Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Betuttelen en betuttelend is een valkuil

Betuttelen is een valkuil. Maar wat is betuttelend nu precies en wanneer kun je zeggen dat iemand betuttelt. In ieder geval lijkt het op over-zorgzaamheid maar toch vinden wij het nog iets anders en dus hebben we er een apart artikel aan gewijd.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Betuttelen: wat is dat?

Betuttelen is een valkuilKenmerk van betuttelen is: de ander weet wat goed voor je is en gaat vanuit eigen perceptie zaken voor je invullen, adviseren, voorschrijven, regelen of doen zonder navraag of u dat ook zou willen en of u dat ook belangrijk vindt.

Wat is er op tegen?

Betuttelen is een vorm van ‘over de grens van de ander heengaan’. Het is de ander de mogelijkheid ontnemen om zelf keuzes te maken, eigen behoeften in te vullen of verantwoordelijkheid voor zijn/haar eigen leven te nemen. We noemen het wel eens een lieve vorm van ‘agressie’. Hoe goed het soms ook bedoeld is, uiteindelijk gaat men over de grens van de ander heen, maakt men (vaak ongevraagd) keuzes voor de ander, neemt men een stuk regie over het leven van de ander.

Wat er op tegen is? In feite zit er achter dit gedrag een vorm van kleineren. De ander is nog niet in staat volgens de betuttelaar om in zijn eigen leven te voorzien. Hij/zij is nog onbekwaam om voor zichzelf te zorgen.

Wanneer gebeurt het?

Uiteraard kan betuttelen voorkomen in een ouder/kind-relatie. Pappa’s en/of mamma’s die de dienst blijven uitmaken in het leven van een kind. Ouders die gevraagd of ongevraagd advies geven aan hun kind of zelfs keuzes maken voor hun kind.

Het komt ook voor in een partner-relatie waarbij de één betuttelt en de ander betutteld wordt.

Betuttelen komt ook voor op de werkvloer: bij collega’s onderling of in de relatie leidinggevende-medewerker.

Kleine dingen

Doorgaans hoeft het niet in grote dingen te zitten. Betuttelen kan voorkomen in de kleinste dingen. Voorbeelden:

  • Ik heb even jouw straatje geveegd want ik zag dat er een troep lag (zegt een vader tegen zijn kind)
  • Ik heb nog even wat verse groente uit eigen tuin meegebracht want ik zie dat jij heel veel van die kant-en-klare pakketten koopt in de supermarkt en dat is toch minder gezond.
  • Op de opmerking dat je je wat minder fit voelt: ‘zou je niet eens naar de dokter gaan?’
  • ‘Jij moet ook eens wat eerder naar bed gaan. Logisch dat jij zo moe bent de laatste tijd’.

Waarom doen mensen het?

Betuttelen is een valkuil. Er hoort iets positiefs bij en dat is de kernkwaliteit zorgzaamheid. Ook een hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel kan bij de ander een rol spelen. Maar er zit ook iets bij van: waardering halen uit wat je allemaal voor de ander doet. Betuttelaars halen een grote mate van zelfwaardering uit het feit dat ze altijd voor de ander klaar staan en menen soms dat ze onmisbaar zijn.

Wat zegt het over de betuttelde?

Een goeie vraag: wat zegt het over diegene die betutteld wordt? Waarom staat u dat toe eigenlijk? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • Het kan een gangbaar patroon geworden zijn waar u aan gewend geraakt bent in bijvoorbeeld de ouder/kind relatie
  • Er kan een vorm van afhankelijkheid zijn
  • Soms is er gemakzucht of luiheid (zolang u betutteld wordt hoeft u ook geen eigen verantwoordelijkheden te nemen)
  • Wellicht wilt u de betuttelaar niet voor het hoofd stoten. De kans is groot als u aangeeft dat u het niet (langer) wilt dat de ander zich afgewezen voelt.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens