Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Podiumangst of plankenkoorts?

Podiumangst en plankenkoorts overwinnen

Podiumangst of plankenkoorts: hebt u er last van? Wat is het precies? Hoe herkent u het? Daarover gaat dit artikel!

Betekenis en definitie

Iedereen ziet wel eens ergens tegenop. Een examen, verhuizen, starten met een nieuwe baan: niemand kijkt er gek van op als u dan even iets minder slaapt of dat u iets meer prikkelbaar bent. In de meeste gevallen is het zo, dat als de gebeurtenis achter de rug is, dan weer de rust in u terugkeert. Uw hartslag daalt weer, uw adrenalineniveau zakt en u hervindt uw “oude” zelf. Eigenlijk bent u binnen een paar dagen het hele gebeuren vergeten.

Hoe anders ligt dat met podiumangst of plankenkoorts. Dit kan echt uw leven beheersen. U bent continue met die angst in uw hoofd bezig. Er kunnen slaapproblemen optreden, concentratieproblemen, hartkloppingen: kortom u ervaart een enorme stress. Als dit een korte periode duurt is dit geen probleem. Er zijn mensen die die stress juist nodig hebben om een goede prestatie of spreekbeurt te leveren. Die alleen als ze die enorme druk ervaren een topprestatie kunnen neerzetten.

Overwinnen podiumvrees

Lilian volgde bij ons de training om spreekangst te overwinnen. Het presenteren was voor haar werk een noodzakelijk onderdeel. Tijdens een presentatie was ze eens totaal de weg kwijtgeraakt. Ze kon de presentatie niet eens afmaken, want ze had geen idee meer wat ze daar stond te doen. Totaal geblokkeerd. Dat had haar zelfvertrouwen zo aangetast dat ze echt niet meer durfde. Zelfs erover praten emotioneerde haar al.

Toch brak ook voor haar het moment aan van de eerste presentatie na deze traumatische ervaring. En het lukte haar wonderwel. Ze was er zelf verbaasd over en zelfs tevreden. Vooral dat laatste was een enorme stap, want ze was enorm veeleisend voor haarzelf. Een pitch die ze 2 weken erna moest doen ging al veel makkelijker. “Ze had er zelfs zin in” zei ze. “Ik heb het gevoel dat ik een topsporter ben”, vertelde ze. “Je leeft zo enorm toe naar dat ene moment. Dat ene moment dat alles moet kloppen en alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Ik was echt in training tot het moment van mijn topprestatie”. Het werd een grote overwinning van Lilian. Maar toen ze eenmaal aan de overwinning had geroken, smaakte die naar meer.

Spreekangst overwinnen

Angst te lijf gaan is een stap

Maar als u door podiumangst het stressniveau niet naar beneden krijgt en u zich niet kunt ontspannen, dan kan dit op termijn schadelijke gevolgen hebben. Maar de stap nemen om deze angst te lijf te gaan kan soms lang duren. Soms zelfs jaren. Angst is ook heel iets anders dan ergens tegenop zien. Het is heel veel groter. De confrontatie aangaan met je angsten is echt het moeilijkste wat er is. Het vraagt enorm veel van uw motivatie en doorzettingsvermogen. In kleine stapjes gaan we uw spreekangst in de sessies aanpakken. Op een manier die bij u past. Toch komt er een moment dat u voor het eerst een presentatie gaat geven.

Individuele presentatietraining: haal het beste uit uzelf!

Individuele presentatie training

De training presenteren of spreken in het openbaar verzorgen wij ook individueel. Dat is niet gebruikelijk bij presentatietrainingen, maar het is een heel sterk instrument in het persoonlijke ontwikkelingstraject. Uw individuele wensen staan centraal en zijn dus geheel aangepast aan uw eigen behoefte. Alleen zo weet u zeker dat u het maximale rendement uit uzelf en de presentatietraining haalt.

Voordelen individuele training

Voor de duidelijkheid zet ik nog even een aantal voordelen op een rijtje:

  1. Uw vraag en behoefte staan centraal
  2. Door tijd te plannen tussen de trainingen kunt u thuis oefenen op uw eigen manier
  3. U blijft dicht bij uzelf en vind een manier van presenteren die bij u past
  4. U krijgt meer inzicht in uw eigen manier van presenteren
  5. U wordt niet meteen in het diepe gegooid. Zeker als presenteren buiten uw comfortzone valt kan de stap naar een groepstraining te groot zijn.

Er zijn ongetwijfeld nog meer voordelen te bedenken, maar de belangrijkste is toch wel dat U centraal staat.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Presenteren en spreken is topsport

Als presenteren een onderdeel van uw werk is, dan kunt u 2 dingen doen:

  • Vluchten/mijden. U bent dan continue bezig om het presenteren te ontlopen. Dat kan variëren van het voorstelrondje op een vergadering tot presenteren op een podium. En alles wat hiertussen zit.
  • Uw angsten onder ogen zien en er iets aan doen.

Het op weg gaan naar uw eerste presentatie is niet makkelijk. Als er eenmaal een datum bekend is loopt de spanning nog meer op. Het lijkt op het toeleven van een topsporter naar een belangrijke prestatie. De sporter gaat trainen. Maar u ook. Net zo lang tot u met zelfvertrouwen voor een groep kunt staan. Of op een vlotte manier uzelf kunt voorstellen in een groep of met welk doel u ook maar deelneemt aan de training.

De week voor dat moment is niet makkelijk. Net als een topsporter ervaart u dat HET moment steeds dichterbij komt. De spanning loopt op.

En dan is daar het moment dat U uw topprestatie gaat leveren. Want dat is het: een TOPPRESTATIE.  Een overwinning op uzelf. Misschien wel de mooiste overwinning die u kunt vieren. Een prestatie om trots op te zijn.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert