Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Spreken met een harde stem

U spreekt met een harde stem en met harde stem bedoel ik luide stem. U bent overal duidelijk aanwezig. Niemand kan om u heen, want u bent overal en altijd goed hoorbaar. Dat heeft ontegenzeglijk voordelen. U hoeft weinig moeite doen om boven het geluid om u heen uit te komen. U bent goed verstaanbaar, ook achterin een volle zaal.

Harde stem bij presenteren

Maar een harde stem heeft ook zeker een andere kant. Door uw harde stem kunt u nogal prominent aanwezig zijn. Dat kan irritaties oproepen bij uw omgeving. Ongewild krijgt uw omgeving veel mee van uw gesprekken. En daar zit niet iedereen op te wachten. Een gesprek in de trein? De hele coupe kan meeluisteren. Gezellig met zijn tweeën uit eten? Niet als u aan een tafeltje ernaast zit en de ander kan zijn of haar gesprekspartner niet of nauwelijks verstaan. En bij een telefoongesprek lijkt het net of u de afstand tussen u en uw gesprekspartner wilt dichten door hard te praten. Een harde stem kan ook nogal intimiderend overkomen, zeker bij kinderen. Deze hebben vaak het idee dat een harde stem van iemand is die boos is.

Stemtraining

Met een stemtraining kunt u leren om uw stem op een andere manier te gebruiken. U leert zich meer bewust te worden van uw harde stem en uw volume op een andere en aangenamere manier in te zetten.

Stemgebruik

Dit artikel is geschreven in de serie over: stemgebruik bij presentatie of toespraken.

Stemgebruik

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert