Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Waar laat je je handen tijdens de presentatie of toespraak?

Waar laat u de handen tijdens uw presentatie? Dat is een veelgestelde vraag tijdens de presentatietraining. Zeker als u onbeschermd op het podium staat, zijn handen lastige of misschien beter gezegd onhandige dingen.

Waar laat je de handen bij een presentatie of toespraak?

Handen vrij

Tegenwoordig zult u in de meeste gevallen gebruik maken van een draadloze microfoon die bevestigd is aan uw oor. In dit geval hebt u de handen helemaal vrij. In incidentele gevallen kan het nog voorkomen dat u gebruik maakt van een hand microfoon. Houdt die zo dicht mogelijk bij uw mond om geluidsvervorming zo veel mogelijk te voorkomen. In het laatste geval hebt u iets in uw hand, maar in de meeste gevallen staat u met lege handen.

Vijf niet zo handige poses voor uw handen:

  • Uw handen in de broekzak.  Zeker als die handen daar tijdens de presentatie blijven maakt dit nogal een achteloze indruk.
  • Uw handen in de zij. Deze houding kan nogal intimiderend en agressief overkomen. Liever niet doen dus.
  • Uw handen achter uw rug houden. U moet dan denken aan iemand in het leger. Dit wordt overigens de kolonelshouding genoemd. Deze houding kan nogal streng overkomen.
  • Handen gekruist over de borst over elkaar geslagen. Deze houding lijkt verlegenheid uit te stralen.
  • De vijfde houding die ik hier wil noemen en die u beter niet kunt aannemen is met uw ene hand uw andere pols vasthouden voor uw lichaam. Ook dit is een ietwat onzekere houding. Dit wilt u zeker niet uitstralen op een podium.

Wel een goede pose, maar voor de meesten onder ons toch niet zo’n goed voelende is de armen losjes naast het lichaam te laten hangen. De reden dat dit niet zo goed voelt is dat het niet comfortabel voelt. Zeker met stress en spanning erbij worden vaak de schouders opgetrokken, waardoor er een gespannen gevoel in de spieren ontstaat.

Hoe moet het dan wel?

De beste, en voor de meeste mensen ook de meest ontspannen houding, is de tennisbalhouding. U ziet deze houding veel bij het presenteren van het weerbericht. De handen zijn hierbij in elkaar, alsof er een balletje wordt vastgehouden. Strengel hierbij NOOIT de vingers door elkaar. Als u onverwacht handgebaren moet maken, loopt u de kans dat u de vingers niet direct loskrijgt. Dat kan nogal op de lachspieren werken voor het publiek.

Er wordt wel eens gevraagd of bijvoorbeeld een pen of kaartjes met steekwoorden vasthouden kan. Mijn antwoord is dan altijd nee. Zeker als u gestrest of zenuwachtig bent, kan een pen een hoop irritatie opwekken. Zeker als u het niet kunt laten de pen steeds aan en uit te klikken.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training Effectief Presenteren en Spreken in het openbaar.

Training presenteren en spreken in het openbaar

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert