Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Zwaar op de hand

Zwaar op de hand: we noemen het een valkuil. Bent u zwaarwichtig? Dan bent u niet lichtzinnig. U zult niet ‘maar zo’ of ‘zo maar’ iets ondernemen. U bent niet onbesuisd of onbezonnen maar u zult eerst de zaken  goed overwegen voor u ook maar een stap zet.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Gedragskenmerken

Zwaar op de handOm wat gedragskenmerken te noemen:

  • U bent eerder iemand van het glas is halfleeg dan het glas is halfvol
  • U zult uzelf niet snel overschatten maar eerder zult u uzelf onderschatten
  • De toekomst ziet u regelmatig somber tegemoet
  • U voelt zich vaak tobberig of treurig
  • Anderen vinden u zwartgallig of negatief
  • U denkt misschien veel na over zingevingsvraagstukken, de nut van het leven of over het levenseinde

Hoe ontstaat het?

Zwaar op de hand kan ontstaan vanuit aard en karakter maar u kunt het ook meegekregen hebben vanuit uw opvoeding. Cultuur, volksaard en religie kunnen daarbij een rol spelen.  

Scheldwoord of karikatuur

Zwaar op de hand word soms ook als scheldwoord gebruikt voor mensen met een bepaald christelijk geloof. Of op zijn minst wordt er een karikatuur van gemaakt. O dat is een kerk: ‘daar zijn ze heel zwaar op de hand’. Mocht dat bij u het geval zijn: niks van aantrekken. Karikaturen kloppen nooit.

Zijn er ook nog positieve zaken?

Wij denken dat zwaar op de hand een valkuil is. Dat betekent dat er een positieve kernkwaliteit aan ten grondslag ligt. Zullen we er een paar noemen? Misschien herkent u er een paar bij uzelf:

U moet niet doorslaan

Wanneer u zou doorslaan en u zou ernstig zwaar op de hand worden dan zijn sombere gevoelens niet ver van u verwijderd. Troosteloosheid, mistroostig of melancholie ligt dan zeer nabij. Misschien hebt u de neiging om uzelf regelmatig de put in te praten. Of om gevoelens op te kroppen omdat u niet iemand bent die snel praat over uw gevoelens. Omgaan met mensen die optimistischer zijn ingesteld kan u helpen.

Relativeren

Het leerdoel wat erbij hoort, heet relativeren. Dat betekent: de zaken in de juiste proporties zien.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens