Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Natuurlijk presenteren: jezelf zijn tijdens de presentatie

Op natuurlijke wijze presenteren betekent dat u niet acteert maar dat u vooral uzelf durft te zijn tijdens de presentatie.  Daar is moed voor nodig maar u kunt het leren.

Ziet u er tegenop?

Presenteren. Velen onder ons zien er tegenop. En er zijn ook die alleen al bij de gedachte aan presenteren menig slapeloze nacht bezorgt. Zelfs grote angst komt vaker voor als u misschien nu denkt.

Als u geen geoefend spreker bent en opziet tegen het presenteren gaat u uw eigen grenzen verleggen. Dat voelt heel erg eng. Het maakt hierbij niet uit of u een presentatie voor een grote groep op een podium gaat geven, een presentatie voor een groepje collega’s of zelfs een voorstelrondje tijdens een vergadering. U gaat iets doen wat buiten uw normale doen en laten ligt. Dit kan zoveel spanning en stress op leveren, dat u zich totaal anders gaat gedragen als onder normale omstandigheden.

Zelfkennis

Een goede presentatie start met een goede zelfkennis. Weet u welke eigenschappen echt kenmerkend voor u zijn in uw dagelijks presenteren? Want ook dat is presenteren. De manier waarop u zichzelf in het dagelijkse leven laten zien. U kunt bijvoorbeeld energiek zijn of enthousiast. Maar ook timide of luidruchtig. De positieve eigenschappen kunnen u helpen in het presenteren, terwijl de wat minder positieve eigenschappen voor het presenteren juist meer naar de achtergrond zouden moeten verdwijnen. Wilt u meer weten over welke eigenschappen u beschikt, doet u dan de gratis test op onze site. www.desteven.nl/testen/persoonskenmerken-en-eigenschappen-test

Niet acteren, maar jezelf zijn

Als u voor het eerst begint met in het middelpunt te staan, want dat is een presentator immers, dan kan dit heel ongemakkelijk voelen. U voelt de ogen van iedereen op u gevestigd en bent zeer beducht op het maken van foutjes. U wilt immers niet afgaan voor uw publiek.

Als dit bij u het geval is dan wordt uw presentatie enorm verkrampt. En die verkramping heeft invloed op uw stem, op uw houding en op de gehele presentatie. En u houdt geen goed gevoel over, want u heeft er niets van uzelf in kunnen leggen. Het voelt als een acteerprestatie. U heeft een kunstje gedaan, maar het voelt niet als iets van uzelf. En dat kan ook niet, want u was totaal niet uzelf.

Joris heeft sinds kort een nieuwe baan bij een overheidsinstantie. Hij heeft flinke promotie gemaakt en komt nu in contact met managers en leidinggevenden waar hij heel erg tegenop kijkt. Van nature is Joris een heel flamboyante man. Heel enthousiast over de projecten die hij start. Dit enthousiasme kan hij ook heel goed overbrengen op zijn medewerkers. Echter op een wat hoger niveau haat hij juist dit enthousiasme, omdat hij vindt dat hij hierdoor heel anders is als zijn overige collega’s. In werkelijkheid bedoelt hij de managers en leidinggevenden. Hij schaamt zich echt voor deze eigenschap. En hij wil hiervan af. Met die vraag kwam hij bij mij. Ik zou hem moeten leren om minder enthousiasme in zijn doen en laten te leggen. Maar juist doordat hij zo krampachtig probeerde dit te verhullen kwam hij heel onecht over. Alsof hij een rol speelde. En dat was ook zo. Het contrast van de werkzame Joris was heel groot met de privé Joris. Collega’s die hem in zijn vrije tijd tegen kwamen, herkenden hem nauwelijks. Want dan toonde hij wel zijn enthousiasme en kon hij wel ongedwongen gesprekken voeren. Het beter leren presenteren begon bij hem met het accepteren van zijn enthousiasme. Vanuit de acceptatie kon hij meer zichzelf zijn en de krampachtigheid loslaten. Al vanaf zijn eerste presentatie ging het heel veel beter. Dit paste beter bij hem en hij vond zelf ook dat hij minder acteerde. Twee weken na zijn presentatie moest hij voor de eerste keer pitchen. En hij had er zelfs zin in. Als je ergens je enthousiasme nodig hebt dan is het wel bij een pitch. Voor de eerste keer was hij echt trots op zichzelf.

Natuurlijk presenteren

Beter leren presenteren

U kunt op 2 manieren betere leren presenteren:

  • U moet op korte termijn een presentatie geven. De datum staat al vast. Als dit het geval is gaan we samen aan de slag om het beste uit uzelf te halen. U maakt zelf uw presentatie en we oefenen net zo lang tot u klaar bent om op de grote dag een goede presentatie neer te zetten. Als u echt spreekangst hebt is het wel raadzaam om geruime tijd van tevoren te beginnen. Spreekangst is meer dan er een beetje tegen op zien. In het laatste geval gaat er echt wel een ruime voorbereiding in zitten.
  • Er staat nog geen presentatie gepland, maar u wilt er klaar voor zijn als u hiervoor gevraagd wordt. In dit geval besteden we veel aandacht aan uw verbeterpunten. Deze worden besproken in een adviesgesprek en wordt er voor u een training op maat gemaakt.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert