Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Publiek en toehoorders boeien

Publiek en toehoorders boeien: dat is wat u wilt wanneer u een toespraak of presentatie moet verzorgen. Maar hoe verzorgt u een levendige presentatie of hoe verzorgt u een boeiende toespraak?

Uw verhaal moet kloppen

Publiek en toehoorders boeien tijdens toepsraak of presentatieNatuurlijk moet uw verhaal duidelijk zijn. Daar begint het mee. Een duidelijke structuur is belangrijk om een helder betoog te kunnen houden. Daarom moet u vooraf bedenken wat het doel van de presentatie is en hoe u de toespraak opbouwt.

Natuurlijk presenteren

Zorg altijd dat uw verhaal op een natuurlijke manier verteld wordt. Alsof u het even ter plekke verzint. Niets is zo dodelijk als een opgedreund verhaaltje. Denk maar eens  aan de kassière van de supermarkt: “Wilt u nog zegeltjes? Wilt u de bon mee? Wilt u een tasje erbij?” Heel beleefd allemaal, maar het wordt gezegd op de automatische piloot. Dit zorgt ervoor dat het heel erg onecht en ongemeend overkomt.

Oogcontact

Ook een onderdeel van presentatietechniek is het maken van oogcontact en het gebruik van uw lichaam. Oogcontact is noodzakelijk om de aandacht van uw toehoorders vast te houden. Uw aandacht als presentator moet uitgaan naar de luisteraar. Door uw publiek aan te kijken betrekt u die bij uw verhaal. Ook lichaamstaal kan uw verhaal ondersteunen. Met armgebaren of gezichtsuitdrukkingen kunt u uw presentatie kracht bijzetten. Ook uw houding draagt bij aan het overbrengen van informatie. Staat u met uw armen over elkaar of wiebelt u van uw ene been op het andere? Uw houding kan onzekerheid uitstralen of boosheid. “Ja, ik kreeg ook maar opdracht van mijn baas om hier te staan”. U zult begrijpen dat u hiermee niet het publiek voor u wint. En de vraag is of uw kernboodschap wel het publiek bereikt.

Stemgebruik

Het juiste gebruik van de stem is belangrijk tijdens een presentatie of toespraak. Lees ook ons artikel over stemgebruik.

Stemgebruik bij presentatie of toespraak

Stiltes laten vallen

Stiltes laten vallen. Waarom eigenlijk? Het op het juiste moment stilte laten vallen noemen we timing. In iedere presentatie is het belangrijk rustmomenten in te lassen. Zou u dat niet doen dan gaat de presentatie maar door en door. U hebt geen tijd om even uw gedachten te ordenen en uw publiek wordt overladen met informatie zonder dat ze de tijd krijgt dit even te laten bezinken. Uw presentatie moet ook beginnen met stilte. Het moment dat u begint te spreken moet goed getimed worden. Begint u te vroeg en het is nog niet rustig in uw hoofd en in de zaal, dan blijft het tijdens uw presentatie onrustig. Het wordt dan zeer moeilijk om de aandacht alsnog te krijgen van uw publiek. Vanaf het moment dat u begint te spreken bent u de leider. U voert de regie. Door tijdens uw presentatie rustmomenten te creëren kunt u ook even focussen op de zaal. Is er nog voldoende aandacht of moet u misschien bijsturen door bijvoorbeeld een leuke anekdote te vertellen. Zó houdt u uw publiek gefocust. Timing is wel een erg moeilijk onderdeel. Zeker als u net begint met presenteren. Voor een goede timing hebt u rust in uzelf nodig. En vertrouwen dat u het kunt. Door veel te oefenen wordt uw vertrouwen groter en krijgt u meer rust. Dat komt een goede presentatie ten goede.

Focussen op uw toespraak

Het is van belang dat u helemaal “in” uw toespraak zit. U hebt u goed voorbereid en u wil het maximale uit uw voordracht halen. Een valkuil kan zijn dat u zo gefocust bent op wat u wilt vertellen, dat u geen oog of oor hebt voor uw publiek. Dat is zeker in het begin zeer moeilijk. Ook hier baart oefening kunst.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert