Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Ratelen of te snel praten tijdens de presentatie

Ratelen of te snel praten tijdens de presentatie

Te snel praten, ratelen of te druk zijn tijdens de presentatie doet afbreuk aan de boodschap die u wilt overbrengen. Herkent u dat wanneer u spreekt of presenteert? U gaat maar door en u vertelt geen punten of komma’s?  U raakt bijna buiten adem alsof u kilometers hebt hardgelopen?

Ratelen

Wat is ratelen eigenlijk? Het duidt op ‘te druk’ of ‘te snel’ of ‘te veel’. Voor een toehoorder is deze manier van presenteren echt een verschrikking. Er zit geen kop of staart aan uw verhaal. Doordat u uw verhaal op een dreun verteld, wordt het voor de toeschouwer totaal niet prikkelend en hebt u een grote kans dat uw publiek al snel afhaakt. Een gemiste kans om uw boodschap over te brengen en uw publiek neem niets van uw verhaal mee naar huis.

Waarom gaat u ratelen?          

De grootste kans om te gaan ratelen zijn:

  • Mensen die van nature al snel praten
  • De snelle denkers onder ons
  • Mensen die bij het presenteren een grote stress ervaren
  • Een combinatie van deze factoren

Leer stiltes benutten

Stiltes leren benutten tijdens de toespraak of presentatie is belangrijk. U maakt een punt wanneer u een punt zet tijdens uw toespraak. Na een punt volgt een stilte. Wilt u leren om krachtig te presenteren door leestekens te gebruiken tijdens uw toespraak? Dat kan door gerichte training en coaching.

Mensen die van nature snel praten

Als u van nature al snel praat dan hebt u grote kans dat u voor een publiek nog sneller gaat praten. Bijna iedereen heeft de neiging op een podium het spreektempo te versnellen. Als je van nature al snel praat, dan word je voor een groep al snel onverstaanbaar. Rustiger leren spreken, goed articuleren en letten op je intonatie kan al een heel verschil maken.

De snelle denkers onder ons

De snelle denkers zijn in hun hoofd al verder in de presentatie dan zij daadwerkelijk zijn. Om hun gedachten bij te kunnen houden gaan ze steeds sneller praten. Hierdoor wordt er steeds minder gelet op verstaanbaarheid en intonatie. De snelle denkers moeten beter leren focussen om in het hier en nu te blijven. Dat zal hun presentatie ten goede komen.

Mensen die bij het presenteren een grote stress ervaren

Onder invloed van stress hebben mensen de neiging steeds sneller te gaan praten. Tel daarbij op dat u voor een presentatie toch al sneller praat en de presentatie wordt al gauw een negatieve ervaring. Bij een presentatie is er vaak weinig tijdsbesef. Een minuut presenteren kan in een beleving veel en veel langer duren. Menigeen is ook verbaasd dat ze nu al klaar zijn met de presentatie. In hun snelheid zijn ze vaak ook nog het een en ander vergeten ook. Een langzamer spreektempo, intonatie en vooral vertrouwen krijgen in hunzelf zodat de stress beheersbaar wordt staat voorop bij deze doelgroep.

Een combinatie van bovenstaande factoren

Het spreek vanzelf dat een combinatie van deze factoren het moeilijkste zijn om aan te pakken. Het begint echter allemaal bij zelfvertrouwen. Dat is de basis.

Stemgebruik

Dit artikel is geschreven in de serie over: stemgebruik bij presentatie of toespraken.

Stemgebruik

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert