Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Een onrustige toespraak of presentatie

Een onrustige presentatie of toespraak kenmerkt zich door te veel beweeglijkheid. Hierdoor wordt het publiek te veel afgeleid van wat u eigenlijk wil zeggen. De focus van uw publiek ligt op uw bewegingen en niet op uw boodschap.

Onrust tijdens presentaties of toespraken

Oorzaken beweeglijkheid

De meeste beweeglijkheid of onrust in een toespraak ontstaat door:

  1. Onzekerheid
  2. Zenuwen
  3. Enthousiasme

Overmatig bewegen

Overmatige bewegingen in een toespraak kan uw gesprekspartner enorm afleiden. U kunt dan denken aan:

  1. Steeds op en neer lopen en op een andere plek gaan staan
  2. Heel veel handbewegingen
  3. Tikken met uw vingers
  4. Met een pen of papier heen en weer schuiven

Balans vinden

Het toverwoord is hier: balans vinden. Een presentatie of toespraak wordt zeer veel levendiger als u deze ondersteunt met handgebaren. Echter een te veel maakt de presentatie of het toespraak onrustig. Gebruik handgebaren alleen als u iets kracht wilt bijzetten of als u iets wilt benadrukken. Op een podium is het belangrijk dat u uw hele publiek bereikt en dus dat u optimaal gebruik maakt van de ruimte die u ter beschikking heeft.

  • Voorkom veelvuldig ijsberen, maar loop wel regelmatig op uw gemak van de ene naar de andere positie.
  • Zorg voor interactie: U kunt onder het verplaatsen bijvoorbeeld een vraag stellen aan het publiek, zodat de beweging natuurlijk overkomt.  Geef iemand uit de zaal het woord en dan het liefst iemand in wiens richting u loopt. Steeds op dezelfde plaats blijven staan maakt de presentatie statisch.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding van een toespraak of presentatie is van heel erg groot belang. Oefen regelmatig van tevoren zodat u uw verhaal goed in uw hoofd hebt zitten. Ook van belang is goed na te denken over welke kleding u gaat dragen. Zorg dat u er goed uitziet, netjes en schoon. Maar draag niet iets wat u anders nooit zou aandoen. U wordt er ongemakkelijk van en dat maakt de drempel nog hoger. Zeker voor vrouwen: bent u niet gewend aan hakken dragen, ga er dan niet aan beginnen op een podium. Tijdens een toespraak kunt u er nog lekker mee zitten, maar als u zich op een podium bevindt bent u in uw hoofd vooral bezig met het heelhuids verplaatsen op de bühne en niet met uw presentatie. Niet doen dus. Er zijn tegenwoordig genoeg goede alternatieven.

Gesprekken

Ook tijdens gesprekken kunt u onrustig overkomen door bijvoorbeeld met de vingers te trommelen of voortdurend te gaan verzitten. Lees ook ons artikel over: non verbale communicatie.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert