Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Stem en persoonlijkheid: spiegel van de ziel

Uw stem is de spiegel van de ziel. Misschien klinkt het u wat vaag in de oren wanneer dat gezegd wordt maar wellicht is dat een goede reden om er aandacht aan te besteden.

Stemgebruik en persoonlijkheid: spiegel van de ziel

Stemming en gemoedstoestand

Uw stem laat al gauw horen in wat voor stemming u bent, hoe u zich voelt en in wat voor gemoedstoestand u bent. Bent u terneergeslagen, verdrietig, depressief of bent u opgetogen, enthousiast en blij? Bent u boos omdat u onrecht is aangedaan? Of voelt u zich verliefd? U merkt het al: uw stem zegt heel veel over uw stemming. Zelfs zaken die u wilt verbergen, kunnen door stemgebruik naar voren komen.

Stemgebruik

Stemgebruik of stemmen zijn op allerlei manieren in te delen.  Te denken valt aan harde stemmen of juist aan zachte stemmen. Soms wordt gesproken over warme stemmen, kille stemmen of over een boeiende stem c.q. een stem die ongeïnteresseerd overkomt.  .  Zo kunt u een monotone, hese, trillerige, of krakerige stem hebben. Stemmen kunnen vertrouwenwekkend maar ook bedreigend zijn, afstand kweken of zorgen dat er toenadering wordt gezocht. Maar stemmen kunnen ook een beeld geven van iemand. Een zware stem kan associëren met een groot persoon of met daadkracht terwijl een lichtere stem die associatie niet oproept. Ook de toonhoogte kan een rol spelen bij de impact van onze stem

Weerspiegeling van uw gevoelens

Waarom is de stem de spiegel van de ziel? Het is een weerspiegeling van uw gevoelens. Uw stem verandert qua volume, klankkleur, trilling en intonatie bij de vier b’s: blij, boos, bang of bedroefd. Mensen kunnen horen wanneer u geraakt bent of geëmotioneerd.

De impact van de stem is vaak veel groter dan u denkt en ondersteunt de mate van uw invloed en geloofwaardigheid. Mensen kunnen namelijk ook horen wanneer u geïnteresseerd bent (oprechte interesse) of wanneer u uit fatsoen een verhaal ophangt.

Relatie met wie u bent?

Stemgebruik heeft dus een relatie met wie u bent. Wanneer u durft te zijn wie u bent, hoeft u niet te verhullen hoe u zich voelt.  Natuurlijk stemgebruik onderstreept en bekrachtigt uw woorden tijdens presentaties, toespraken maar natuurlijk ook tijdens gesprekken.  

Stemgebruik

Dit artikel is geschreven in de serie over: stemgebruik bij presentatie of toespraken.

Stemgebruik

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens