Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Binnenvetter: bent u dat?

Bent u een binnenvetter of zeggen anderen soms dat u dat bent? In dit artikel gaan we in op de kernmerken van een binnenvetter. Wat is dat precies? Wat zijn de gedragscriteria?

Binnenvetter

Betekenis en definitie

Een binnenvetter is iemand die niet meteen zijn hart en ziel op de tafel legt. Wat houdt dat in? Een binnenvetter:

 • zal niet snel of direct zijn gevoelens uiten of delen
 • zal niet snel of direct zijn gedachten delen (mening geven)
 • is een introvert persoon (naar binnen gericht)
 • kan in sommige situaties gevoelens opkroppen of opvreten
 • komt soms koel en afstandelijk over maar hoeft dit beslist niet te zijn
 • komt soms door zijn ogenschijnlijke rust sterk en zelf beheerst over terwijl hij/zij zich toch onzeker kan voelen van binnen

Is het een probleem?

Gekke vraag of niet? Is het een probleem wanneer u een binnenvetter bent? Ons antwoord: nee! U bent gewoon zo! Het is uw karakter. U bent waarschijnlijk een introvert  mens (binnenvetter) terwijl anderen meer naar buiten gericht zijn (extravert). Toch lijkt het soms zo dat een binnenvetter 1-0 achterstaat op voorhand. De wereld om ons heen wil uitbundige en enthousiaste mensen en dat lijkt de binnenvetter niet te zijn. Onzin! Laat u niets wijs maken. Middels onze eigenschappenanalyse kunt u achterhalen wat voor type mens u bent.

Introvert of extravert

Kwaliteiten: stille kracht

Een binnenvetter is een stille kracht. Kwaliteiten die daarbij passen?

Valkuilen

Zoals ieder mens heeft een binnenvetter een aantal valkuilen zoals:

In relaties

In relaties zien we nogal eens dat er problemen ontstaan doordat de één binnenvetter is en de ander niet. De één is introvert en de ander extravert. Voor de beeldvorming het volgende: we maken nooit mee dat een binnenvetter zegt: ‘mijn partner is te uitbundig, te emotioneel of te extravert en daar moet wat aan veranderen’. We maken regelmatig mee dat een extravert type zegt: ‘mijn partner is een binnenvetter en die moet wat assertiever worden’. Daar ontstaat weer dat beeld: alsof er wat mis is om binnenvetter te zijn.  

Kan het goed gaan in relaties? Jazeker! De binnenvetter heeft zijn valkuilen en leerdoelen net als het extraverte mens. Het vult juist aan. Het is juist tegenpool van elkaar zijn en van elkaar leren.

Gevoelens uiten en delen

Over het algemeen is er nogal veel misverstand over het uiten en delen van gevoelens. Vaak wordt praten over gevoelens gezien als ‘uiten van gevoelens’. Echter praten over is een soort van analytische weg om het gevoel bespreekbaar te maken. En dat is nu juist wat de binnenvetter lastiger vindt. Dat houdt niet in dat de binnenvetter geen gevoelens heeft. Stille wateren hebben diepe gronden immers. Soms is er een rijk innerlijk gevoelsleven maar vindt de binnenvetter het moeilijk om dit te delen. Andere manieren om gevoelens te uiten zijn:

 • muziek maken (soms samen muziek maken)
 • schilderen
 • dansen
 • naar muziek luisteren
 • wandelen of fietsen
 • schrijven

Uzelf profileren

Kan het karakter veranderen?

Soms krijgen we die vraag: kun je als binnenvetter ook extravert worden? Oneigenlijke vraag. Scherp gezegd: het zou karaktermoord zijn. Een binnenvetter heeft leerdoelen zoals: gevoelens proberen te uiten (niet opkroppen), assertief communiceren etc. Maar dat is wat anders dan het karakter veranderen. Het is eerder de valkuil vermijden.

Kent u uw talenten ook?

Bent u vaak afgewezen of wordt u vaak negatief aangesproken omdat u binnenvetter bent? Dat is jammer en dat kan niet de bedoeling zijn. Weet u ook wat uw talenten zijn? Lees dan onze artikelen waarin we ca. 40 talenten hebben beschreven.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit.

U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens