Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Persoonlijke uitstraling: wilt u eraan werken?

Wilt u werken aan uw persoonlijke uitstraling? Wilt u meer uitstraling hebben of anders overkomen op anderen/? In dit artikel gaan we in op het onderwerp: wat is persoonlijke uitstraling nu precies en hoe kunt u daaraan werken?

Persoonlijke uitstraling

Betekenis en definitie

Wat is dat nu precies: uitstraling? Wanneer iemand indruk weet te maken op anderen, wordt vaak gezegd dat hij/zij een goede persoonlijke uitstraling heeft. Men bedoelt doorgaans dat iemand:

  • vlot overkomt
  • gemakkelijk contacten legt
  • aantrekkelijk is of leuk
  • zich goed weet te presenteren of weet te verkopen
  • overtuigend en zelfverzekerd overkomt op anderen
  • zelfbewust is
  • representatief is

Kortom: vaak gaat het over een bepaalde X-factor die iemand heeft met een goede persoonlijke uitstraling.

Stralen en straling

Uitstraling begint bij straling en stralen. Wanneer anderen over u zeggen dat u straalt, bedoelen ze dat u bruist van energie, van blijdschap of van enthousiasme. Dat wil zeggen dat u verbinding hebt met uzelf. Er is energetisch contact met uw binnenste en dat weerspiegelt in uw ogen en in uw stemgebruik. Het is af te lezen aan uw gezicht en te horen via de intonatie van uw stem. Stralen doet u met uw hele hebben en houden. Dat gezegd hebbend komen we bij het volgende onderwerp. Uitstraling is wat anders dan een kunstje opvoeren. Het is levenskunst!

Kunst en geen kunstje

Werken aan uw persoonlijke uitstraling is geen act die u opvoert. Het is geen toneelstuk dat u zich eigen maakt door veel te oefenen en evenmin is het een kunstje wat u leert op een training. Uitstraling komt van binnen uit en is intrinsiek. Het is niet gemaakt of geforceerd, Wie het wil naspelen, komt onoprecht over. De ander voelt aan wanneer u een rol speelt maar mist het oprechte contact met u.

De bron

De bron voor uw persoonlijke uitstraling is uw ZIJN. Wanneer u uw kernkwaliteiten inzet, de eigen drijfveren aanzet (de valkuilen en allergieën leert vermijden) komt stralend over. Het heeft te maken met passie en bezieling en niet met aangeleerde vaardigheden.

Is het te ontwikkelen door een training?

U kunt werken aan uw uitstraling door gerichte training en coaching. Het gaat erom dat u inzicht krijgt om uw ‘doen’ en ‘zijn’ op één lijn te krijgen. En daar zijn wel een aantal zaken voor nodig:

  • Inzicht in eigen uitstraling: hoe komt u over op anderen en wat voor indruk maakt u? Klopt dat met uw zelfbeeld?
  • De kracht ontdekken die u van binnen voelt: hoe verhoudt zich dat met uw lichaamstaal en uiterlijk?
  • Ontdekken van uw innerlijke kracht: toestaan van eigen ervaringen en gevoelens

Introvert en extravert

Extraverte mensen hebben vaak een grotere X-factor. Tenminste dat vooringenomen standpunt leeft bij veel mensen. Wie introvert is, kan zich daarop herhaaldelijk aangesproken of afgerekend voelen. Toch is dit een onterechte constatering. Wie verbonden is met de eigen gevoelens, ervaringswereld, kwaliteiten en drijfveren krijgt die X-factor die bij hem/haar past.  Dat is wat wij noemen: authenticiteit.  Zeker is er lef voor nodig om dat te ontwikkelen. Maar u kunt daar beslist stappen in maken als u ook de bereid hebt om dicht bij uzelf te blijven.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training werken aan uw persoonlijke presentatie en uitstraling.

Training uzelf presenteren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens