Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Krachtig spreken en overtuigend presenteren

Verbinding en presenteren

Krachtig presenteren heeft niets te maken met krachtwoorden, hard schreeuwen, anderen overrulen etc. U komt krachtig over tijdens een toespraak of spreekbeurt wanneer u er echt staat. Grote kans dat u denkt: “natuurlijk sta ik er echt”. Maar is dat zo?

Echt presenteren: wat is dat?

De ervaring leert dat dit vaak helemaal niet het geval is. U staat er zeer zeker wel maar u bent niet echt in het moment. U dwaalt regelmatig af in uw hoofd. Misschien omdat u al verder in uw presentatie bent in uw hoofd. U bent met uw hoofd niet in het moment van uw presentatie en dus staat u daar niet echt.

Beter gezegd: u bent niet echt. U bent in uw hoofd zo bezig met uw presentatie dat u geen oog of oor heeft voor uw publiek. U bent alleen bezig om uw verhaal zo goed mogelijk te doen, u bent bezig hobbels te vermijden, alles om de speech zo gladjes mogelijk te laten verlopen.

Verbinding zoeken met uw publiek

Maar u vergeet dan een van de belangrijkste aspecten van het presenteren. Misschien wel de allerbelangrijkste. U vergeet namelijk verbinding te zoeken met uw publiek. En verbinding krijgt u alleen maar als u contact zoekt met uw gevoel. En juist het gevoel wordt vaak buiten spel gezet bij het presenteren. Gevoel wordt gezien als een zwakte. En het tonen van gevoelens maakt dat u zich heel erg kwetsbaar opstelt. En dat is iets wat zeer weinigen durven: zich kwetsbaar opstellen. Juist als u zich kwetsbaar durft op te stellen naar uw publiek toe, toont u uw eigenheid. Want geloof me, een publiek voelt feilloos aan of uw presentatie authentiek is of niet.

Kwetsbaar opstellen tijdens een presentatie

U kwetsbaar opstellen tijdens een presentatie. Maar hoe doet u dat eigenlijk?

Hiermee bedoelen we dat u durft te laten zien dat u gevoel hebt voor een ander. Anders gezegd: u bent empathisch en u kunt zich goed inleven. Verder, en dat is een lastige, durft u te delen met uw publiek. En dan met name ervaringen en gevoelens. Vooral het delen van gevoelens wordt erg moeilijk gevonden. Op een podium of voor een groep kunt u zich erg kwetsbaar voelen, naakt bijna. Het tonen van emoties is dan vaak een brug te ver. Maar als u dat wel zou durven, u zou die barrière echt slechten, dan zult u zien dat uw presentaties veel meer impact hebben. Uw boodschap zal enorm aan kracht winnen. Dan pas wordt uw presentatie spraakmakend. Zal uw verhaal gedeeld worden. Dan hebt u echt uzelf laten zien. Uw eigen persoonlijke presentatie. Authentiek en kenmerkend voor u.

Blijf bij uzelf

Ook is het zo dat als u niet bij uzelf blijft tijdens een presentatie dat een opmerking of een mening u totaal uit uw presentatie en concentratie kan halen. U bent immers niet scherp genoeg omdat u alleen maar met uzelf bezig bent. Als u echt in het nu bent met het presenteren dan kunt u ook toestaan wat er is, het laten gebeuren. Omdat u echt in het moment bent, hebt u ook de tegenwoordigheid van geest om alert te zijn en dus adequaat te kunnen reageren. U draait dan niet een voorbereid praatje af op de automatische piloot, maar u creëert een wisselwerking met uw toeschouwers. En hiermee schept u een verbinding. En door die verbinding te maken houdt u de aandacht van uw publiek vast. Het wordt in uw verhaal meegezogen.

Of zoals een vriend het eens perfect formuleerde: wie geen verbinding heeft met zichzelf, zal ook geen verbinding met de ander maken.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert