Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Presentatievaardigheden verbeteren door gerichte training

Presentatievaardigheden kunt u verbeteren door gerichte training. Presenteren is te leren. In dit artikel gaan wij in op de training van presentatietechnieken. Aan de hand van trainingen in de topsport proberen we een vergelijking te maken met de training presenteren.

Topsport en training

Presentatievaardigheden trainingIn dit artikel vergelijken we de training presenteren met  een voetballer die in de spits staat. Het begint ermee dat u vaak gevraagd wordt om een presentatie te houden. Dit houdt in dat u bekend staat als een expert op uw vakgebied. Gevraagd worden om een presentatie te houden moet u eigenlijk beschouwen als een compliment. En of die presentatie nu werk gerelateerd is of vanuit een hobby maakt hierbij niet uit. U wordt blijkbaar beschouwd als een autoriteit op uw gebied. Dat is een uitgangspunt dat u vertrouwen zou moeten geven. Met uw vakkennis zit het wel goed. Ook bij een voetballer begint het hiermee. Hij heeft talent. Dat wordt opgemerkt door een scout en zo komt een talent uiteindelijk terecht bij een goede club. Een leuk begin, maar het is ook niet meer dan dat: een begin. Er moet heel veel getraind worden voor een speler echt aan een wedstrijd kan beginnen. Dat geldt ook voor presenteren. Hoe meer u “traint” hoe beter u zich op uw gemak voelt in de spotlights. Overigens moet u er ook voor waken dat u niet “overtraind ”raakt. Dan komt uw verhaal over als een van buiten geleerd lesje en mist de presentatie het gevoel van spontaniteit.

Flexibel presenteren

Alleen talent hebben is zeker niet voldoende. Er wordt fitheid, conditie en alertheid verwacht bij een voetballer. En hij moet zich presenteren naar zijn tegenstander. Als hij zich afwachtend en onzeker opstelt, zal hij zeker geen indruk maken bij zijn tegenstander en wordt hij in het veld voorbijgelopen. Ook bij een presentatie is de manier waarop u zich manifesteert belangrijk. Als u zich niet zelfverzekerd presenteert kunt u niet lang de aandacht van uw toehoorders vasthouden en raakt u uw publiek kwijt. Dat is uw virtuele tegenstander. Uiteindelijk wilt u dat deze toehoorders zich bij uw team voegen. Bovendien moet u tijdens uw presentatie alert blijven, zodat u eventueel kunt inspelen op onvoorziene situaties. Een toehoorder kan onverwacht een grap maken of het geluid van uw microfoon valt even weg. Als u daar op een handige manier gebruik van kan maken, dan kunnen dit soort onverwachte voorvallen in uw voordeel werken en is het ijs meteen gebroken. Net als een voetballer moet ook u flexibel kunnen inspelen op nieuwe en soms onverwachte situaties. Een tegenstander die onverwacht het veld moet verlaten wegens een blessure of slecht spel krijgt immers ook een vervanger. Een goede speler moet daarop kunnen anticiperen.

Wat voor vaardigheden?

Iemand die presentatievaardig is en de presentatietechnieken beheerst laat het volgende gedrag  zien:

 • PresentatietechniekenKomt zelfverzekerd, enthousiast maar ook ontspannen over
 • Zoekt contact met de luisteraars
 • Weet een gestructureerde opbouw van de presentatie te geven
 • Heeft een duidelijk doel voor ogen wat hij/zij met de presentatie wil bereiken en bouwt vanuit deze doelstelling de presentatie gestructureerd op
 • Wisselt af met eigen ervaringen of anekdotes
 • Spreekt helder en drukt zich goed uit
 • Begrijpt dat er verschillende typen toehoorders zijn. Zie ook: wat is uw stijl van invloed?!
 • Kan versnellen en vertragen om de spanning op te bouwen
 • Zoekt interactie met de toehoorders
 • Laat stiltes vallen en benut pauzes
 • Stemt af op de toehoorder
 • Wisselt af met humor

Tactiek bepaling

Een voetballer moet ook slim zijn. Hij moet een tactiek bepalen hoe hij de wedstrijd gaat spelen. Het uiteindelijke doel is immers scoren.  U, als presentator, moet dat ook van tevoren doen. U moet goed nadenken hoe u de aandacht van het publiek gaat vasthouden. Hoe bereikt u interactie en zorgt u ervoor dat de interesse van uw publiek niet verslapt. Dat is een van de moeilijkste onderdelen van het presenteren. Als u nieuw en fris en fruitig het podium opstapt krijgt u eerst echt wel aandacht. Maar als de presentatie saai en langdradig wordt, dan raakt u uw publiek kwijt. Gedurende de presentatie zult u aandachtmomentjes moeten inpassen. Net als een voetballer. Als deze geen mooie acties of passeerbewegingen maakt, raakt het publiek al gauw verveeld en wordt er gesproken van een saaie wedstrijd.

Doelpunt……….

Uiteindelijk hebben zowel de voetballer als u hetzelfde doel: scoren! Voor u als presentator is dit het geval als u het gevoel hebt dat uw boodschap helder en duidelijk is overgekomen. U hebt de aandacht van uw publiek vastgehouden en zowel u als uw publiek hebben van de presentatie genoten.

Dat is de ideale eindscore. De praktijk leert dat er veel getraind moet worden en dat er echt nog weleens een mindere “wedstrijd ”tussen zal zitten. Wees gerust: ook de beste presentatoren hebben heel wat trainingsuren gemaakt voor ze tot een goede presentatie kwamen.

Nabeschouwing

Ook van wedstrijden kijken kunt u veel opsteken. Ga eens naar presentaties om te kijken hoe anderen het doen. Niet om die stijl te kopiëren, maar ga eens kijk eens hoe zij zich presenteren. Hoe staan ze, hoe gebruiken zij hun stem en hoe maken zij gebruik van ruimtes? Door veel te kijken gaan u ook verschillen opvallen. Uiteindelijk gaat het er om wat bij u past en waar u zich prettig bij voelt. Maar presenteren kunt u wel ontwikkelen. Het ontwikkelen van uw eigen stijl.

Wilt u ook eens een tactische bespreking hebben over presenteren of wilt u meer weten over de trainingsmogelijkheden bij team de Steven? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert