf. U heeft het toch maar mooi gedaan. Volgende keer weer een beetje beter, want u zult wel uitgebreid uw presentatie moeten evalueren. Iedere nieuwe presentatie is weer een stapje vooruit, omdat u leert van de vorige.

Toppresentator of floppresentator

Zelfs de beste presentators hebben te maken met valkuilen. Maar ze zijn zich daar bewust van en proberen die te vermijden. Wat maakt van iemand een toppresentator? Een goede presentator heeft een goede, duidelijke presentatie voorbereid. Maar minstens zo belangrijk als het hebben van een goed verhaal, is het gebruik van lijf en leden. Hoe staat u op het podium? Ook een goed gebruik van stem en intonatie geeft kleur aan een presentatie. Ook de manier waarop u staat en uw houding heeft invloed op uw presentatie. Een heel belangrijk element is ook het gebruik van het podium. Hoe maakt u het beste gebruik van de ruimte?  Eigenlijk moet u presenteren zien als is een stukje theater. Als alle elementen kloppen en goed in evenwicht zijn zal uw publiek genieten en zullen ze uw verhaal onthouden. En of de geboren toppresentator bestaat? Ik denk het wel. Er zijn genoeg mensen die zich als een vis in het water voelen in hun rol van presentator. Maar ook een geboren presentator zal slechts door veel oefenen zijn presentatie verbeteren. Ook hij zal moeten schaven en finesses aanbrengen. Maar goed presenteren is echt te leren. Door veel te oefenen zult u merken dat het u steeds beter afgaat. Oefening baart immers kunst.

Evaluatie van uw presentatie.

U kunt pas iets leren van uw presentatie als u deze uitgebreid evalueert. Stel uzelf vragen als: Was mijn presentatie te lang of juist te kort?

  • Was de presentatie goed te begrijpen?
  • Was ik goed verstaanbaar?
  • Kon ik de aandacht vasthouden?
  • Had ik voldoende rust in mijn presentatie?

Maak direct na uw presentatie een verslag. Vermeld hierin de goede en minder goede punten. Dit is weer uw uitgangspunt voor de volgende keer. U weet dan precies waar u nog aan moet werken. Dit zijn uw  verbeterpunten. En vooral: oefenen, oefenen, oefenen.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert