Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Soften: truc of oprecht?

Soften is een manier om een indruk te krijgen hoe belangrijk lichaamstaal is bij de ondersteuning van gesprekken en communicatie. Kent u deze methode al?

Soften en lichaamstaal

Betekenis

Soften betekent in feite: vriendschappelijkheid uitdrukken.  Het is een vorm van verzachten of ontharden. Soften helpt om de ander te overtuigen.  De letters staan voor:

 • Smile: glimlachen
 • Open posture:  open houding
 • Forward lean: leun naar voren
 • Touch:  raak aan
 • Eye contact:  oogcontact
 • Nod : knik

Oprecht of trucje?

De vraag is: is dit nu oprecht of is het een trucje? Laat op voorhand duidelijk zijn dat wie deze methodiek toepast zonder oprechte interesse in de ander, geen verbinding zal ervaren. Wat ons betreft is het soften een hulpmiddel om uiting te geven aan wat u van binnen voelt.

Uitleg

We gaan de zes punten van soften graag bij langs:

 • Smile: lach

  Een vriendelijke welgemeende lacht ontwapent. Wie lacht, maakt op een plezierige manier verbinding met de ander. Het laat zien dat u goedgehumeurd bent. Oprechtheid speelt daar een grote rol in want wie niet oprecht lacht, lacht als een boer die kiespijn heeft. Dat komt niet over.

 • Open Posture: open houding

  Een open houding bevordert de open communicatie tussen u en de ander. En met een open houding bedoelen wij dat u de ander onbevooroordeeld en zonder vooringenomenheid tegemoet treedt. Het betekent ook dat u uw oprechte gevoelens laat zien. Non verbaal kunt u voorkomen dat u gesloten overkomt door te vermijden dat u met de armen over elkaar gaat zitten of achterover gaat leunen.

 • Forward leaning, voorover buigen

  Voorover buigen? Wat is dat nu weer? We proberen het uit te leggen door aan te geven wat u niet moet doen. U moet niet achterover leunen of een terugtrekkende, gereserveerde houding aannemen. Buig mee met de ander, wijs aan en verstop u niet.

 • Touch: aanraken

  De ander aanraken is dat nu wel zo verstandig? U doet het al bij binnenkomst. U geeft de ander vaak een hand. De wijze waarop u dat doet is belangrijk. Is dat een slap handje of een stevige handdruk?  De ander raken hoeft niet altijd fysiek te zijn. U kunt iemand ook raken in zijn emotie of gevoel. Maar natuurlijk is een schouderklop ook een manier van aanraken.

  Overigens raden wij u aan om uw sensor goed te gebruiken en er zeer voorzichtig mee te zijn. Niet iedereen stelt aanraken op prijs.

 • Eye contact: oogcontact

  Oogcontact is goed om het gesprek te stimuleren. Maar u moet het wel goed doen. Teveel wegkijken bevordert het contact niet en heel indringend iemand aankijken is bedreigend of voor sommigen zelfs intimiderend.  Ook hier geldt weer: doe het op een natuurlijke manier.

 • Nod: knik

  Knik en bevestig de ander voortdurend. Het zal uw verhaal versterken. Daarmee bedoelen we vooral: ga niet rechtstreeks tegen de ander in.

Lichaamstaal en non-verbale communicatie

Lichaamstaal ondersteunt de communicatie tussen u en de ander. Non-verbale communicatie is dus heel belangrijk. Niet zozeer om het als een toneelstuk op te voeren. Dat werkt zelfs tegen u! Maar we zijn er ons vaak niet bewust van wat we overbrengen op anderen. Training kan u daarbij van dienst zijn.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training werken aan uw persoonlijke presentatie en uitstraling.

Training uzelf presenteren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens