Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Presenteren: welke vorm gaat u kiezen?

De opstelling bij de presentatie of toespraak

De opstelling is belangrijk bij uw presentatie of toespraak. Maar welke vorm kiest u? En wist u dat de opstelling echt een keuze is? Als het gaat over presenteren dan wordt al gauw gedacht aan de klassieke zaalopstelling. Een zaal met stoelen in rijen met een presentator die voor de zaal staat. U dus.

Als er een grote opkomst wordt verwacht is dit ook de meest logische keus. Echter als het voor kleine groepjes is en u wordt gevraagd een presentatie te houden, dan kunt u ook zelf invloed uitoefenen hoe u de indeling van de zaal wilt hebben. U moet hier niet te terughoudend in zijn. De inrichting van een zaal kan veel invloed hebben op uw presentatie.

Traditionele zaalopstelling

Als er wel voor de traditionele vorm wordt gekozen en er is minder publiek als verwacht, dan blijven er veel stoelen leeg. En bescheiden als wij allemaal zijn, gaan we vaak helemaal achterin de zaal zitten. U als presentator kijkt dan tegen rijen lege stoelen aan. Begin nooit op deze manier aan uw presentatie, maar verzoek uw publiek naar voren te komen, zodat juist de voorste rijen bezet zijn. De lege stoelen vallen dan veel minder op. Bovendien kunt u uw publiek beter zien en kunt u ze beter bij uw verhaal betrekken. U merkt dan sneller op dat uw publiek eventueel afdwaalt.

Andere mogelijkheden

Als u een presentatie voor een kleinere groep moet houden kunt u variëren met de indeling van de zaal. Misschien past iedereen wel rond een tafel. U hoeft dan niet statisch op een plek blijven staan, maar u kunt dan wat meer rondlopen. Veel beginnende presentatoren vinden deze opstelling prettiger. U hebt minder het idee “bekeken ”te worden. Deze manier van presenteren kan u helpen te wennen om in de spotlights te staan. U kunt hiermee op een iets andere manier uw vaardigheden op het gebied van presenteren te vergroten. Op het moment dat u wel een presentatie voor een grote zaal moet houden, is de stap wat minder groot.

Ook kunt u eens kritisch kijken naar het onderwerp van uw presentatie. Een voorbeeld uit de praktijk is een mevrouw die een presentatie moest geven aan ondernemers over de mogelijkheden van een digitale maakplaats. Zij had hier allerlei machines voor dit proces beschikbaar. Voor haar eerste presentatie heeft zij ervoor gekozen om er een rondleiding van te maken waar ze bij de verschillende machines iets vertelde over de totstandkoming van die digitale maakplaats. Zo kon ze wennen aan het vertellen aan een groep, haar houding, haar mimiek en haar stemgebruik. De volgende stap naar een presentatie voor 50 ondernemers was hierdoor een stuk kleiner. Ze voelde zich door de geleidelijke opbouw zelfverzekerder en ze stond met flair op het podium.

Wees creatief in het bedenken wat voor u prettig voelt. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat u zich overal thuis gaat voelen op een podium. Maar zo lang u nog in een leerproces zit, is het goed zelf de regie te nemen.

Voordat u ergens gaat presenteren, is het goed ook even “kennis te maken “met de zaal. Hoe groot is deze, hoe klinkt deze zaal? En luister dan ook naar uw gevoel. Heeft u het gevoel dat de indeling niet goed is en dat u zich prettiger voelt als er iets aan verandert? Doe dit dan! U moet zich thuis voelen voor de zaal.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert