Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Handdruk bij de presentatie of kennismaking

Handruk tijdens presenteren of kennismaking

U wilt uzelf altijd op de beste manier presenteren. Uzelf presenteren begint bij de allereerste kennismaking: hoe geef ik op de juiste manier een hand. Ik weet, het klinkt ze eenvoudig en maar weinig mensen staan hier bij stil, maar bij het geven van een hand worden door de ander al enige conclusies getrokken over u. U hebt vast wel eens een heel slap handje gekregen. Waarschijnlijk weet u nog steeds wie degene met dit slappe handje was.

Het handen geven heeft wat meer aandacht gekregen door de huidige president van de Verenigde Staten Donald Trump. Hij is zich terdege bewust hoe hij een hand geeft en wat hij hiermee wil uitstralen. Als u hiervan voorbeelden wilt zien dan zijn op YouTube behoorlijk wat voorbeelden te vinden. Sommige voorbeelden zijn echt hilarisch.

De handdruk en zijn geschiedenis

Het schudden van een hand stamt al uit vroegere tijden. Het verschijnsel komt voort uit het laten zien dat iemand geen bedreiging is voor een ander of dat men niet gewapend is. Dit werd gedaan door de handen te tonen met de handpalm naar boven. Deze open handpalm straalt ook eerlijkheid en loyaliteit uit. Deze manier wordt nog steeds gebruikt voor het afleggen van een eed. De open handpalm wordt op het hart gelegd. De ultieme manier om te laten zien dat u te goeder trouw bent. Ook bij het afleggen van een getuigenis wordt de open handpalm toegepast. U steekt immers bij een rechtbank uw rechterhand op om te laten zien dat u loyaal en eerlijk bent. In de tijd van de Romeinen kende men nog niet de huidige handdruk, maar werd het meer de greep van het armworstelen. De een probeerde de ander omver te duwen zodat er eigenlijk meer sprake was van de handdruk die we tegenwoordig de dominante handdruk noemen.

En nu?

Bij het geven van een hand straalt u, onbewust, drie verschillende basishoudingen uit:

 • Ik ben gelijkwaardig aan u en ik accepteer u.
 • Ik wil dominantie uitstralen en ik wil over u heersen.
 • Ondergeschiktheid. Ik voel mij de mindere van de ander en ik onderwerp mij of ik accepteer dat ik de mindere ben.

We hebben de drie basishoudingen voor u uitgewerkt:

 • De handdruk op basis van gelijkwaardigheid

  Bij de handdruk op basis van gelijkwaardigheid geeft u een hand aan de ander zodat de handpalmen elkaar op een verticale manier raken. Op deze manier bent u partners en voelt u zich gelijkwaardig aan de ander. Beiden staan open voor een nadere kennismaking.

 • De handdruk op basis van dominantie.

  Met deze manier van hand geven wordt uitgedrukt dat de een zich verheven voelt boven de ander (de zogenaamde upperhand). De handen liggen dan horizontaal en de dominante partij ligt dan bovenop. Door zo’n handdruk kunt u zich behoorlijk geïntimideerd voelen en kan ervoor zorgen dat u zich meteen uit het veld geslagen voelt.

  Niet doen! U kunt deze handdruk tenietdoen. Dit kunt u doen door uw linkerhand over de rechterhand van de ander te leggen. Dit zorgt ervoor dat de dominantie van de ander minder zichtbaar en voelbaar is. Een andere manier om deze handdruk te tackelen is door uit te stappen met uw linkervoet in plaats van de rechtervoet. U komt dan schuin tegenover elkaar te staan. Dit maakt de positie van de ander meteen minder dominant, omdat u niet meer recht tegenover elkaar staat. Nog een manier om een eind te maken aan de dominantie van de ander is een hele ingrijpende. Pas deze alleen toe als u echt het gevoel hebt dat de ander u blijft intimideren. U pakt dan met de linkerhand de ander zijn of haar pols vast. De schrikreactie van de ander zorgt er meestal voor dat deze direct loslaat. Maar doe dit echt alleen als u geen andere mogelijkheid meer hebt.

 • De handdruk op basis van ondergeschiktheid

  Dit is de omgekeerde handdruk van de dominante handdruk. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat u zich de mindere voelt ten opzichte van de bovenliggende partij. U kunt dit ook met opzet doen omdat u op deze manier uw respect voor de ander wilt uitdrukken of dat u duidelijk wilt maken dat u de ander zijn leiderschap accepteert. Probeer evenveel kracht in de handdruk te leggen als de ander.

De (te) ferme handdruk

Een stevige handdruk is altijd beter als een slap handje. Met name vrouwen hebben hier een handje van. Niet doen: geef een stevige hand. Regelmatig oefenen is geen overbodige luxe. Een slap handje wordt vaak geassocieerd met incompetentie en dat wilt u als vrouw zeker niet uitstralen.

Mannen daarentegen geven vaker een ferme handdruk. Mannen: bedenk u wel dat uw handdruk ongeveer twee keer zo sterk is als die van een vrouw. Hou daar rekening mee bij het handen geven aan een vrouw. Het is niet te bedoeling de botten van een ander te kraken. Als u als vrouw weet dat u veel handen moet geven, draag dan geen ringen aan uw rechterhand. Een handdruk kan dan zeer pijnlijk zijn.

Tot slot

Als u weet dat u veel transpireert zorg dan altijd dat u een zakdoekje bij de hand hebt en veeg voordat u begint aan het handen schudden even uw handen droog. Een klamme hand, daar zit niemand op te wachten. Een verkeerd handje kan uw relatie met de ander al om zeep helpen.

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Training en coaching

Bekijk de training werken aan uw persoonlijke presentatie en uitstraling.

Training uzelf presenteren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert