Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Krachtig spreken en overtuigend presenteren

Verbinding en presenteren

Krachtig presenteren heeft niets te maken met krachtwoorden, hard schreeuwen, anderen overrulen etc. U komt krachtig over tijdens een toespraak of spreekbeurt wanneer u er echt staat. Grote kans dat u denkt: “natuurlijk sta ik er echt”. Maar is dat zo?

Echt presenteren: wat is dat?

De ervaring leert dat dit vaak helemaal niet het geval is. U staat er zeer zeker wel maar u bent niet echt in het moment. U dwaalt regelmatig af in uw hoofd. Misschien omdat u al verder in uw presentatie bent in uw hoofd. U bent met uw hoofd niet in het moment van uw presentatie en dus staat u daar niet echt.

Beter gezegd: u bent niet echt. U bent in uw hoofd zo bezig met uw presentatie dat u geen oog of oor heeft voor uw publiek. U bent alleen bezig om uw verhaal zo goed mogelijk te doen, u bent bezig hobbels te vermijden, alles om de speech zo gladjes mogelijk te laten verlopen.

Verbinding zoeken met uw publiek

Maar u vergeet dan een van de belangrijkste aspecten van het presenteren. Misschien wel de allerbelangrijkste. U vergeet namelijk verbinding te zoeken met uw publiek. En verbinding krijgt u alleen maar als u contact zoekt met uw gevoel. En juist het gevoel wordt vaak buiten spel gezet bij het presenteren. Gevoel wordt gezien als een zwakte. En het tonen van gevoelens maakt dat u zich heel erg kwetsbaar opstelt. En dat is iets wat zeer weinigen durven: zich kwetsbaar opstellen. Juist als u zich kwetsbaar durft op te stellen naar uw publiek toe, toont u uw eigenheid. Want geloof me, een publiek voelt feilloos aan of uw presentatie authentiek is of niet.

Kwetsbaar opstellen tijdens een presentatie

U kwetsbaar opstellen tijdens een presentatie. Maar hoe doet u dat eigenlijk?

Hiermee bedoel ik dat u durft te laten zien dat u gevoel hebt voor een ander. Anders gezegd: u bent empathisch en u kunt zich goed inleven. Verder, en dat is een lastige, durft u te delen met uw publiek. En dan met name ervaringen en gevoelens. Vooral het delen van gevoelens wordt erg moeilijk gevonden. Op een podium of voor een groep kunt u zich erg kwetsbaar voelen, naakt bijna. Het tonen van emoties is dan vaak een brug te ver. Maar als u dat wel zou durven, u zou die barrière echt slechten, dan zult u zien dat uw presentaties veel meer impact hebben. Uw boodschap zal enorm aan kracht winnen. Dan pas wordt uw presentatie spraakmakend. Zal uw verhaal gedeeld worden. Dan hebt u echt uzelf laten zien. Uw eigen persoonlijke presentatie. Authentiek en kenmerkend voor u.

Blijf bij uzelf

Ook is het zo dat als u niet bij uzelf blijft tijdens een presentatie dat een opmerking of een mening u totaal uit uw presentatie en concentratie kan halen. U bent immers niet scherp genoeg omdat u alleen maar met uzelf bezig bent. Als u echt in het nu bent met het presenteren dan kunt u ook toestaan wat er is, het laten gebeuren. Omdat u echt in het moment bent, hebt u ook de tegenwoordigheid van geest om alert te zijn en dus adequaat te kunnen reageren. U draait dan niet een voorbereid praatje af op de automatische piloot, maar u creëert een wisselwerking met uw toeschouwers. En hiermee schept u een verbinding. En door die verbinding te maken houdt u de aandacht van uw publiek vast. Het wordt in uw verhaal meegezogen.

Overtuigingskracht

Overtuigend presenteren heeft alles te maken met overtuigend overkomen. U kunt overtuigingskracht ontwikkelen. Dat is wat anders dan een ander overrulen. Iemand formuleerde het als volgt: wie geen verbinding heeft met zichzelf, zal ook geen verbinding met de ander maken. En wanneer er geen verbinding is met uzelf of met de ander dan wordt overtuigen een moeilijk verhaal.

Overtuigingskracht ontwikkelen

Non-verbale communicatie

Verbinding maken met uw publiek. Het moeilijkste wat er is, maar ook het mooiste wat er is als het u lukt. Als u er echt staat op het podium dan maakt u ook gebruik van non-verbale communicatie. Non-verbaal wil zeggen dat u zonder iets te zeggen toch een boodschap verzend. Dat kan door gezichtsuitdrukkingen, door gebaren en ook door uw houding. U kunt nog zo’n mooie presentatie hebben voorbereid, maar zonder de juiste non-verbale communicatie komt deze niet aan. De kunst is, om dit gedoseerd toe te passen. En het moet bij u passen.

  • Gezichtsuitdrukkingen(mimiek). Door bewust oogcontact te maken, door vriendelijk te lachen, door enthousiasme toe te passen en te laten zien, door gebruik te maken van uw uitstraling. Maar ook door emotie te laten zien op uw gezicht. Zomaar een aantal voorbeelden van mimiek. Door mimiek begint uw verhaal te leven. Presenteren is geen wedstrijdje voorlezen, maar uw verhaal laten beleven.
  • Gebaren. Gebaren ondersteunen uw verhaal. Echter het is belangrijk om handgebaren goed te doseren. Teveel leidt teveel af. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opsomming: ten eerste, ten tweede, ten derde etc. en geef dit aan met uw vingers. Dat schept duidelijkheid in uw presentatie.
  • Houding. Sta rustig  en met overtuiging. Maak uzelf groot voor een groep. Het helpt om er echt te staan en contact te maken.

Echt leren presenteren? 

Presenteren is niet makkelijk. Er zijn ongelofelijk veel dingen waar u aan moet denken. Maar eigenlijk is het net als autorijden. U herinnert zich vast wel uw eerste rijlessen. Koppeling, gas ,spiegeltjes, schakelen: u hebt vast vaak, net als ik, gedacht dat u het nooit allemaal zou onthouden. Maar na verloop van tijd wordt het een automatisme. Zo gaat het met presenteren ook. Steeds kleine stapjes maken. Het hoeft niet allemaal in een keer.

Echter als u start met presenteren is dit het allerbelangrijkste onderdeel. Uzelf blijven en verbinding leggen met uw publiek. Als dit lukt dan weet u dat uw boodschap zal overkomen. Dat uw toeschouwers u en uw verhaal zullen onthouden. En uiteindelijk is dat het grotere doel van presenteren. Het overbrengen van uw kernboodschap en dat die blijft hangen bij uw publiek. De rest komt allemaal later wel. Een publiek voelt of uw boodschap recht uit uw hart komt en niet alleen uit uw hoofd. Vertel uw verhaal. Zo simpel is het. Echt.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert