Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Emotionele verstrengeling

Emotionele verstrengeling is een ongewenste kluwen waarin u terecht kunt komen wanneer u onvoldoende distantie weet te houden van de ander. Het is een vorm van té close met elkaar omgaan.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Wanneer gebeurt het?

Emotionele verstrengelingMensen raken emotioneel verstrengeld met elkaar wanneer er een vorm van vertrouwelijkheid of intimiteit (hoeft niet fysiek te zijn) ontstaat niet meer gezond is. Meestal ontstaat het door overmatige aandacht voor behoeften van de ander in combinatie met te weinig aandacht voor de eigen behoeften.

Wat beweegt mensen?

Bij emotionele verstrengeling wordt een vorm van ‘innigheid’ of ‘warmte’ ervaren die weldadig aanvoelt (zeker in het begin). Het is een soort van emotionele ruilverkaveling. Door mijn zorg en aandacht voor de ander krijg ik waardering terug. Het is een vorm van afhankelijkheid.

Waar?

In alle relaties kan emotionele verstrengeling plaatsvinden. Relaties thuis zoals de partner-relatie, ouder-kind relatie. Maar ook in vriendschappen.

Op de werkvloer ontstaat het tussen collega’s, de leidinggevende en de medewerker, tussen cliënt en hulpverlener.

Hooggevoelig?

Mensen die hooggevoelig zijn, zijn soms extra vatbaar voor emotionele verstrengeling. Soms zijn ze zo gericht op de behoeften van de ander dat ze als het ware de pijn of emotie en gevoelens van de ander overnemen.

Bewustwording

Hebt u last van emotionele verstrengeling? Bent u het vaker in uw leven tegengekomen? Merkt u dat het u inderdaad niets brengt? Dan is de vraag: hoe komt u er vanaf? Inzicht en bewustwording is een eerste stap. Lees de volgende artikelen.

Training autonomie

Autonomie voorkomt emotionele verstrengeling.

Training autonomie

Afhankelijkheid

Inzicht in afhankelijkheid en afhankelijkheidsrelaties.

Afhankelijkheid

Afstand en nabijheid

Het leerdoel: omgaan met afstand en nabijheid.

Afstand en nabijheid

Valkuilen

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen waardoor mensen gevoelig raken voor emotionele verstrengeling.  We noemden al: onvoldoende autonoom: onvoldoende aandacht voor eigen behoeften en gevoelens. Wanneer u gevoelig bent voor de volgende valkuilen kan het ontstaan.

Gevolgen

Vaak zijn de gevolgen pijnlijk. Op enige dag gaat er in de relatie iets mis. Uzelf of de ander ervaart onvoldoende bewegingsruimte waardoor er door de één of de ander enige afstand wordt gehouden. Vaak wordt dit als afwijzing opgevat en uiteindelijk gaat de relatie stuk.

Ook in werkrelaties kunnen de gevolgen pijnlijk zijn en er kunnen tal van teamproblemen ontstaan wanneer collega’s té close met elkaar omgaan of onvoldoende scheiding kunnen houden tussen privé en werk.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens