Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Toespraak: voor de vuist weg vertellen

Voor de vuist weg leren spreken

Als er gevraagd wordt naar een leerdoel uit de categorie spreken in het openbaar, dan wordt er vaak gezegd dat men wil leren voor de vuist weg een toespraak te houden. Als u in het woordenboek of Wikipedia deze uitdrukking opzoekt dan betekent dit letterlijk “uit het hoofd spreken zonder voorbereiding”. Niet zelden komt men dan met voorbeelden van BN’ers die dat ook zouden doen. “Ze gaan gewoon het podium op en vertellen een mooi en inspirerend verhaal”. “Dat wil ik ook kunnen”.

Zonder voorbereiding

Zonder enige vorm van voorbereiding een podium op te gaan is over het algemeen niet verstandig te noemen. Ten zij u een expert bent in een bepaald onderwerp en u regelmatig over dit onderwerp presentaties geeft. Maar eigenlijk hebt u dan in een eerder stadium goed over uw expertise nagedacht, weet u wat er van u gevraagd wordt en weet u ook goed wat u wilt overbrengen.

Het gevaar van een toespraak zonder enige vorm van voorbereiding bestaat er onder andere uit dat u:

  • Niet goed geïnformeerd bent over uw publiek. Zijn zij experts of zijn zij juist helemaal niet op de hoogte van uw expertise? Uw publiek bepaalt op welk niveau u uw verhaal houdt. Een te inhoudelijk verhaal bij een publiek zonder enige kennis van uw expertise raakt al snel de aandacht kwijt.
  • De structuur van uw verhaal ontbreekt. In uw hoofd lijkt uw presentatie heel logisch van opbouw. Bij uw publiek kan de logica van uw verhaal echter totaal ontgaan als u niet zorgt voor een duidelijke opbouw. Hert gevaar bestaat dat uw verhaal gaat “zweven”. Hiermee bedoel ik dat uw voordracht alle richtingen uit kan gaan.
  • U hebt geen idee hoe lang uw presentatie is. Een minuut spreken of presenteren kan in uw hoofd wel heel veel langer duren. Zeker als u weinig ervaring heeft met het geven van presentaties is de factor tijd heel belangrijk. Door dit van tevoren goed te timen weet u de lengte van uw presentatie. Al zal het bij de ongeoefende presentator meestal wel iets korter worden. Zenuwen maken vaak dat u sneller gaat praten.

Goede presentatie lijkt zonder voorbereiding

We hebben hierboven vastgesteld dat het niet verstandig is om onvoorbereid te beginnen aan een presentatie. Wat u juist WEL moet doen is uw presentatie repeteren en oefenen, zodat het eruit ziet alsof u het zo uit de losse pols verteld. Want dat is wat u ziet. Een presentatie die er zo eenvoudig uitziet, maar waarbij elke punt en komma gerepeteerd is. Van tevoren goed bedacht, goed uitgeschreven en steeds weer bijgeschaafd en verbeterd tot er een presentatie is bedacht die staat als een huis.

En als de presentatie eenmaal staat, dan wordt er hard gewerkt aan de uitvoering ervan. Hoe staat u, hoe beweegt u, hoe gebruikt u uw stem, hoe ondersteunt u uw verhaal?  Met handgebaren en mimiek. Met uw kleding. Alles tot het gehele plaatje klopt. Niets wordt er aan het toeval overgelaten.

Natuurlijk overkomen

En dan komt het moeilijkste. Hoe gaat u tijdens de presentatie natuurlijk overkomen? Want het moet niet overkomen als een ingestudeerd verhaaltje. Nee, het moet eruitzien alsof u het ter plekke verzint. Alsof u juist op het moment suprême het leuke grapje verzint. Dat is het allerlastigste aan presenteren.

Bij het natuurlijk overkomen wordt uitgegaan van uw eigen persoonlijkheid. U neemt immers altijd uw persoonlijkheid mee in uw presenteren. Dat maakt uw presentatie uniek. Niemand anders kan het op dezelfde manier doen als u. En eigenlijk is dat het begin van een goede presentatie. Uitvinden wie u bent en welke eigenschappen u inbrengt bij het presenteren. Daarom zijn trainingen ook vaak individueel, want u bent anders als alle anderen. Gelukkig maar, anders zou het heel saai worden. 

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert