Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje

U kent vast de uitdrukking wel: wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje. Een soort spreekwoordelijk gezegde wat iets betekent van: wanneer je arm geboren bent, zal je wel arm blijven. Toch is het meer dan een spreekwoord en gezegde. Feitelijk klopt het namelijk al helemaal niet. Veel mensen die in eerdere generaties in betrekkelijke armoede zijn grootgebracht, blijken beslist geen armoede meer te kennen. Anders gezegd: ze zijn doorgegroeid van dubbeltje naar kwartje.

Belemmerende overtuiging

Belemmerende overtuigingen kunnen een blokkade zijn in uw persoonlijke ontwikkeling. U laat dingen na of u onderneemt dingen omdat u bepaalde overtuigingen hebt omarmd als een waarheid. We hebben er een aantal uitgewerkt.

Voorbeelden overtuigingen

Armoede is niet erfelijk

Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartjeEen onderzoek naar armoede en sociale uitsluiting in de kindertijd en 25 jaar later gaf antwoord op de vraag: ben je voorbestemd tot achterstand of armoede? Het antwoord was NEE.  Armoede is dus niet erfelijk beladen.  De vraag is dus of de uitdrukking van het dubbeltje en kwartje zozeer met armoede heeft te maken.

Cultuur en overtuiging

Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt geen kwartje. Een uitdrukking die dus weinig met feiten gestaafd kan worden maar eerder uiting is van een bepaalde mentaliteit die wij graag als arbeidersmentaliteit aanduiden of zo u wilt de doe-maar-gewoon-cultuur of  de appel-valt-niet-ver-van-de-boom-houding.  In ieder geval een cultuur en mentaliteit van: wij zijn maar gewone mensen.

Arbeidersmentaliteit wat is daar mis mee?

Laten we voorop stellen dat er niets mis is met de arbeidersmentaliteit. Sterker nog: deze cultuur heeft een enorme kracht. Wanneer we deze mentaliteit kenschetsen dan is dat een mentaliteit van hard werken, doorzetten, ervoor gaan en niet opgeven.  Met hard werken kunt u ver komen. En in de dubbeltjes cultuur was nu eenmaal geen ruimte voor ‘zeuren en piepen’.  De kost verdienen was levensvoorwaarde nummer 1.  Niks was teveel. Je moest leren, daarna werken en weer later moest je wellicht leren en werken tegelijk.  Misschien deed je nog wat vrijwilligerswerk erbij.  

Keerzijde

Natuurlijk is er een keerzijde. Dat geldt voor iedere  cultuur. Want de valkuil is er immers ook. De valkuil van grenzeloosheid, onbegrensdheid, geen ruimte geven aan eigen gevoelens maar er gewoon overheen gaan. Totdat de koek op is en je geen stap meer kunt verzetten.

De keerzijde is er ook van doorzettingsvermogen. Want met alleen doorzettingsvermogen komt u het leven ook niet door in moeilijke omstandigheden. Soms is relativeren en gas terug nemen ook een geweldig medicijn net als loslaten of prioriteiten stellen.

In de cultuur van doe-maar-gewoon hebt u wellicht niet geleerd om eens een keer te dagdromen over uw eigen behoeften, over uw wensen, over uw idealen. Misschien wordt het tijd dat u daar een keer de ruimte voor neemt.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens