Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Presenteren: voorlezen of improviseren?

Presenteren: moet u de hele presentatie voorbereiden en daarna voorlezen of opdreunen? Of is het van belang om te improviseren en het verhaal meer de vrije loop te laten? Kun je uit de losse pols presenteren?

Improviseren tijdens de presentatie

Het voorlezen van tekst

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het simpelweg voorlezen van uw tekst bij een presentatie is dodelijk.

  •  Op de allereerste plaats hebt u op deze manier geen enkel contact met uw publiek. U ziet niet dat de aandacht van uw toehoorders afdwaalt en u hebt ook geen enkel idee of uw boodschap overkomt. Al is het antwoord eenvoudig. Nee, uw boodschap komt absoluut niet over. Mocht u toch nog even oogluikend naar uw publiek kijken dan zult u waarschijnlijk schrikken. Grote kans dat er in zaal gefluisterd wordt of dat er op de mobiele telefoon wordt gekeken. Als u wel eens naar het journaal kijkt en de autocue (daar staat de tekst uitgeschreven voor de presentator) valt uit, dan is de desbetreffende presentator gedwongen om zijn boodschap voor te lezen van papier. Hij verliest dan het oogcontact met zijn publiek.
  • Op de tweede plaats gebruikt iedereen in minder of meerdere mate gebaren om een verhaal te ondersteunen. Op deze manier zet u uw verhaal kracht bij. Als u uw presentatie voorleest bent u niet in de gelegenheid gebaren te maken. Hierdoor ziet uw presentatie er onnatuurlijk en saai uit.
  • In de derde plaats komt het oplezen van uw verhaal uw intonatie niet ten goede. Bij het voorlezen aan kinderen gebruikt u uw stem op een heel andere manier. Maar voor een zaal met toehoorders vindt het merendeel het gebruik van de stem eng. Het gevolg is dat uw presentatie op een toon plaatsvindt. Het lijkt alsof u een lesje opdreunt.
  • Ten vierde leest u uw verhaal waarschijnlijk veel te snel voor. Door uw zenuwen en stress bent u al snel klaar. Voor uw publiek is uw verhaal dan echt niet te volgen. U vertelt het verhaal immers niet.

Een presentatie moet overtuigend gepresenteerd worden. En dat is het moeilijkste onderdeel: uw verhaal presenteren!

Presenteren? Dat kan ik wel!

Goed presenteren is niet zo eenvoudig. Zeker beginners denken er vaak erg makkelijk over. Het lijkt simpel om een verhaal zonder horten of stoten over te brengen. Zeker als de materie waarover gesproken moet worden goed wordt beheerst, wordt het vaak gezien als een “makkie”.

Ook wordt vaak gezegd: joh ik heb dat verhaal al zo vaak verteld. Dat doe ik wel “even”.  Maar er wordt vaak vergeten dat het een groot verschil maakt om tegen iemand te praten (in een gesprek) of dat u het verhaal in uw eentje moet vertellen voor een groep. Anders gezegd: een dialoog versus een monoloog. Een goede voorbereiding van een presentatie is echt van groot belang. Als u daar staat in uw eentje en u houdt een toespraak of monoloog, dan krijgt u geen directe reactie zoals van een gesprekspartner. Grote kans dat u dan vervalt in euh….of nog erger stiltes. Een goede presentatie staat of valt met een goede voorbereiding. De presentatie lijkt bijna ter plekke verzonnen, maar vergis u niet. Hier is een gedegen voorbereiding aan vooraf gegaan. Dat maakt dat dat de speech zonder haperingen verloopt en ziet deze er natuurlijk uit.

Improviserend presenteren

Er zijn sprekers die zonder enkele voorbereiding op het podium gaan staan. Die hebben zo’n vertrouwen in hun kennis van de materie dat ze de presentatie echt ter plekke verzinnen. Helaas zijn er maar weinigen onder ons die dat ook tot een goed einde brengen.

  • Op de allereerste plaats is het moeilijk om in een geïmproviseerde speech een structuur aan te brengen. Een gebrek aan structuur maakt het moeilijk voor uw publiek om uw verhaal te volgen. In uw hoofd lijkt het allemaal logisch, maar is het dat ook voor uw toehoorders?
  • Ten tweede hebt u te maken met de factor tijd. Hoe lang duurt u speech nu al en hoe lang moet u nog? Al sprekend op het podium, zonder dat u van tevoren geoefend hebt, hebt u daar geen idee van. Het kan voorkomen dat u nog geruime tijd moet, maar dat u al door uw stof heen bent. Staand op een podium is uw inschatting van tijd heel anders. Een minuut kan dan een eeuwigheid duren. Als u niet kunt terugvallen op een goede voorbereiding hebt u een grote kans dat het tijdens uw presentatie misgaat.

Waarom wordt er gekozen voor een geïmproviseerde presentatie?

  • Vaak wordt als uitgangspunt een bekende presentator genomen. Daar ziet het er allemaal zo gemakkelijk uit. Dat kan ik ook wel! Vergis u niet: elk grapje, elk gebaartje, elke “vergissing” is van tevoren bedacht en uitgeprobeerd. Oefenen, oefenen, oefenen, totdat het er zo simpel uitziet dat er gedacht wordt dat het allemaal uit het hoofd gebeurt. Dat is een grote misvatting.
  • Ook wordt er nogal eens gedacht dat de beste speeches de ter plaatse bedachte speeches zijn. Neem uzelf eens op. En kijk dan eens hoe u het onvoorbereid doet. Grote kans dat u hiervan schrikt.

Kortom:  een goede presentatie vergt een heel goede en zorgvuldige voorbereiding. Daarna zult u moeten oefenen. Heel veel oefenen. U krijgt maar een keer de kans om een goede indruk te maken.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert