Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Pecha Kucha: wat is dat?

Training pecha kucha

Pecha Kucha(spreek uit: petsja-koetsja min of meer aan elkaar.) is een vorm van pitchen. De meesten onder ons kennen wel de elevator pitch. Een pakkend verhaal dat maximaal 2 minuten mag duren. Deze pitch vorm komt uit Amerika. Daar zijn de wolkenkrabbers zo hoog dat je een pakkend verhaal over een product, dienst of idee in de tijd dat de lift erover doet om de hoogste verdieping te bereiken moet kunnen vertellen.

De Pecha Kucha, deze vorm van pitchen wordt ook wel Rapid Fire genoemd, duurt 6 minuten en 40 seconden. Exact.

Oorsprong

De Pecha Kucha is in 2003 uitgevonden door 2 architecten in Tokyo. Astrid Klein en Mark Dytham vonden presentaties vaak langdradig en gingen op zoek naar een creatieve manier om op een andere manier te presenteren. Dat werd de Pecha Kucha. De naam van deze pitchvorm komt dus uit Japan. De betekenis van het woord Pecha Kucha is letterlijk prietpraat of gebabbel.

Effectief leren pitchen?

Wilt u effectief leren pitchen? Dat kan! Meer informatie?

Pitchen

Betekenis

De Pecha Kucha of Rapid Fire bestaat uit 20 slides(dia’s) die precies 20 seconden blijven staan. Dit betekent dat iedere Pecha Kucha precies 6 minuten en 40 seconden duurt. Op de slides mogen alleen plaatjes te zien zijn en geen tekst. U moet die slides eigenlijk zien als plaatjes in een boek. Het moet uw verhaal ondersteunen.

De slides worden iedere 20 seconden automatisch ververst. Dus u bladert deze als presentator niet zelf door. De kunst is om uw verhaal in zo´n tempo te doen dat u ervoor zorgt dat u in uw presentatie precies synchroon loopt met de slides. U wacht dus niet tot het volgende plaatje verschijnt, maar u houdt een doorlopend verhaal. En dat is de kunst van Pecha Kucha. Onnodig te zeggen dat u uw verhaal dus heel erg goed moet oefenen en timen.

Wie gebruikt het? Waar?

Een Pecha Kucha presentatie wordt vaak gebruikt op congressen. Maar ook het bedrijfsleven en studenten maken steeds meer gebruik van deze presentatietechniek.

Opbouw

De opbouw van een Rapid Fire presentatie verschilt niet veel van een gewone presentatie. U begint met een inleiding. Meestal worden hier 2 slides voor gebruikt. Voor de afsluiting van uw pitch wordt over het algemeen 1 slide gebruikt. Dit betekent dat u 17 slides over hebt om uw verhaal te vertellen. Dus 340 seconden om uw verhaal te vertellen en te zorgen dat uw boodschap blijft hangen voor uw publiek. Dus is het zeer belangrijk om uw woorden zorgvuldig te kiezen.

Voorbereiding

Een goede Pecha Kucha staat of valt met een heel goede voorbereiding. Het lijkt zo eenvoudig: 6 minuten en 40 seconden om uw boodschap over te brengen, maar ik kan u verzekeren dat dit niet zo eenvoudig is. U moet uw verhaal vloeiend kunnen overbrengen. U hebt immers geen pauzeknop. Het zou zonde zijn als u uw verhaal nog niet hebt afgemaakt terwijl de slides zijn afgelopen. Of andersom. U bent al klaar en de slides gaan nog door.

Hoe bereidt u uw presentatie voor?

Allereerst moet u goed in beeld hebben wie uw publiek is of wel:

  • Wie is uw doelgroep?
  • Welke boodschap wilt u overbrengen? Wat moet uw publiek onthouden na uw presentatie?
  • Wat wilt u vertellen en heeft u ondersteunende afbeeldingen?

Als u deze informatie heeft verzameld dan kunt u echt aan de slag met het maken van uw Pecha Kucha presentatie. Het probleem is vaak het derde punt. U heeft waarschijnlijk veel meer tekst dan u kwijt kunt in de presentatie. Dat is heel normaal.

De volgende stap is dat u gaat kijken of u de verzamelde informatie kunt verdelen over 20 slides. Daarna moet u heel kritisch gaan kijken welke woorden u gaat kiezen voor uw verhaal en of de gekozen afbeeldingen dit verhaal ondersteunen. Denk hierbij aan een voorleesboek. Maakt het plaatje de door u gesproken tekst duidelijker? Het is een fase van schrappen en uitproberen. Gebruik een stopwatch om de tekst te gaan timen. Kijkt u vooral kritisch of het verhaal duidelijk is voor uw toehoorders. In deze fase kunt u nog makkelijk schuiven met uw tekst als u voor de ene slide te veel tekst heeft en voor de andere te weinig. U moet blijven proberen kort en bondig te zijn, maar soms is het nodig om iets meer uit te leggen. De presentatie moet wel een logisch geheel blijven.

Oefenfase

Het concept van een Pecha Kucha is erg strak. Dat geeft u nauwelijks ruimte om te improviseren. Het is noodzakelijk om de pitch te oefenen en te timen. Gebruik een stopwatch om goed uit te komen aan het eind.

En dan gaat het natuurlijk ook nog om het presenteren zelf. Hoe staat u erbij? Hoe is het gebruik van uw stem? Net als bij een “gewone” presentatie is de manier waarop u presenteert ook van groot belang om uw boodschap over te brengen. Uw Pecha Kucha kan nog zo goed zijn uitgewerkt, als u het niet op de juiste manier kunt overbrengen mist deze alsnog zijn doel. Ga ook dit oefenen door voor een spiegel te gaan staan. Vraag feedback aan uw omgeving. Of neem uw oefensessies op met uw mobiele telefoon en kijk kritisch naar uzelf. Wat kan er nog verbeterd worden?

Het presenteren

Op het moment suprême moet u in 6 minuten en 40 seconden een samenhangende presentatie houden die soepeltjes doorloopt. U heeft hierbij geen spiekbriefjes, maar u doet uw verhaal helemaal uit het hoofd. Ook is het niet de bedoeling dat u steeds achteromkijkt of de volgende slide al is verschenen. U hebt van tevoren zo geoefend dat u weet waar u bent in uw verhaal. Weet u precies wat uw snelheid van spreken moet zijn. Weet u hoe u uw boodschap moet overbrengen, zodat u zeker weet dat deze blijft hangen bij uw publiek. En als u bij uw laatste slide bent aangekomen, sluit u dan vooral niet af met ”dit was mijn presentatie ”of “einde”.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training werken aan uw persoonlijke presentatie en uitstraling.

Training uzelf presenteren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert