Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Self fulfilling prophecy: u krijgt wat u denkt en verwacht

Self fulfilling prophecy zit tussen uw oren. U hebt een bepaald beeld bij een situatie en uw verwachting is dat het opnieuw zal gebeuren zoals u in uw hoofd had. En u zult zien dat u gelijk krijgt.

Belemmerende overtuiging

Belemmerende overtuigingen kunnen een blokkade zijn in uw persoonlijke ontwikkeling. U laat dingen na of u onderneemt dingen omdat u bepaalde overtuigingen hebt omarmd als een waarheid. We hebben er een aantal uitgewerkt.

Voorbeelden overtuigingen

Positief en negatief

Self fulfilling prophecyOverigens kan self fulfilling prophecy in uw voordeel maar ook in uw nadeel werken. Positieve gedachten kunnen uw gedrag versterken en negatieve gedachten kunnen uw gedrag afremmen of belemmeren.

  • Positief: uw huis moet geschilderd worden en u hebt het beeld dat u dat gemakkelijk afgaat. Dus u zegt:  ‘dat doe ik wel even’ en ziedaar de klus is snel geklaard.
  • Negatief: uw huis moet geschilderd worden en u hebt het beeld van uzelf dat dit aan u niet besteed is. Dus u zegt ‘dat ga ik niet doen, daar komt niets van terecht’.

Wat u verwacht, gebeurt ook

De uitspraak ‘wat u verwacht, gebeurt ook’ is enigszins overtrokken. Wanneer u verwacht dat u in één dag miljonair wordt, zal dat waarschijnlijk niet gebeuren.  Dus: blijf nuchter en realistisch en houdt de beide benen op de grond. Wensen moeten realistisch zijn immers. Echter: ‘wie altijd de beide benen op de grond heeft, leert niet dansen en zal nimmer een gat in de lucht springen van blijdschap’.

Het tegengestelde is wel waar: wanneer u denkt dat het niks gaat worden met dat ene project zal het ook zo zijn. U kunt deze beelden doorbreken door anders tegen uzelf te praten en anders om te gaan met feedback uit uw omgeving.

Negatieve gedachten omvormen tot positieve gedachten

U kunt negatieve gedachten omvormen tot positieve gedachten. Onderstaand treft u een aantal voorbeelden:

  • 'Ik ben niet zo’n prater in de groep' (negatief) versus 'Hoewel ik niet meteen het initiatief zal nemen om het woord te voeren, kan ik me toch goed uitdrukken' (positief)
  • 'Wij zijn maar gewone mensen' (niks mis mee maar vaak wordt bedoeld; de appel valt niet ver van de boom, negatief dus) versus 'ik ben opgevoed bij heel eenvoudige en gewone mensen; desondanks heb ik me goed ontwikkeld'
  • 'Met die mensen valt niet te praten' versus 'Hoewel het moeilijk zal zijn om deze mensen te overtuigen ga ik toch eerlijk mijn mening onder woorden brengen'
  • 'Je kunt wel zaken met hem doen maar betalen…… ho maar'  versus 'Hoewel het algemeen bekend is dat hij niet de beste betaler is, stel ik leveringsvoorwaarden samen die waterdicht zijn'
  • 'Dat hoef je binnen onze organisatie niet voor te stellen want dat komt er toch niet door' versus 'Al zou dit voorstel het niet halen binnen onze organisatie: ik vind het toch belangrijk om me uit te spreken'
  • 'Je kunt wel bij die mensen op visite willen gaan maar ze zijn altijd aan het werk' versus 'Ik ga deze mensen vragen of ze een keer tijd voor me hebben'

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens